Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
Nej filmy roku a PF 2019!

Nej filmy roku a PF 2019!

31.12.2018 Autor POMO

Film, od kterého jsme kvůli komplikacím při natáčení (výměna režiséra) raději nic velkého nečekali. Bohemian Rhapsody. Dnes suverénně nejoblíbenější a masami nejlépe hodnocený filmový šlágr roku. Tedy alespoň v Česku a několika dalších evropských zemích. V těch ostatních “pouze” hodně úspěšný film. V Česku ho vidělo již přes 950 tisíc diváků a dle hrubých tržeb se aktuálně zařadil na druhé místo all time výsledků za Avatara. Lokální úspěch, který zaznamenalo i nejvyšší vedení studia 20th Century Fox v Los Angeles a distribuční centrála v Londýně se českého distributora ptá na recept. Gratulujeme! A Freddie, děkujeme Ti za báječnou hudbu, kterou jsi nám po sobě zanechal!

 
Druhým nejlépe hodnoceným celovečerákem roku dle ČSFD.cz je obdobné překvapení, Spider-Man: Paralelní světy. Kdo by čekal, že nejlepší zástupce pavoučí série za celé dvě dekády bude animovaný. Vzhledem ke slušnému i komerčnímu úspěchu můžeme čekat novou éru animovaných komiksovek. Na třetím místě velkolepí Avengers: Infinity War, na které příští rok naváže čtvrtý díl série. Kdyby bylo oslavované Cuarónovo drama Roma nasazeno do široké kinodistribuce a výrazně dříve, bylo by nejspíš v tuto chvíli v našem žebříčku výše než na šestce. Uvidíme, kam se časem přepracuje. Celková desítka nejlépe hodnocených celovečerních filmů roku 2018 dle ČSFD.cz těsně před koncem roku:

 
1. Bohemian Rhapsody

2. Spider-Man: Paralelní světy

3. Avengers: Infinity War

4. Zrodila se hvězda

5. Zloději

6. Roma

7. Ready Player One: Hra začíná

8. Profil

9. Upgrade

10. Deadpool 2

 
Často se mě lidi ptají, na jaký film se těším nejvíce. Obvykle neumím uspokojivě odpovědět, protože filmy jsou pro mě - stejně jako pro NÁS, desetitisíce ČSFĎáků - rozsáhlá zahrada chutí, emocí a myšlenkových vjemů, ze které se úplně nejde těšit nejvíce pouze na jeden. V současnosti mám ale již nějaký ten pátek přece jen jasnou odpověď. V létě 2019 nám Tarantino naservíruje Once Upon a Time in Hollywood - film s nadpozemským obsazením, šedesátkovou atmosférou, zákulisím filmového průmyslu a údajně největší podobností ze všech jeho filmů kultovnímu Pulp Fiction. Tedy jednomu z filmů, díky kterým existuje ČSFD.cz. Už ať je to tady, prosím!

 
Další věci, na které se v příštím roce můžeme těšit: Kam až ve čtvrtých Avengers s lákavě dramatickým podtitulem “Endgame” tvůrci vyhrotí dramatičnost závěru předešlého dílu?! Z mrtvých vzkříšený Shyamalan naváže se Skleněným na jeho klasiku Vyvolený. Nová marvelovka s blonďatou hrdinkou Captain Marvel. Nový díl X-Menů Dark Phoenix a x-menovský spin-off Noví mutanti. Druhý díl obnovené pavoučí série s Tomem Hollandem Spider-Man: Daleko od domova a druhý díl obnovené série Jumanji. Zajimavé sci-fi o putování vesmírem s Bradem Pittem Ad Astra, na kterém se ne náhodou podílel Nolanův kameraman Hoyte van Hoytema. Duo hraných předělávek Disneyho klasik Dumbo (Tim Burton) a Aladin (Guy Ritchie), plus animovaný remake Lvího krále (Jon Favreau, který nedávno krásně oživil Knihu džunglí). Spin-off série Rychle a zběsile Hobbs and Shaw, tedy s Dwaynem Johnsonem a Jasonem Stathamem. A třetí delikátní střílečka John Wick s Keanu Reevesem.

 
Dále: over-the-top eye-candy bomba Godzilla II Král monster. Restart hellboyovské série s Davidem Harbourem a novým tvůrčím teamem. Sympaticky obsazený restart Mužů v černém. Pokračování hororu To a na jeho obrovský úspěch navazující další adaptace Kinga Řbitov zvířátek. Na ještě větší úspěch Bohemian Rhapsody navazující životopisák o Eltonovi Johnovi Rocketman. Nové sci-fíčko Douga Limana Chaos Walking. Zatím nepojmenovaný šestý díl terminátorské série s Arniem a Lindou Hamilton pod režijní taktovkou tvůrce prvního Deadpoola. Nové drama Anga Leeho s Willem Smithem Gemini Man. Kriminální drama o zrodu psychopatické postavy batmanovského světa - Jokera - kterého ztělesní Joaquin Phoenix. Pokračování populární komedie Zombieland. Třetí Kingsman, pořád pod taktovkou geniálního Matthewa Vaughna a třetí díl třetí trilogie Star Wars pod taktovkou J.J. Abramse. A konečně česká velkofilmová událost s hvězdným mezinárodním obsazením Nabarvené ptáče Václava Marhoula.

 
Bude to dobrý filmový rok. Určitě minimálně tak dobrý, jako ten uplynulý, o kterém to myslím můžeme prohlásit bez zaváhaní. Jsem za všechno strašně rád. A děkuji všem v našem neustále se rozrůstajícím týmu ČSFD kolegů za to, že to se mnou vytrvale a s potřebnou péčí táhnou kupředu. Bez nich by ČSFD.cz byla poloviční. Díky nim, díky filmovým fanouškům obecně a díky vám všem, kteří sem chodíte za informacemi o filmech a našimi názory na ně. Vy všichni mi to, co každý den vidím, slyším a cítím dává větší smysl, než v jaký jsem kdy mohl doufat. Mějte báječný filmový rok 2019!

 
ČSFD forever!

Reklama

Související novinky

Paramount oznámil řadu nových projektů

Paramount oznámil řadu nových projektů

12.04.2024

Pokud přítomnost na letošní konferenci CinemaCon v Las Vegas pojalo nějaké hollywoodské studio ve velkém a hodlalo se co nejvíc předvést před kinaři z celého světa, byla to nejspíš společnost… (více)

David Lynch chce natočit animák

David Lynch chce natočit animák

09.04.2024

Ono to s tím jeho důchodem možná nebude tak horké. Když se slovutný filmový tvůrce David Lynch (Mulholland Drive, Zběsilost v srdci) v roce 2017 vracel ke kultovnímu Městečku Twin Peaks, nechal se… (více)

Disney o rok odsouvá hranou Moanu

Disney o rok odsouvá hranou Moanu

07.04.2024

Pokud jste fanoušci hraných verzí disneyovských animáků, následující první zpráva pro vás nebude úplně pozitivní. Plánovaná hraná verze animovaného snímku Moana (Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa… (více)

Pátý Matrix je v přípravách

Pátý Matrix je v přípravách

03.04.2024

Bylo to takřka nevyhnutelné. Velké filmové značky jen tak nekončí a s Matrixem tomu u Warner Bros. nebude jinak. Hollywoodské studio totiž nově oznámilo, že v přípravách je aktuálně pátý díl. Zatím… (více)

Čtvrtý Star Trek možná přece jen dorazí

Čtvrtý Star Trek možná přece jen dorazí

28.03.2024

Filmové pokračování rebootované série Star Treku, jež by navázalo na třetí díl Star Trek: Do neznáma, bylo již několikrát oznámeno, aniž by se práce na něm jakkoliv pohnuly. Do absurdna byly tyto… (více)

96. Ceny Akademie - výsledky

96. Ceny Akademie - výsledky

11.03.2024

V noci z neděle na pondělí proběhl v hollywoodském Dolby Theatre v Los Angeles šestadevadesátý ročník slavnostního předávání Cen americké Akademie filmového umění a věd, na němž byla v celkem… (více)

Keanu Reeves si zahraje v komedii od Jonaha Hilla

Keanu Reeves si zahraje v komedii od Jonaha Hilla

08.03.2024

Tuhle kombinaci by nejspíš čekal málokdo. Keanu Reeves (The Matrix Resurrections), herec téměř univerzálně milovaný napříč všemi cílovými skupinami, však už loni přislíbil svou účast na nadcházejícím… (více)

Jak to vypadá s budoucností Spider-Mana?

Jak to vypadá s budoucností Spider-Mana?

03.03.2024

Před dvěma lety se i měsíce po premiéře kina stále bortila pod nápory nadšených fanoušků, kteří dotlačili tři pavoučí hrdiny k obřím tržbám ve filmu Spider-Man: Bez domova. Právě tento film ukázal,… (více)

Druhý Gladiátor byl extrémně drahý

Druhý Gladiátor byl extrémně drahý

26.02.2024

Loňské stávky se nějak podepsaly snad na každém natáčení. A čím větší produkce, tím více studia pravděpodobně krvácela, když se práce na filmu zastavily. Své o tom ví Ridley Scott, který loni na… (více)

Ballerina přitančí s ročním zpožděním

Ballerina přitančí s ročním zpožděním

22.02.2024

Fanoušci zabijáka Johna Wicka a herečky Any de Armas budou muset zatlačit slzu zklamání, na jejich společné akční dobrodružství si budou nakonec muset počkat výrazně déle. Dlouho připravovaný a mimo… (více)

Reklama

Reklama

Nejčtenější novinky

James Bond se vrací do Čech

James Bond se vrací do Čech

01.04.2024

Barbara Broccoli a Michael G. Wilson, kteří jsou zodpovědni za směřování bondovské značky, se v minulosti nechali slyšet, že netouží po příliš mladém herci, který by se chopil role agenta s povolením… (více)

Denis Villeneuve a jaderná válka?

Denis Villeneuve a jaderná válka?

06.04.2024

Zatímco snímek Duna: Část druhá po více než měsíci od svého uvedení dál úspěšně bojuje o diváky v kinech a v rámci světových tržeb má aktuálně na kontě něco málo přes 630 milionů dolarů, u studia… (více)

Nejnovější novinky

Scorsese opět pomýšlí na Sinatru

Scorsese opět pomýšlí na Sinatru

včera

Legendární americký režisér Martin Scorsese (Mafiáni, Casino) vloni slavil úspěch se svými výpravnými Zabijáky rozkvetlého měsíce a nyní už opět vyhlíží příležitost na další spolupráci se svým již… (více)

Reklama

Reklama