Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poručík Tom Cantrell přijíždí k vojenskému soudu, aby obhajoval muže ze své jednotky, černošského seržanta Braxtona Rutledge, obviněného ze znásilnění a dvojité vraždy. Při soudním přelíčení se výpověďmi svědků pomalu začíná skládat mozaika neobvykle zamotaného příběhu, jehož rozuzlení však není jen v rukou seržantova obhájce. (dopitak)

(více)

Recenze (12)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Nejen svým příběhem, ale také hereckými výkony, hudbou a zpracováním skvělý, přesto polozapomenutý western, který diváka od začátku udržuje v pozornosti a mírném napětí. Postupné rozplétání zločinu a vyprávění svědků před soudem, které plynule přechází v hraný děj, tedy vzpomínky na to, co vedlo k zatčení seržanta Rutledge, je poutavé a do poslední chvíle není jasné, kdo za zločinem stojí. John Ford opěr potvrdil, že westerny, ale celkově filmy točit umí. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Sergeant Rutledge - prvotřídní kavalerijní western kombinovaný s vojenským soudním dramatem, navíc jde o údajně první významný western s černošským (anti)hrdinou (excelentní Woody Strode). Vše v bravurně zvládnuté režii nositele 4 Oscarů Johna Forda, s dobře zvolenou hudbou a s krásnými scenériemi skalnaté pouště (i když má jít o Arizonu, vidíme profláknuté čarovné Monument Valley v Utahu). Seržant Rutledge je perfektním a respektovaným poddůstojníkem 9. kavalérie černých "buvolích" vojáků, patrně jedné z prvních černých jednotek po zrušení otroctví. Bohužel, Rutledge je obviněn ze zabití a znásilnění mladé dívky a z vraždy jejího otce, svého nadřízeného. Navíc byl na místě činu postřelen a na útěku z domu poznán manželkou soudce - plukovníka. Soud nad černým vojákem obviněným z dvojnásobné vraždy se krátce po občanské válce zdá být formalitou a všichni spravedliví křičí: "Pověste ho!" Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=3JbgZBcfVaI ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Skutečně výborný western, jako mnoho dalších filmů z této doby neprávem opomenutý. John Ford předvedl, že spojit western a naraci soudního typu je možné, ve velmi kvalitním výsledku. Pravda, pošťuchování mezi soudcem a jeho pomocníkem, pití whisky, výstup soudcovy ženy a další srandičky možná narušují dramatičnost příběhu - na druhou stranu, divák se alespoň v soudní síni nenudí a těší se na okamžik, kdy se ze svědka stane jen silueta na pozadí náhle ztemnělé soudní místnosti. Začíná tak každý flashback, jehož prostřednictvím se dozvídáme o minulosti a pozadí případu a žijeme v tu chvíli ve westernu. Nutno dodat, že atmosféra těchto scén z minulosti se mimořádně povedla (hudba, střih, výprava, kamera), zejména část, kdy Mary přijíždí do Spindle a nalézá místo čekajícího otce jen zabitého výpravčího. Nechybí indiáni, střílení, trocha koňské akrobacie, krásné ženy a především charakterní postava seržanta, jehož pronikavý pohled si snadno zapamatujete.___ Zajímalo by mě, v čem viděl kolega mortak tu protirasistickou agitku? Jeho měřítkem vzato by totiž musel každý film, kde se narazí na problematiku černí vs. bílí, být nutně rasistický nebo protirasistický. O barvu pleti jde před tímto soudem opravdu jen v náznaku žalobce, ani patetický výkřik "We're fools to fight the white man's war" není tolik patetický, následuje-li jej ve filmu věta "It ain't the white man's war. We're fighting to make us proud.". V roce 1861 opravdu nebyli černoši automaticky všude a každým považováni za rovnocenné, tvrdit něco jiného by bylo jen pokrytectvím, a toho se Ford nedopustil. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Výborný western, který se věnuje zajímavé látce - rasismu. Je podán prostřednictvím jednoho případu a více než o western se tak v podstatě jedná o soudní drama. Ale funguje velmi dobře, protože jsou zde skvělé postavy, primárně pak ve Woodym Strodovi, který ukazuje, jak byl skvělým a nedoceněným hercem. ()

Havenohome 

všechny recenze uživatele

Skoro rovnako geniálne ako o dvadsať rokov starší The Stagecoach. Veľa filmov dostane päť hviezdičiek, lebo im nie je čo vytknúť. Potom sú tu ale filmy ako Seržant Rutledge a to je extra zážitok. Fordove westerny sú zdravo hrdinské, bravúrne zrežírované, veľmi inteligentne napísané, nezvyčajne vtipné a s prímesou prvotriednej romantiky. Vždy je tam Monument Valley, vždy je tam tvrdá analógová jazda na koni a iné kaskadérske kúsky, a aj tí apači majú presvedčivú motiváciu byť záporákmi. Tento film je navyše niečo ako ideový praotec Tarantinovho Djanga. Je to natočené na srdcelámucí technicolor. A má to perfektný záverečný twist. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (1)

  • Willis Bouchey, jenž v tomto filmu hrál hlavního soudce Fosgate, měl ve skutečnosti 53 let, kdežto herečka Billie Burke, která hrála jeho ženu Cordelii, měla ve skutečnosti 76. Jejich stáří se proto liší o celých 23 let. (Mol)

Reklama

Reklama