foto

Danny Lee

  • nar. 6.8.1952 (68 let)
    Šanghaj, Čína

Biografie

Danny Lee Sau-Yin se narodil v roce 1952 v Šanghaji. Škola mu moc nešla a někdy do ní ani nepřišel, aby mohl pracovat a pomoci své rodině. Po střední škole se snažil dostat na policejní akademii, ale nemohl dodělat kurzy a tak se rozhodl pro kariéru v herectví. V roce 1970 vstoupil do školy herectví TVB a jeho první velká role byla o dva roky později ve filmu Water Margin. Rok na to si pak zahrál debutovou roli ve filmu River of Fury a po té se studiem Shaw Brothers natočil v roce 1975 film o super hrdinovi Super Inframan. Danny Lee hrál i v slavném kontroverzním filmu Bruce Lee and I, který natočil Bruce Leeho přítel Unicorn, který ho požádal o pomoc při bojových scénách, při čemž ho tajně točil a po té jeho jména dal na plakáty.

V druhé polovině sedmdesátých let byl Danny již unavený ze všech těch kung-fu filmů. Rozhodl se pro to změnit žánr a zahrál si v roce 1977 ve filmu o King Kongovi Mighty Peking Man. Po dalších stálých nabídkách na kung-fu filmy se rozhodl v roce 1978 založit svou vlastní společnost. Jeden z prvních produktů jeho společnosti byl film Heroic Cops. Nevýrazný film až na fakt, že se jednalo o první film, kde se Lee společně setkal s budoucí hvězdou Yun-Fat Chowem.

Na začátku osmdesátých let si Lee vyzkoušel i post režiséra. S filmem plným násilí Law with Two Phases v roce 1984 dokonce vyhrál jak cenu Hong Kong Film Award, tak i Taiwanes Golden Horse za svou roli horkokrevného policisty. Tyto role Lee představuje do dnes. Law with Two Phases bylo po té inspirací pro ostatní režiséry, jako byl John Woo nebo Kirk Wong. Oba režiséři následně požádali Dannyho o spolupráci.

V roce 1987 si Lee založil svou druhou společnost s názvem Magnum Films a stal se poměrně silným výrobcem filmů v Hong Kongu. Společnost pojmenovaná po zbrani drsného Harryho (Lee byl fanouškem Clinta Eastowooda) točila hlavně filmy s násilnickou tématikou kategorie III (což je u nás ekvivalent pro filmy od 18 let), jako byly The Untold Story nebo Dr. Lamb. Danny Lee byl taky jeden s prvních producentů, který pracoval se slavným Stephen Chowem (občas jsou mu připisovány zásluhy za jeho objevení). V roce 1991 s ním dokonce natočil jednu z jeho prvních komedií Legend of the Dragon. První film ve kterém se Lee neobjeví a pouze produkuje a režíruje. Postupem času se, jak už to tak bývá, stáhl více za kameru a hrál už jen cameo role.

Má ovšem stále dost napilno a zdá se, že dokud bude Hong Kongský filmový průmysl, Lee tu bude stále. Přesněji řečeno, dokud bude ve filmu potřeba policisty.

Pavel "Mol" Spáčil

Herecká filmografie

Filmy

2010 Crossing Hennessy
Super Player
2009 Hong he
2008 Nebezpečný svědek
2004 Zhong an chi ma Gun
2002 Fan shou shu te qian dui
Psychedelic Cop
2001 Siu nin cheong dong
Ying xiong ren wu
2000 Hei she hui.com
Man Wanted 3
Romancing Bullet
The Killer of the Lonely Heart
Untouchable Maniac
White Storm
1999 Hua gu long yu qian nian chong
Si ren bang zhi qian wu gou xi
1998 98 Gu huo zai: Long zheng hu dou
1997 Duo she
1996 Jin bang ti ming
1995 Gong pu II
Te jing ji xian feng
Yue hei feng gao
Zei wang
1994 Chong an shi lu Tun Men se mo
Chong an shi lu zhi fan zui tian cai
Chong an shi lu: O ji
Water Tank Murder Mystery
Who Do You Think You're Fooling? - a.z.
1993 Ba xian fan dian: Ren rou cha shao bao
Nue zhi lian
Wu shu: Ji mi dang an
Xin bi xue jian
1992 Ban wo zong heng
Che shen
Gao yang yi sheng
Si da tan zhang
Zhan long zai ye
1991 Lan se pi li hou
Lei ting sao xue
1990 Die xue jiang nu
Feng yu tong lu
Jue qiao zhi duo xing
Lao hu chu geng II
Mo deng chen jia
Nevyhlášená válka
Peng dang
1989 Bláznivá mise 5
Killer
Yi dan qun ying
Zhuang zhi xiong xin
1988 Chi dan qing
Long hu zhi duo xing
Pi li xian feng
1987 Brotherhood
City on Fire
Da she wang
Gong woo ching
Tie xue qi jing
Ying hung ho hon
1986 Brotherhood
Dai ke bo che
Lau man ying hung
Wong ga faan
1985 Chase a Fortune
Hua xin hong xing
Liu mang gong pu
1984 Da xiao bu liang
Gong pu
Shanghai tan shi san tai bao
1983 Mo deng ya men
1982 Du wang qian wang qun ying hui
Friend guo da Band
In the Claws of CIA
Ninja, the Violent Sorceror
Saat chut sai ying poon
Sha bao xiong di
Shen diao xia lu
Shou xin
1981 Chai sin
Dan cheng lu
Ding ye
Jing wang shuang xiong
King of Gambler, The
Wang pai da lao qian
What Price Honesty
1980 Eight Escorts
Legend of the Assassinator
The Great Conspiracy
The Heroes
The Informer
1979 Kong que wang chao
Long hu xiong di
Qian wang quan wang
1978 Melody of Love
She diao ying xiong chuan xu ji
Zi yue shi si xing ye
1977 Chrabrý lučištník
The Call Girls
Tian long ba bu
Xing xing wang
1976 Li xiao long yu wo
Wu fa wu tian fei che dang
You gui zi
Zabijácké klany
1975 Da jie an
Da lao qian
E ba
Qi mian ren
Všichni muži jsou bratři
Xi xiao nu ma
Zhong guo chao ren
1974 Cheng ji cha lou
Duo ju jie
Wu hu jiang
Xianggang qi shi san
Xiao hai yu gou
Yang chi
1973 Da dao wang wu
Jiang hu xing
Pokrevní bratři
Qi shi er jia fang ke
1972 Vodní hranice
1971 Shuang xia

TV seriály

2012 Vzpomínky (TV seriál)
Brotherhood (S01E13)

Režijní filmografie