foto

Henrik Ruben Genz

  • nar. 7.11.1959 (58 let)
    Gram, Jižní Jutsko, Dánsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Henrik Ruben Genz (1959, Gram, Dánsko) absolvoval katedru režie na Dánské filmové škole v Kodani (1995). Světu dal o sobě vědět již svým krátkým filmem Bror, min bror (Bratře, můj bratře, 1998), jenž mu vynesl nominaci na Oscara a ocenění z Berlinale. Jeho první celovečerní snímek Někdo jako Hodder (En som Hodder, 2003) zaujal poroty mnoha festivalů. Soutěže MFF KV se Genz poprvé účastnil v roce 2005 se snímkem Číňan (Kinamand), za který získal Cenu ekumenické poroty a Cenu FIPRESCI. S následujícím filmem Ukrutně šťastni (Frygtelig lykkelig, 2008) se v Karlových Varech stal již i držitelem Křišťálového glóbu za nejlepší film. Henrik Ruben Genz, vždy zkoušející různé filmové žánry, je rovněž podepsán pod režií několika televizních seriálů, zmiňme alespoň Zločin (Forbrydelsen, 2007) nebo Borgen (2010).

MFF Karlovy Vary

Režijní filmografie

Filmy

2017 Tak pravil Bůh
2016 Satisfakce 1720
2014 Krvavé peníze
2012 Nerada ruším
2008 Ukrutně šťastni
2005 Číňan
2003 Někdo jako Hodder
2000 Dødsjov (TV film)
1998 Bror, min bror
1995 Omveje
1987 Eternal Winter, The

TV seriály

2014 Bankerot (TV seriál)
2013 Vláda (TV seriál)
Vlastní postoj (S03E08)
Pád (S03E07)
2009 Lulu & Leon (TV seriál)
2007 Zločin (TV seriál)
Epizoda 13 (S01E13)
Epizoda 12 (S01E12)
Epizoda 5 (S01E05)
další epizody (4)
2004 Krøniken (TV seriál)
2003 Forsvar (TV seriál)
2002 Nikolaj og Julie (TV seriál)
2001 De udvalgte (TV seriál)

Dokumentární

1998 Fra Vesterbro til verdens ende (TV seriál)
1997 Homo sapiens (TV seriál)
1996 Farvel til paradis
1991 Tilbagefald
1990 Small Talk (TV film)

Scenáristická filmografie

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace