foto

Karyn Kusama

  • nar. 21.3.1968 (50 let)
    Brooklyn, New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Karyn Kusama se narodila v březnu roku 1968 v New Yorské čtvrti Brooklyn. Od mládí se pilně věnovala ženskému boxu. Navštěvovala Gleason Gym v Brooklynu a trénovala takřka denně. Kvůli několika zraněním však tento sport opustila. Přihlásila se na New Yorskou Universitu filmových umění, kterou zdárně dokončila. Po studiích se živila jako manažer u filmu (pracovala například u filmu Lone Star).

V roce 2000 už ale natáčí svůj celovečerní debut. Stává se jím snímek BOXERKA, který pojednával o ženách ve světě boxu, tedy o tématu ji velmi blízkém. Napsala si k němu i scénář a natočila ho v rodném New Yorku. Do hlavní role obsadila tehdy začínající Michelle Rodriguezovou, která musela spolu s Karyn absolvovat tvrdý boxerský trénink. Dřina se vyplatila. Snímek sklidil slušné recenze a měl i dobrý divácký ohlas. Za svůj režisérský debut si odnesla i několik cen, například na festivalech v Cannes, Deauville, Sundance nebo ve Stockholmu. Jako svůj další projekt si vybrala sci-fi AEON FLUX, který vycházel z úspěšného kresleného seriálu stanice MTV. Na scénáři spolupracoval i autor kreslené předlohy Peter Chung. Pro tento film ji byl svěřen rozpočet padesát miliónů dolarů. Pro film se ji podařilo sehnat i atraktivní obsazení. Do hlavní role sexy bojovnice osadila držitelku oscara Charlize Theron. Z úsporných důvodů byl film natáčen, místo původně zamýšlené Brazílie, v Berlíně. Prozatím nejdražší projekt její kariéry však nedopadl úplně podle předpokladů. Malé tržby v kinech zajistily, že šel v několika zemích film rovnou na video. Celkově byl snímek hodnocen jako průměrný.

Z neúspěchu si ale Karyn nic nedělala, protože jak věděla ze světa boxu člověk nesmí přestat bojovat. A tak po návratu do New Yorku naskočila do seriálu L WORD, ve kterém režírovala například epizodu Little boy blue.

Jan "Reiniš" Bodnár

Režijní filmografie

Filmy

2018 Destroyer
2017 XX
2015 The Invitation
2009 Jennifer's Body - Bacha, kouše!
2005 Aeon Flux
2000 Boxerka

TV seriály

2017 Miliardy (TV seriál)
Golden Frog Time (S02E11)
Halt and Catch Fire - PC Rebelové (TV seriál)
Ten of Swords (S04E10)
2016 Miliardy (TV seriál)
Quality of Life (S01E10)
Casual (TV seriál)
Big Green Egg (S02E04)
Such Good Friends (S02E03)
The Man in the High Castle (TV seriál)
Land O' Smiles (S02E07)
Halt and Catch Fire - PC Rebelové (TV seriál)
The Threshold (S03E07)
Mystérium sexu (TV seriál)
Noc a den (S04E09)
2015 The Man in the High Castle (TV seriál)
End of the World (S01E08)
Halt and Catch Fire - PC Rebelové (TV seriál)
Working for the Clampdown (S02E07)
Chicago Fire (TV seriál)
Forgiving, Relentless, Unconditional (S03E18)
2014 Halt and Catch Fire - PC Rebelové (TV seriál)
High Plains Hardware (S01E03)
2007 Láska je Láska (TV seriál)
Lesk a bída (S04E10)

Scenáristická filmografie

Filmy

2017 XX
2000 Boxerka

Herecká filmografie

Dokumentární

2017 78/52
Half the Picture
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace