foto

Giuliano Gemma

  • nar. 2.9.1938
    Řím, Itálie
  • zem. 1.10.2013 (75 let)
    Cerveteri, Itálie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodil se v Římě, vyrůstal v Reggio Emilia, ale s rodiči se v roce 1944 do Říma vrátil. Při hře v trávě jednou našel bombu z 2. světové války, která mu explodovala a následky výbuchu jsou dodnes patrné na jeho obličeji. Během života se věnoval mnoha sportům: boxu, gymnastice, tenisuV mládí v sobě objevil velkou vášeň pro film, znal nejvýznamnější italské herce, jeho idolem byl Burt Lancaster a on se rozhodl zkusit to s herectvím. Začínal jako kaskadér, než jej režisér Duccio Tessari obsadil do hlavní role v dobrodružné fantasy ARRIVANO I TITANI (1962).

První velká příležitost však přišla až se slavným režisérem Luchino Viscontim, pod kterým, po boku hvězd jako Burt Lancaster, Claudia Cardinalová, Alain Delon nebo Terence Hill, sehrál generála v oceňovaném válečném dramatu GEPARD (1963). Následovala jeho u nás snad nejznámější postava - Nicolas v prvních dvou dílech pentalogie o Angelice - ANGELIKA, MARKÝZA ANDĚLŮ (1964) a BÁJEČNÁ ANGELIKA (1965) a první spaghetti westerny ( často pod pseudonymem Montgomery Wood). Ve filmu LUČIŠTNÍK ZE SHERWOODU (1970) si zahrál i Robina Hooda. Své nejdůležitější role však ztvárnil ve snímcích TATARSKÁ POUŠŤ (1976) a ŽELEZNÝ ŠÉF (1977). S Claudií Cardinalovou jej můžeme vidět znovu v krimi CORLEONE (1977). V posledních letech se objevoval v různých italských televizních seriálech a filmech.

Gemma získal mj. cenu na Karlovarském filmovém festivalu a cenu Grolla d'Oro na festivalu v San Vincentu. V posledních letech propadl další velké vášni, a tou je sochařství a nutno dodat, že mu to jde docela dobře. Je otcem herečky Very Gemmové.

Marek "džanik" Janík

Herecká filmografie

Filmy

2016 Deauville
2012 Do Říma s láskou
2007 Pompeje (TV film)
2001 Johana Šílená
Miláček žen (TV film)
2000 La donna del delitto
1999 Game over (TV film)
Premier de cordée (TV film)
Uomo perbene, Un
1997 Bel di' vedremo, Un
1995 Laura (TV film)
1993 Storia italiana, Una (TV film)
1991 Firenze no kaze ni dakarete
Ya no hay hombres
1990 Non aprite all'uomo nero (TV film)
1988 Soupeř
1987 Al acecho
Chateauroux district
1986 Jen aby to byla holčička
1985 Tex a pán temnot
1984 Claretta
1983 Cercle des passions, Le
Pájaros de ciudad
1982 Ciao nemico
Tenebre
1981 Baraonda, La
1980 Bankovní konto s výstrahou
Legie na Kolwezi
Passioni popolari
1979 Muž na kolenou
1978 Corleone
Poslední útok
Stříbrné sedlo
Uzavřený kruh (TV film)
1977 California
Železný šéf
1976 Safari Expres
Tatarská poušť
1975 Afrika expres
Napřed střílej, pak se ptej
1974 Anche gli angeli tirano di destro
Zločin z lásky
1973 Maschio ruspante, Il
Také andělé jedí fazole
Troppo rischio per un uomo solo
1972 Amante dell'orsa maggiore, L'
Amico, stammi lontano almeno un palmo
Uomo da rispettare, Un
1970 Corbari: Hrdina partyzánů
Lučištník ze Sherwoodu
Quando le donne avevano la coda
1969 Il Prezzo del Potere
Violenza al sole
Vivi o, preferibilmente, morti
1968 Bastardi, I
...e per tetto un cielo di stelle
1967 I giorni dell'ira
Lunghi giorni della vendetta, I
Wanted
1966 Arizona Colt
Kiss Kiss - Bang Bang
Per pochi dollari ancora
1965 Adiós gringo
Báječná Angelika
Erik, il vichingo
Jeden stříbrný dolar
Pistole pro Ringa
Ragazzola, La
Ringo se vrací
1964 Angelika, markýza andělů
Dva gladiátoři
Ercole contro i figli del sole
Vzpoura pretoriánů
1963 Gepard
Maciste, l'eroe piů grande del mondo
Nejkratší den
1962 Arrivano i titani
Shéhérazade
1961 Pianeta degli uomini spenti, Il
1960 A qualcuna piace calvo
Cosacchi, I
Io amo, tu ami
Messalina Venere imperatrice
1959 Ben Hur
Nepřítel mé ženy
Přizpůsobte se!
1958 Venezia, la luna e tu

TV seriály

2006 Butta la luna (TV seriál)
2005 Bambina dalle mani sporche, La (TV seriál)
Capitano, Il (TV seriál)
2001 Angelo il custode (TV seriál)
1998 Marseille (TV seriál)
1997 Ohnivá poušť (TV seriál)
1993 Prigioniera di una vendetta (TV seriál)
1991 Moglie nella cornice, La (TV seriál)
1990 Marco (TV seriál)
Promessi sposi, I (TV seriál)
1988 Rally (TV seriál)
1985 Caccia al ladro d'autore (TV seriál)

Dokumentární

2010 L'ultimo gattopardo: Ritratto di Goffredo Lombardo
2009 Franco Cristaldi e il suo cinema Paradiso

TV pořady

1975 Les rendez-vous du dimanche (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace