Reklama

Reklama

Malý pitaval z velkého města

(seriál)
  • angličtina Minor Tales of Crime from a Major City
TV spot 6
Československo, (1982–1986), 14 h 8 min (Minutáž: 49–63 min)

Režie:

Jaroslav Dudek

Scénář:

Jaroslav Dietl

Hrají:

Jiří Krampol, Ladislav Frej st., Michal Pešek, Pavel Zedníček, Josef Abrhám, Svatopluk Skopal, Jan Faltýnek, Vlastimil Hašek, Vlastimil Zavřel (více)
(další profese)

Epizody(15)

Na televizní obrazovku se vrací detektivní seriál Malý pitaval z velkého města podle scénáře Jaroslava Dietla v režii Jaroslava Dudka se známými a populárními herci. Opět se budete moci setkávat s partou pražských kriminalistů, kteří pátrají po pachatelích drobných i těch nejzávažnějších zločinů. U některých případů jim jde vše s úsměvem, u jiných do smíchu není nikomu, ani těm nejotrlejším. Skvělé herecké obsazení zajistí příjemnou zábavu i po letech. Vedoucím kriminalistického týmu je náčelník Břetislav Kubát (Ladislav Frej) a jeho podřízenými Rudolf Pekař (Vlastimil Hašek), Libor Krejcárek (Jiří Krampol), Kamil Hamřík (Pavel Zedníček) a nejmladší vyšetřovatel Jiří Otradovec (Michal Pešek). (Česká televize)

(více)

Videa (13)

TV spot 6

Recenze (301)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Velká nostalgie doby, kterou jsem naštěstí prospal v různých formách a vůbec toho nelituji. Na druhou stranu to není zas taková tragédie, ale zpětně působí dnes tento krimi seriál spíše jako komedie nebo parodie na skutečnost. Možná tak pro rodiče nebo naše babičky tohle mohla bejt obdoba dnešní kriminálky Las Vegas / Miami apod.., ale to už bylo opravdu hodně dávno a určitě to i oni ve své době brali s úsměvem. ()

Ironfood 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Angličané mají Sherlocka Holmese, Američané Nicka Cartera, Němci komisaře Shimanského, Italové inspektora Cattaniho, Číňané soudce Ti, Ale ty všechny bez problémů strčí do kapsy náš Rudla Pekař, nejlepší detektiv všech dob. Je v podstatě chodící encyklopedií, zná dokonale psychologii zločinců, disponuje skvělými kombinačním schopnostmi, přesto však zůstává skromný a nebojí takové té černé policejní práce. Nenosí zbraň a ani fyzicky by třeba na takového Shimanského nestačil, ale jistě by vymyslel nějaký mazaný způsob, jak se konfrontaci vyhnout... ()

Reklama

argenson 

všechny recenze uživatele

V některých epizodách nelze popřít výborné herecké výkony ve vedlejších rolích svědků, poškozených a podezřelých; byli to profíci a odvedli slušnou práci (Iva Janžurová, Rudolf Hrušínský, Regina Rázlová, Josef Kemr). Jako celek ovšem nepoužitelné, protože už tenkrát jsme měli možnost občas kouknout na Profesionály nebo Dempseyho a Makepeacovou. V jejich sousedství pak Vlastimil Hašek věčně sedící za stolem s papírama a v pulovru na knoflíky působí prostě směšně. A krom toho, v těch zápaďáckých seriálech se vraždilo a ve velkým se jelo v drogách, tady se kradli papoušci na výstavu. Celkové hodnocení u mě sráží i Michal Pešek, ten mě sral vždy a všude. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Gemini píše, že největším záporem Pitavalu je jeho dobová aktuálnost. Podle mě je to naopak jeho největší klad. Pitaval mě až do nedávna míjel a tak mi přijde fascinující jako náhled, jak vypadala osmdesátková socíkovská kriminálka. Každý případ je zaměřen na jeden případ a jednoho dva detektivy, kteří ho vyšetřují, zatímco zbytek se jen míhá v pozadí. Případy, děj i herci dokážou udržet pozornost i přes ospalejší tempo, absenci zajímavějších postav nebo akčních scén a řadu úsměvných momentů, třeba neustálé ládování se Májkami a párky. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Těžké hodnocení. To, co napsal Sportovec podepisuju v plném rozsahu a to, co napsal Flaker.27 taky. Už jenom první díl, založený v podstatě na neuvěřitelné díře v "centrálním plánování" (plán čtverhranů, viz plán zabezpečení obchodů, viz opatření o způsobu uzavírání výloh, viz návrh na doplnění západek z vnitřních stran rámů, zajišťuje s. Šustrová, bude upřesněno, bude provedeno v pátém čtvrtletí) je velmi poučný, i když nám dneska může znít jako naprosté sci-fi... Obsazení je zpočátku trochu šok, ale člověk si vcelku rychle zvykne. Občas se navíc podaří vyrobit poměrně slušný vtípek a celkově je to natočeno vcelku příjemně uvolněným způsobem... Celkový dojem: 65% + body za rozhodnutí, zpracovávat skutečné případy. ()

Galerie (419)

Zajímavosti (90)

  • Herec Vlastimil Hašek (nadporučík Pekař) bol medzi hercami ten, kto mal najmenší a tiež najlacnejší šatník. Kostým na celý seriál vyšiel Československú televíziu na iba 1000 Kčs. Za to sa v tej dobe dalo kúpiť 10 kilogramov bravčovej šunky. Herec si už aj ťažko zapamätal text a bez notesu neurobil ani krok. Rekvizita, ktorá mala slúžiť pre inú potrebu, mu slúžila ako ťahák. (Raccoon.city)
  • Ve scéně v garáži, kde hovoří lakýrník (Vítězslav Jirsák) s Liborem (Jiří Krampol), je záběr na přestříkanou Škodovku, která má sundané stírací lišty (vidět jsou pouze kovové úchyty). V následné honičce, při stíhání Škodovky v dešti, je tato již osazena funkčními stěrači. (Kirman)
  • Ke spolupráci si režisér Jaroslav Dietl přizval majora Leoše Jirsáka, který je známý z dřívějšího pořadu FKÚ pátrá. Jirsák vybíral náměty z archivu kriminálky. (M.B)

Reklama

Reklama