foto

Hana Pastejříková

  • nar. 2.3.1944 (74 let)
    Praha, Protektorát Čechy a Morava
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Hana Pastejříková vystudovala herectví v Praze na DAMU (1966) a hned získala angažmá v legendárním Divadle Za branou (1966-1972), kde vynikla ve hrách Tři sestry nebo Slavík k večeři. Po zrušení této Krejčovy scény v roce 1972 přešla Pastejříková do Divadla J. Průchy, které působilo v Kladně a Mladé Boleslavi. Když bylo po roce 1989 obnoveno Divadlo Za branou, Pastejříková se vrátila na jeho jeviště a zaujala v jedné z prvních inscenací, Višňový sad. V poslední době se věnuje i divadelní režii, například v A studiu Rubín realizovala klasickou ruskou hru Na dně.

Ještě jako studentka DAMU se Pastejříková dostala před filmovou kameru, menší role si zahrála ve filmech VÁNICE (1962) nebo NIKDO SE NEBUDE SMÁT (1965). S nepříliš velkými hereckými úkoly se potkala také již jako herečka Divadla Za branou (SLEČNY PŘIJDOU POZDĚJI, 1966; PŘÍSNĚ TAJNÉ PREMIÉRY, 1967). Větší postavu vězenkyně si pak zahrála ve filmu ...A POZDRAVUJI VLAŠTOVKY (1972). Jedinou hlavní roli dostala díky spolupráci se slovenským režisérem Martinem Hollým; v jeho prvorepublikovém dramatu HRIECH KATARÍNY PADYCHOVEJ (1973) si zahrála morálně nalomenou osamělou mladou ženu. Následně se přehrála do rolí manželek a maminek, připomenout můžeme například její nevlastní matku hlavního hrdiny v komedii LÉTO S KOVBOJEM (1976), objevila se také v kriminalistických seriálech (TŘICET PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA, 1974; MALÝ PITAVAL Z VELKÉHO MĚSTA, 1982). Filmografie Hany Pastejříková však v celkovém vyznění není ani početná, ani nijak významná. Příležitostně se vracela ke spolupráci se slovenskými režiséry (A POBEŽÍM AŽ NA KRAJ SVETA, 1979; ... NEBO BÝT ZABIT, 1985). Zatím naposledy se objevila v mezinárodním projektu ČLOVĚK V ZOO (2001).

V současnosti se Hana Pastejříková věnuje mimo jiné dabingu a vyučuje hereckou výchovu na Vyšší odborné škole herecké v Praze.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2001 Člověk v ZOO
1989 Chtěla bych ten strom (TV film)
1987 Náhodou je príma!
1986 Bloudění orientačního běžce
Lev s bílou hřívou
1985 ...nebo být zabit
Pohádka o Malíčkovi
1984 Rumburak
1982 Šílený kankán
1981 Příjemce platí v dolarech (TV film)
Velké malé vody (TV film)
1980 Blondýna (TV film)
Cukrová bouda
1979 A pobežím až na kraj sveta
Jak rodí chlap
Koně (TV film)
Majka tárajka (TV film)
Zavazadlo (TV film)
1976 Léto s kovbojem
1975 Nadívaní hlemýždi po gaskoňsku (TV film)
Tam, kde hnízdí čápi
1974 Tele (TV film)
1973 Hriech Kataríny Padychovej
Případ (studentský film)
1972 ...a pozdravuji vlaštovky
1971 Zojka a Valerija (TV film)
1967 Přísně tajné premiéry
1966 Slečny přijdou později
1965 Délka polibku devadesát
Motýl (studentský film)
Nikdo se nebude smát
1962 Vánice

TV seriály

2000 Ranč U zelené sedmy (TV seriál)
Jak se věštba splnila (S02E14)
Jak jsme měli kojence i Japonce (S02E13)
Jak Elis jela rallye (S02E12)
další epizody (14)
1982 Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Vedoucí partiové prodejny (E07)
1979 30 případů majora Zemana (TV seriál)
Mimikry (S03E09)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace