Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
Festival nad řekou 2010

Festival nad řekou 2010

29.06.2010 Autor Cervenak
Milovníci filmu a umění se sejdou od 30. 7. do 5. 8. v Písku na druhém ročníku Festivalu nad řekou. Tato multižánrová akce znamená víc než festival i víc než film. Představuje zábavnou cestu za cílem, jímž je vnímání kinematografie v historických souvislostech. Literatura, hudba, divadlo, výtvarná umění a lidské sny se konečně sloučily do jediného syntetického díla – filmu. Letošní ročník FNR nabídne čtyři hlavní programové cykly:

Belle Époque jako doba vzniku filmu i předvečer 1. světové války. Osm festivalových dnů pod vlivem fantastických vynálezů a geniálních vynálezců. Pětadvacet celovečerních filmů. Edison, Tesla, Cimrman, Verne, Méliès, Menzel, Herz. Bohémský život, svět kankánu a operety, ale také doba, která zrodila Kafku, Freuda, dekadenci a válku.

Historie francouzského filmu – největší retrospektiva jedné z nejvýznamnějších evropských kinematografií u nás za posledních 20 let. Filmy na které se nezapomíná. Jména, na která se můžete těšit: bratři Lumiérovi, Méliès, Renoir, Cocteau, Melville, Truffaut, Polanski, Annaud, Besson...

Polský film morálního neklidu - neopomenutelný proud světové kinematografie – tzv. polský film morálního neklidu, v němž polští tvůrci 70. let poukazovali na konkrétní témata spojená se ztrátou ideálů a morálních hodnot. Jména, na která se můžete těšit: Wajda, Kieslowski, Zanussi, Hollandová, Falk...

Diagnóza času - jací jsme byli a jací jsme aneb obraz české povahy a českých dějin na filmovém plátně.

Z témat vycházejí i výstavy, divadelní představení (České nebe Divadla Járy Cimrmana), hudební produkce. Bohatý program doplní i setkání s významnými hosty domácími i zahraničními, diskusní fóra a přednášky. Podrobnosti o programové nabídce a akreditaci najdete na www.festivalnadrekou.cz.

Reklama

Související novinky

31. Český lev - výsledky

31. Český lev - výsledky

09.03.2024

Tradičně v pražském Rudolfinu se v sobotní večer 9.3. 2024 odehrál slavnostní ceremoniál, při kterém byli předáni Čeští lvi za ty nejpovedenější bijáky, jež jsme mohli v našich končinách na plátnech… (více)

Luc Besson chystá vlastního Draculu

Luc Besson chystá vlastního Draculu

18.02.2024

Je tomu už pár měsíců, co do našich kin dorazil zatím poslední snímek režiséra Luca Bessona (Leon, Pátý element) pod názvem DogMan, v němž si hlavní roli zahrál americký herec Caleb Landry Jones.… (více)

36. Evropské filmové ceny - nominace

36. Evropské filmové ceny - nominace

08.11.2023

V úterý 7. listopadu byly zveřejněny nominace pro 36. ročník Evropských filmových cen, jež by měly upozornit na nejvýznamnější filmové počiny z Evropy za rok 2023. V kategorii pro nejlepší evropský… (více)

Evropské kultovky jen na KVIFF.TV

Evropské kultovky jen na KVIFF.TV

20.10.2023 Reklama

KVIFF.TV, online streamovací platforma spřízněná s Mezinárodním filmovým festivalem Karlovy Vary, spojuje síly s dalšími čtyřmi VOD platformami ze zemí střední a východní Evropy, aby divákům v České… (více)

Podzimní VOD novinky na CANAL+

Podzimní VOD novinky na CANAL+

19.10.2023 Reklama

Vypadá to, že babí léto je za námi a teplé počasí se s námi letos už definitivně rozloučilo, takže pokud hledáte způsob, jak trávit chladnější podzimní večery, máme pro vás pár tipů na filmy a… (více)

Finále Plzeň začne 22. září

Finále Plzeň začne 22. září

08.09.2023 Reklama

Film-iálový inter-kino-vizní festival. Jen na Finále uvidíte průřez kompletní českou audiovizuální tvorbou – filmy a seriály, které jsou v kině, v televizi nebo na internetu. Kromě projekcí je… (více)

Zemřela Jana Šulcová

Zemřela Jana Šulcová

29.07.2023

Ve věku 76 let opustila pozemské jeviště a plac jedna z nejoblíbenějších hereček 70. a 80. let Jana Šulcová. Už jako dítě navštěvovala Dismanův rozhlasový dětský sbor, účastnila se školních… (více)

9. ročník festivalu 3Kinofest již 9. listopadu

9. ročník festivalu 3Kinofest již 9. listopadu

07.11.2022 Reklama

Slavnostní zahájení mezinárodního filmového festivalu 3KinoFest proběhne 9. listopadu v 18:30 hodin ve Velkém sále Městské knihovny v Praze na Mariánském náměstí. Promítán bude polský film Tata… (více)

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

01.08.2022

Měli jste pocit, že letošní léto bylo, alespoň co se nabídky v kinech a na streamovacích službách týče, doposud poněkud chudé? Pak vás nejspíš potěší zpráva, že srpen v tomhle směru ledacos napraví.… (více)

Roman Polanski natáčí nový snímek

Roman Polanski natáčí nový snímek

29.04.2022

Přibližně před dvěma týdny začalo natáčení nového dramatu od kontroverzního oscarového režiséra Romana Polanského (Žaluji!, Bůh masakru), které aktuálně vzniká ve švýcarském Gstaadu pod názvem The… (více)

Reklama

Reklama

Nejčtenější novinky

James Bond se vrací do Čech

James Bond se vrací do Čech

01.04.2024

Barbara Broccoli a Michael G. Wilson, kteří jsou zodpovědni za směřování bondovské značky, se v minulosti nechali slyšet, že netouží po příliš mladém herci, který by se chopil role agenta s povolením… (více)

Denis Villeneuve a jaderná válka?

Denis Villeneuve a jaderná válka?

06.04.2024

Zatímco snímek Duna: Část druhá po více než měsíci od svého uvedení dál úspěšně bojuje o diváky v kinech a v rámci světových tržeb má aktuálně na kontě něco málo přes 630 milionů dolarů, u studia… (více)

Nejnovější novinky

Exorcista, kam se podíváš

Exorcista, kam se podíváš

včera

Běžný člověk by si skoro myslel, že hororové příběhy o vymítání ďábla jsou jedním z těch námětů, které stačí udělat pořádně jednou a dost (za všechny příklady Vymítač ďábla z roku 1973). Kolikrát… (více)

28 let poté nabírá obsazení

28 let poté nabírá obsazení

25.04.2024

Britský režisér Danny Boyle (Sunshine, Trainspotting) to s návratem ke svému dvaadvacet let starému hororovému survivalu 28 dní poté a jeho pokračování 28 týdnů poté opravdu myslí vážně. A co víc –… (více)

Reklama

Reklama