foto

Dulé Hill

  • nar. 3.5.1975 (43 let)
    Orange, New Jersey, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Američan, jehož oba rodiče pocházejí z Jamajky, Dulé Hill, se narodil 3. května 1974 v městě East Brunswick ve státě New Jersey. Jeho pravé první jméno zní Karim, ale zavrhl ho z důvodu neustálého přirovnávání k slavnému basketbalovému hráči Kareemu Abdul-Jabaarovi. Začal tedy používat svoje druhé křestní jméno Dulé. Ve třech letech začal navštěvovat taneční školu a stal se z něj velice zdatný stepař, takže jednu dobu dělal náhradníka známému stepaři Savion Gloverovi v představení "The Tap Dance Kid" (Stepující dítě).

Hill prošel ještě několika muzikály než se poprvé v 17-ti letech objevil ve filmu. V dramatu SUGAR HILL hrál mladou verzi hlavní postavy, kterou představoval Wesley Snipes. Tento zážitek ho tak nadchl, že se rozhodl dál se věnovat filmu. Natočil několik reklam a stal se v letech 1993 - 1994 členem kritiky uznávaného, ale velmi krátkého hudebního seriálu CITYKIDS. Na čas se opět vrátil ke stepu a vystupoval v představeních na Broadwayi a občas hostoval v televizních seriálech, např. COSBY či SMART GUY, aby se v roce 1999 objevil v romantické komedii pro teenagery, hitu TAKOVÁ NORMÁLNÍ HOLKA.

Rok 1999 se pro něj stal přelomový, neboť se zároveň stal součástí hereckého ansámblu úspěšného seriálu ZÁPADNÍ KŘÍDLO, ve kterém úspěšně ztvárnil ve 147 epizodách postavu Charlieho Younga, osobního asistenta Martina Sheena coby prezidenta USA Josiaha Bartleta. Za tuto roli byl Dulé Hill nominován na cenu Emmy v roce 2002. Během natáčení všech sedmi řad tohoto seriálu si Hill párkrát odskočil na filmové plátno, ale výrazné role nedostával. Objevil se ve filmech TEN NEJLEPŠÍ, ve kterém hrál s Robertem De Nirem a Cubou Goodingem jr., komediích DÍRY a SEXUAL LIFE, nebo v akčním dramatu z roku 2006 ZÁCHRANÁŘI.

V roce 2006 přešel z jednoho úspěšného seriálu do druhého. Komediální kriminálka PSYCH u diváků uspěla a v současné době se natáčí již třetí série. Dulé Hill zde ztvárnil Burtona "Guse" Gustera, nejlepšího kamaráda hlavního hrdiny, jemuž je terčem pro jeho vtípky a oporou při řešení případů.

V soukromém životě je tento ospale vypadající stepař a komik ženatý s herečkou Nicole Lyn, která se objevila v jedné epizodě jeho posledního seriálového počinu.

Richard "Rssa" Maschtowský

Herecká filmografie

Filmy

2017 Psych: The Movie (TV film)
2016 Sleight
2015 Gravy
2013 Miss Dial
2012 Gator Farm
Gayby
2008 Remarkable Power
2007 Šepot
2006 Záchranáři
2005 Portrét šílenství
Sexuální život
2004 10,5 stupně (TV film)
2003 Díry
2000 Ten nejlepší
1999 Taková normální holka
1998 Povídky ze sousedství (TV film)
1997 Barva spravedlnosti (TV film)
Ditchdigger's Daughters, The (TV film)
1993 Hallelujah (TV film)
Sugar Hill
1988 Good Ole Boy: A Delta Boyhood

TV seriály

2018 Kravaťáci (TV seriál)
Managing Partner (S08E10)
Motion to Delay (S08E09)
Coral Gables (S08E08)
další epizody (11)
2017 Doubt (TV seriál)
The Return (E13)
Running Out of Time (E12)
I'm In If You Are (E11)
další epizody (13)
Hráči (TV seriál)
Alley-Oops (S03E08)
I Hate New York (S03E06)
Make Believe (S03E05)
další epizody (6)
Kravaťáci (TV seriál)
100 (S07E08)
Full Disclosure (S07E07)
Home to Roost (S07E06)
další epizody (6)
2016 Hráči (TV seriál)
Zápas (S02E10)
Milión dolarů v tašce (S02E09)
Vyčkávání (S02E08)
další epizody (8)
2015 Hráči (TV seriál)
Plameňáci (S01E10)
Tváří v tvář (S01E09)
Manipulace (S01E08)
další epizody (7)
2008 Agentura Jasno (TV seriál)
Soumrak mrtvých (S02E16)
Vražedná móda (S02E15)
Vražda v tajném klubu (S02E14)
další epizody (6)
2007 Agentura Jasno (TV seriál)
Gusův otec možná zabil souseda (S02E10)
Lovci odměn (S02E09)
Lupičská ukolébavka (S02E08)
další epizody (17)
2006 Agentura Jasno (TV seriál)
Shawn versus Rudý fantom (S01E08)
Kdo z nich to je? (S01E07)
Víkendoví bojovníci (S01E06)
další epizody (8)
Západní křídlo (TV seriál)
Tomorrow (S07E22)
Institutional Memory (S07E21)
Requiem (S07E18)
další epizody (4)
2005 Západní křídlo (TV seriál)
Mr. Frost (S07E04)
The Ticket (S07E01)
2162 Votes (S06E22)
další epizody (15)
2004 Západní křídlo (TV seriál)
Impact Winter (S06E09)
In the Room (S06E08)
A Change is Gonna Come (S06E07)
další epizody (22)
2003 Západní křídlo (TV seriál)
Abu El Banat (S05E09)
Shutdown (S05E08)
Separation of Powers (S05E07)
další epizody (21)
2002 Západní křídlo (TV seriál)
Holy Night (S04E11)
Arctic Radar (S04E10)
Swiss Diplomacy (S04E09)
další epizody (22)
2001 Západní křídlo (TV seriál)
H. Con-172 (S03E10)
Bartlet for America (S03E09)
The Women of Qumar (S03E08)
další epizody (22)
2000 Západní křídlo (TV seriál)
Noël (S02E10)
Galileo (S02E09)
Shibboleth (S02E08)
další epizody (22)
1999 Západní křídlo (TV seriál)
In Excelsis Deo (S01E10)
The Short List (S01E09)
Enemies (S01E08)
další epizody (8)
1993 CityKids (TV seriál)

TV pořady

2014 The 68th Annual Tony Awards (TV pořad)
2011 The Chew (TV pořad)
1995 MADtv (TV pořad)
1989 The More You Know (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace