foto

Danielle Brooks

  • nar. 17.9.1989 (30 let)
    Augusta, Georgia, USA

Biografie

Danielle Brooks se narodila 17. září 1989 v Augustě v Georgii a vyrostla v křesťanské rodině v Greenville v Jižní Karolíně. Danielle je americká herečka, která je nejvíce známa díky roli Tashy "Taystee" Jefferson v seriálu Orange is the New Black (Oranžová je nová černá). 

Herectví se začala věnovat již v šesti letech a to v místním kostele. V roce 2011 odmaturovala na Julliardu. Poté získala dvě role v divadle. Hrát přestala až v roce 2013, kdy ji byla nabídnuta role do seriálu Orange is the new black od Netflixu a scénáristky Jenji Kohan. Původní představy byly, že se objeví pouze ve dvou úvodních epizodách ale nakonec byla vepsána do všech epizod všech sérií co byly prozatím natočeny. Za roli byla kritiky i lidmi velice chválena a novinář z The Daily Beast ji nazval "průlomová herečka seriálu a nejvíce osvěžující a zajímavý nový talent roku 2013".  V září roku 2013 byla obsazena do epizody HBO seriálu Girls, kde hrála první afro-americkou ženu v seriálu. 

Danielle tráví spoustu volného času s kamarádkami z natáčení Oranžová je nová černá, hlavně se Samirou Wiley.  Mimoto ráda posiluje a má ráda zpěvačku Amy Winehouse. 

KajusaK

Herecká filmografie

Filmy

2019 Clemency
The Day Shall Come
2017 Sadie
2016 Angry Birds ve filmu
2015 I Dream Too Much
2014 Čas beznaděje

TV seriály

2020 Close Enough (TV seriál)
Quilty Pleasures / The Perfect House (E01)
2019 Orange Is the New Black (TV seriál)
A tady si vystoupíme (S07E13)
Basa (S07E12)
Bůh žehnej Americe (S07E11)
další epizody (12)
2018 Elena z Avaloru (TV seriál)
A Lava Story (S02E14)
Orange Is the New Black (TV seriál)
Svoboda (S06E13)
Trable na druhou (S06E12)
Temný zvrat (S06E11)
další epizody (11)
2017 Na vlásku: Seriál (TV seriál)
Mistr amatér (TV seriál)
Buona Notte (S02E10)
Le Nozze (S02E02)
Orange Is the New Black (TV seriál)
Bouřlivé počasí (S05E13)
Tetování (S05E12)
Prolomení hobrového stropu (S05E11)
další epizody (12)
2016 Zelený servis (TV seriál)
Orange Is the New Black (TV seriál)
Toast už nikdy nebude chlebem (S04E13)
Zvířata (S04E12)
S lidmi to umí (S04E11)
další epizody (13)
2015 Mistr amatér (TV seriál)
Indové v televizi (S01E04)
Orange Is the New Black (TV seriál)
Nevěř žádný děvce (S03E13)
Nenuť mě si pro tebe dojít (S03E12)
Můžeme být hrdinové (S03E11)
další epizody (13)
2014 Orange Is the New Black (TV seriál)
Zásady slušného chování (S02E13)
Změna (S02E12)
Dej si pauzu od svých hodnot (S02E11)
další epizody (12)
Girls (TV seriál)
Pouze ženy (S03E01)
2013 Orange Is the New Black (TV seriál)
Šílenost nevyléčíš (S01E13)
Podraz mě jednou (S01E12)
Den p*čuvzdání (S01E09)
další epizody (11)

Dokumentární

2020 V záři reflektorů - a.z.
2017 Stand for Rights (TV film)

Host

TV pořady

2015 67. Emmy Awards (TV pořad)
Bitva playbacků (TV pořad)
The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
2014 2014 Young Hollywood Awards (TV pořad)
2013 Ok! TV (TV pořad)
1995 E! Živě z červeného koberce (TV pořad)

Fanoušci tvůrce