foto

Jacques Dufilho

  • nar. 19.2.1914
    Bégles, Francie
  • zem. 28.8.2005 (91 let)
    Paříž, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Francouzský herec Jacques Dufilho pocházel z jihofrancouzského venkova, svou lásku k rodnému kraji Gironde a ke koním ostatně rád zdůrazňoval celý život. Narodil se ve městě Bègles, pocházel z rodiny lékárníka, jeho bratr André byl lékařem, Jacques původně pracoval v zemědělství, od dětství se ale u něj projevovaly i umělecké sklony, které jej ve třicátých letech přivedly do Paříže. Kromě malířství se začal věnovat i divadlu, jeho herecký talent objevil a pomáhal rozvíjet slavný dramatik Charles Dullin, první výrazné kreace předvedl v Labichově komedii Mrzout a hrubián nebo v Dostojevského Bratrech Karamazových na scéně Théâtre de l′Atelier.

Před filmovou kamerou stál Dufilho poprvé v rámci Allegretova dobrodružného filmu KORZÁR (Le corsaire, 1939), který však kvůli začátku druhé světové války nebyl nikdy dokončen. Počátku války se Dufilho zúčastnil aktivně jako důstojník jezdectva. Jeho skutečným debutem na stříbrném plátně byl tak až film HVĚZDNÉ PLAVBY (Croisières sidérales, 1941). Následovaly další menší role, častěji začal točit až v padesátých letech, poprvé na sebe upozornil s historickou kriminálkou FARMA SEDMI HŘÍCHŮ (La ferme des sept péchés, 1949). Souběžně rozvíjel svou kariéru i na divadelních jevištích, působil v divadle Théâtre La Bruyere, účinkoval i na legendárním festivalu v Avignonu. Mezi jeho velké úspěchy patřil Molièrův Lakomec (1962; Théâtre de l′Atelier) nebo Pinterův Správce (1969; Théâtre Moderne), za nějž obdržel prestižní divadelní cenu Trophée Béatrix Dussane.

Během padesátých let hrál Jacques Dufilho často v historických filmech, ať již ve vymyšlených příbězích o krásné šlechtičně Caroline (ROZKOŠNÁ CAROLINE – Caroline chérie, 1951; ROZMARNÁ CAROLINE – Un caprice de Caroline chérie, 1953), tak i v životopisných titulech. Ze spolupráce s režisérem Jeanem Delannoyem připomeňme slavnou adaptaci ZVONÍKA OD MATKY BOŽÍ (Notre Dame de Paris, 1956) nebo film MARIE ANTOINETTA, KRÁLOVNA FRANCIE (Marie Antoinette, la reine de France, 1956), kde hrál revolucionáře Marata. K četnější spolupráci jej přizval i významný režisér Jean-Pierre Mocky (SNOBOVÉ – Snobs!, 1962; VELKÝ STRACH – La grande frousse, 1964).

Zmínku si zaslouží jeho účast na Malleho slavném filmu ZAZIE V METRU (Zazie dans le metro, 1960), v roli otce jednoho z dětských hrdinů jej můžeme zaznamenat i ve slavné KNOFLÍKOVÉ VÁLCE (La guerre des boutons, 1962). Šedesátá léta ve znamení velkých mezinárodních koprodukcí nabídla Dufilhovi i herecké příležitosti po boku světových hvězd. Mezinárodní obsazení doplnil v americké adaptaci slavné Dürrenmattovy hry NÁVŠTĚVA STARÉ DÁMY (The Visit, 1964), připomenout se sluší i komedii LADY L (1965) Petera Ustinova. Přijal ale i nabídky od tvůrců béčkových titulů dobrodružného a kriminálního žánru, které se v západní Evropě šedesátých let těšily značné oblibě. Z kriminálek stojí za zmínku hlavní role ve filmu DOBŘE NAPLNĚNÝ DEN (Une journée bien remplie, 1973) v režii J. L. Trintignanta.

Vedle divadla a filmu začal počátkem šedesátých let spolupracovat i s televizí, kde postupem doby dostal řadu velkých rolí v seriálech. Sluhu Passepoila hrál v seriálové adaptaci slavné románové předlohy LAGARDÈRE (1967), v životopisném seriálu CONDORCET (1989) ztvárnil spisovatele Voltaira, zahrál si i inspektora Juva v seriálu FANTOMAS (Fantômas, 1980). Mezitím dosáhl i velkých úspěchů ve filmu, za roli hlavního inženýra ve válečném snímku KRAB BUBENÍK (Le Crabe-Tambour, 1977) získal svého prvního Cézara, dalšího pak obdržel za film ŠPATNÝ SYN (Un mauvais fils, 1980). Přišly i triumfy na jevištích, za Dyerovu hru Schodiště byl v roce 1987 nominován na prestižní Molièrovu cenu, o rok později ji pak získal za Gardnerovu hru Ještě na to máme.

I když se po sedmdesátce Jacques Dufilho filmování již spíše vyhýbal, dokázal ještě vyniknout v několika velkých hereckých výzvách. Titulní roli kontroverzního francouzského státníka a vojevůdce Philippa Pétaina hrál v životopisném filmu PÉTAIN (1993), o něco později pak zaujal postavou dědečka v dramatu CO JE ŽIVOT? (C′est quoi la vie?, 1999), která mu vynesla Stříbrnou mušli na festivalu v San Sebastian. Uznání se mu pak dostalo i od Francouzské republiky a za svůj přínos v oblasti kultury byl dekorován Řádem za zásluhy.

Poslední léta života trávil Dufilho opět v milované jižní Francii a zemřel ve vesnici Ponsampère 28. srpna 2005 ve věku 91 let.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2003 Là-haut, un roi au-dessus des nuages
2001 Vieil ours et l'enfant, Le (TV film)
2000 Jeanne, Marie et les autres (TV film)
1999 C'est quoi la vie?
Děti z mokřin
1998 Radeau de la Méduse, Le
1997 Nel profondo paese straniero
1995 Magiciens du mercredi, Les (TV film)
1993 Galopin, Le (TV film)
Pétain
1992 Enfants du naufrageur, Les
1990 Jofroi de la Maussan (TV film)
Les bottes de sept lieues (TV film)
Stirn et Stern (TV film)
1989 Vouivre, La
1988 Mangeclous
À notre regrettable époux
1987 Homme qui n'était pas là, L'
Moulin de Dodé, Le
1986 Une femme innocente (TV film)
1985 Passage, Le (TV film)
Slunce těch druhých (TV film)
1984 Fièvre monte à Castelnau, La
Gardien, Le (TV film)
Voglia di volare (TV film)
1983 L'intoxe (TV film)
Étrange château du docteur Lerne, L' (TV film)
1982 Emmenez-moi au théâtre: Chêne et lapins angora (TV film)
Fou du viaduc, Le (TV film)
Longuelune, Les (TV film)
Paříž, jednou večer (TV film)
Y a - t - il un Français dans la salle?
1980 Aiguilleurs, Les (TV film)
C'est beau (TV film)
Dimmi che fai tutto per me
Fantômas: L'échafaud magique (TV film)
Fantômas: Le tramway fantôme (TV film)
Le cheval d'orgueil
Vincendon (TV film)
Špatný syn
1979 Insulaires, Les (TV film)
Nosferatu - Fantom noci
Pierrot mon ami (TV film)
Roi Muguet, Le (TV film)
Rue du Pied de Grue
1978 Filmový román (TV film)
Vigne à Saint-Roman, La (TV film)
1977 Crabe-tambour, Le
Von Buttiglione Sturmtruppenführer
1976 Medico e la studentessa, Il
Milady (TV film)
Voják štěstěny
Voto di castità
Černobílý prapor
1975 Buttiglione diventa capo del servizio segreto
Ce cher Victor
1974 Basta con la guerra... facciamo l'amore
Colonnello Buttiglione diventa generale, Il
Erotomane, L'
Grande Nouba, La
Josse (TV film)
Professore venga accompagnato dai suoi genitori
1973 Brigade en folie, La
Corazón solitario
Corps célestes, Les
Crash! Che botte strippo strappo stroppio
Rušný den
Ufficiale non si arrende mai nemmeno di fronte all'evidenza, firmato Colonnello Buttiglione, Un
1972 Chavalanthrope, La
Chut!
1971 Bažanti
Fantasia chez les ploucs
1970 Au verre de l'amitié
1969 Cabezas quemadas
Huguenot récalcitrant, Le (TV film)
Podivuhodná příchuť majetku
Zlatá vdova
Říkejte mi Matyldo
1968 Benjamin aneb Deník panice
1967 Hélène ou La joie de vivre (TV film)
L'inconnu de Shandigor
Têtes brûlées, Les
Y mañana?
1965 Communale, La
James Tont operazione D.U.E.
Lady L
Or du duc, L'
1964 Agent spécial à Venise
Grande frousse, La
Spuit Elf
The Visit
1963 Assassin connaît la musique..., L'
Clémentine chérie
Coup de bambou, Le
Dobrý král Dagobert
Dragées au poivre
1962 Knoflíková válka
La Poupée
Snobs!
Théâtre de la jeunesse: L'auberge de l'ange gardien, Le (TV film)
Un clair de lune a Maubeuge
1961 Dans la gueule du loup
Monocle noir, Le
Vergini di Roma, Le
1960 Dans l'eau qui fait des bulles
Préméditation
XYZ
Zazie v metru
1959 Bobosse
Filutové
Julie la rousse
Le Petit prof
Le Travail c'est la liberte
Podepsán Arsen Lupin
1958 Chéri, fais-moi peur
Et ta soeur
Le Temps des oeufs durs
Maxime
Taxi, maringotka a korida
1957 Ce sacré Amédée
Jusqu'au dernier
La route joyeuse
Mademoiselle Strip-tease
Nathalie
Que les hommes sont bêtes
Špioni
1956 La Vie est belle
Marie-Antoinette reine de France
Mon curé chez les pauvres
O délku hlavy
Zvoník u Matky Boží
1955 Milord l'Arsouille
1954 Cadet Rousselle
Sang et lumières
1953 Ma femme, ma vache et moi
Rozmarná Caroline
Saadia
1952 Chemin de Damas, Le
Rideau rouge, Le
1951 Bibi Fricotin
Deux sous de violettes
Rozkošná Caroline
1950 Vendetta en Camargue
1949 Ferme des septs péchés, La
Histoires extraordinaires à faire peur ou à faire rire...
1948 Figure de proue, La
1947 Brigade criminelle
Destin exécrable de Guillemette Babin, Le
1946 Le Bateau à soupe
1944 Premier de cordée
1943 Adieu Léonard
1942 Croisières sidérales
1939 Corsaire, Le

TV seriály

1989 Condorcet (TV seriál)
Orages d'été (TV seriál)
1988 Vent des moissons, Le (TV seriál)
1987 Chahut-bahut (TV seriál)
1985 Deux témoins, Les (TV seriál)
Sogni e bisogni (TV seriál)
1980 Fantômas (TV seriál)
1967 Lagardère (TV seriál)
Salle n° 8 (TV seriál)

Dokumentární

1995 Avoue Cognacq-Jay (TV film)
1987 La nuit des Molières (TV seriál)
1985 Hommage à Charles Dullin (TV film)
1981 Pardonnez-nous nos enfances (TV film)
1978 Portrait de Jacques Dufilho (TV film)
1962 Age d'or du fer, L'
Travestis du diable, Les
1942 Étoiles de demain

TV pořady

1976 La nuit des Césars (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace