foto

Billie Burke

  • nar. 7.8.1884
    Washington, District of Columbia, USA
  • zem. 14.5.1970 (85 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

„K tomu, abyste přežili v Hollywoodu, potřebujete ambice latinskoamerického revolucionáře, ego velkého operního tenoru a odolnost a výdrž telete.“

Narodila se jako Mary William Ethelbert Appleton Burke v americkém Washingtonu. Její otec byl klaunem u cirkusu a Mary strávila dětství na turné po Státech a Evropě. Vedle filmu a divadla byl cirkus v té době největší formou zábavy. Billie byla vychovávána pro svět showbusinessu. Její rodina se usadila v Londýně, kde Billie s rodiči navštěvovala divadelní představení na West Endu a tehdy se rozhodla, že bude divadelní herečkou. Poprvé se objevila na divadelních prknech v 18 letech a její kariéra se začala velmi slibně rozjíždět. Její vystoupení byla diváky i kritiky velmi dobře přijímaná a protože za hlavní město divadelního světa byl považován New York, rozhodla se Billie zkusit štěstí tam. Přišla do New Yorku, když jí bylo 22 let a i tam úspěšně pokračovala v kariéře divadelní herečky a bylo jen otázkou času, než se ozve Hollywood, což se také stalo.

Svůj filmový debut v hlavní roli absolvovala v komedii PEGGY z roku 1916. Z filmu byl hit, a tak se Billie ještě téhož roku objevila v dramatu GLORIA´S ROMANCE. Billie se však stále věnovala i práci na divadelním jevišti, jednak proto, že divadlo bylo její první láskou, za druhé proto, že tam měla mluvené role. Billie se považovala za víc než jen za herečku – cítila, že je umělkyní v pravém slova smyslu. Cítila, že divadelní herectví je způsob, jak se osobně dotknout diváků v publiku, což jí televize neumožňovala. V roce 1921 se objevila jako Elizabeth Banks ve filmu THE EDUCATION OF ELIZABETH a poté na nějakou dobu s herectvím skončila. Od dubna roku 1914 byla totiž provdána za Florenze Ziegfelda juniora a jeho obchody na burze a s cennými papíry vydělaly tolik, že Billie přestala mít potřebu pracovat. S čím ale manželé nepočítali, byl „Black October“ v roce 1929. Veškeré jejich investice skončily v troskách a Billie tak neměla jinou možnost, než se vrátit k filmu. Filmový průmysl naštěstí byl – zejména po příchodu zvukového filmu – větší a bohatší než před deseti lety, kdy ho Billie opustila.

V roce 1932 si Billie zahrála Meg Fairfieldovou – matku Katharine Hepburn – v dramatu ROZVODOVÁ ZÁLEŽITOST. Jako umělkyně si zamilovala skutečnost, že nyní už mohla před kamerou mluvit, ale musela začít pracovat mnohem tvrději, aby se uživila, neboť její manžel v témže roce zemřel. Jedním z vrcholů její kariéry byla role Millicent Jordan v komediálním dramatu VEČEŘE O OSMÉ (1933), kde spolu s ní hrály takové hvězdy jako Lionel a John Barrymore, Wallace Beery a Jean Harlow. Z filmu se stal hit a Billie byla opět na vrcholu. V roce 1937 získala jednu ze svých nejznámějších rolích – roli Clary Topperové – v duchařské komedii TOPPER. Tento film se dočkal ještě dalších dvou pokračování – TOPPER TAKES A TRIP a TOPPER RETURNS, ve kterých Billie také hrála - a všechny tři filmy byly kasovními trháky.

V roce 1938 Billie získala svou jedinou nominaci na Oscara za ztvárnění Emily Kilbourne v komedii MERILLY WE LIVE. Výkon v tomto filmu byl pravděpodobně nejlepším v její filmové kariéře, ale nesmrtelnou se stala až v 54 letech v roli Glindy, hodné čarodějnice ze severu, ve filmu ČARODĚJ ZE ZEMĚ OZ (1939). Během 40. let se pak Billie objevila celkem v 25 filmech. V 50. letech už na ní byl její věk znát a objevila se už jen v šesti filmech. Svůj poslední filmový výkon zaznamenala v 75 letech v roli Cordelie Fosgate ve filmu Johna Forda SERGEANT RUTLEDGE (1960). Billie poté odešla do filmového důchodu a žila v kalifornském Los Angeles, kde zemřela přirozenou smrtí v květnu roku 1970, ve věku 85 let.

„Věk je něco, na čem nezáleží, pokud tedy nejste sýr.“

ČSFD.cz

Herecká filmografie

Filmy

1960 Pepe
Sergeant Rutledge
1959 Hoši z Filadelfie
1953 Small Town Girl
1951 Jak je těžké být dědečkem
1950 Nevěstin otec
The Boy from Indiana
Three Husbands
1949 And Baby Makes Three
Písně z Broadwaye
1948 Billie Gets Her Man
Silly Billy
1946 Breakfast in Hollywood
The Bachelor's Daughters
1945 Swing Out, Sister
The Cheaters
1943 Gildersleeve on Broadway
Hi Diddle Diddle
So's Your Uncle
You're a Lucky Fellow, Mr. Smith
1942 Girl Trouble
In This Our Life
Muž, který přišel na večeři
They All Kissed the Bride
What's Cookin'?
1941 One Night in Lisbon
Picture People No. 2: Hollywood Sports
The Wild Man of Borneo
Topper se vrací
1940 And One Was Beautiful
Dulcy
Hullabaloo
Irene
The Captain Is a Lady
The Ghost Comes Home
1939 Bridal Suite
Eternally Yours
Remember?
Zenobia
Čaroděj ze země Oz
1938 Everybody Sing
Láska a mládí
Merrily We Live
Topper na cestách
1937 Nad Irskem hřmí
Námořní kadeti
Přátelé z onoho světa
The Bride Wore Red
1936 Craig's Wife
My American Wife
Piccadilly Jim
1935 A Feather in Her Hat
After Office Hours
Doubting Thomas
She Couldn't Take It
Society Doctor
Splendor
Trh marnosti
1934 Finishing School
Forsaking All Others
We're Rich Again
Where Sinners Meet
1933 Její poslední rekord
Only Yesterday
Večeře o osmé
1932 Rozvodová záležitost
1929 Glorifying the American Girl
1921 The Education of Elizabeth
1920 Away Goes Prudence
The Frisky Mrs. Johnson
1919 Good Gracious, Annabelle
Sadie Love
The Misleading Widow
Wanted: A Husband
1918 Eve's Daughter
In Pursuit of Polly
Let's Get a Divorce
The Make-Believe Wife
1917 Arms and the Girl
The Land of Promise
The Mysterious Miss Terry
1916 Gloria's Romance
Peggy
1914 Our Mutual Girl

TV seriály

1955 Ford Star Jubilee (TV seriál)
1954 The Best of Broadway (TV seriál)
1952 Doc Corkle (TV seriál)

Dokumentární

1950 The Golden Twenties - a.z.
1930 Screen Snapshots Series 9, No. 20

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace