Reklama

Reklama

Vláda

(seriál)
Dánsko, (2010–2022), 36 h 28 min (Minutáž: 54–59 min)

Tvůrci:

Adam Price

Hrají:

Sidse Babett Knudsen, Birgitte Hjort Sørensen, Freja Riemann, Emil Poulsen Dam, Søren Malling, Thomas Levin, Pilou Asbæk, Benedikte Hansen (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(4) / Epizody(38)

Dánská seriálová produkce dnes platí za pojem na světovém trhu, ale bývá převážně asociována s ponurými kriminálkami. Její mezinárodně nejúspěšnější a nejoslavovanější příspěvek, který je všeobecně považovaný za jeden z nejzásadnějších titulů celosvětové televizní tvorby, nicméně náleží do zcela vlastní žánrové kategorie. Jak napovídá název, Vláda je seriál o politice, potažmo o její provázanosti se světem médií. Hlavní hrdinka Birgitte Nyborgová, předsedkyně hlavní středové strany, se v prvním díle stává překvapivým vítězem voleb a následující epizody sledují její působení na postu premiérky. Při tom vyprávění sleduje nejen rovinu profesní s osobním životem a ukazuje nejen, jak se idealistická politička učí manévrovat v prostoru vládních jednání a mocenských bojů během událostí lokálního rázu, ale i mezinárodního dosahu. Současně se zaměřuje také na její rodinný život, který je vystaven těžkým zkouškám. Dalšími klíčovými postavami, které seriál sleduje v práci i soukromí, jsou premiérčin spin doctor Kasper Juul a ambiciózní televizní moderátorka Katrine Fonsmarková.

Ačkoli by se mohlo zdát, že seriál ze zákulisí dánské politiky bude mít pouze lokální dopad, právě díky bravurnímu dramatickému rozvedení politických problémů tak, aby postihovaly obecnou rovinu a ne minoritní jednotlivosti, a díky důrazu na morální ohledy i dopady politických rozhodnutí na osobní životy se z Vlády stal nejdiskutovanější seriál dánské historie, ale také ohromující mezinárodní hit vysílaný v sedmdesáti zemích světa. Nejdůmyslnějším tahem tvůrců bylo, že diváky navnadí na nahlédnutí pod pokličku vrcholové politiky, ale přitom ve skutečnosti nepřinášejí nezaujaté pojednání o tom, jak to v politice a médiích chodí, ani nesklouzávají k vyhrocenému démonizování politických kariéristů jako americký hit Dům z karet. Vláda naopak ukazuje, jaká politika má být. Tento přístup právě v kontrastu k reálné politice udělal ze seriálu divácký hit, ale také předmět vášnivých debat a vyhrocených reakcí některých představitelů dánských stran. (Česká televize)

(více)

Recenze (82)

snob 

všechny recenze uživatele

Tedy, měl jsem pocit, že podobné agitační filmy a seriály jsou v naší republice přijímané tak trochu s rezervou, protože podobně agitačních a těch zdánlivě politicky správných kousků jsme měli možnost zažít neúrekom. Vždyť je to jen líbivější verze politiky Angely Merkelové a spol. Impotentní, vždy rychlošípovsky správná a bez poskvrnky. A hlavně, tak pokrytecky lživá. Ten seriál byl esencí manipulace. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hamletovské "Niečo je prehnité v štáte Dánskom", už dávno o tejto krajine neplatí, ale ako vidno aj v tomto seriáli, ono to bez kompromisov, intríg a zákulisných ťahov jednoducho nejde ani tam. Predstaviť si čo sa asi deje v zákulisí vládnej politiky iných krajín, ak Dánsko je údajne najmenej skorumpovaná krajina v Európe, na to asi ani netreba veľmi fantázii popúšťať uzdy, stačí otvoriť noviny. Prvá séria a prvý rok Birgittinej vlády za mnou, hor sa teda k lepším zajtrajškom a novým dielom! ()

Reklama

tahit 

všechny recenze uživatele

Čistě politické, a přesto naprosto ohromující. Nebývá časté, aby politická dramata měla tolik silných okamžiků. Pozdní večery s Birgitte Nyborg jsou tedy příjemným osvěžením. Na straně druhé, nedělám si iluze, že politika Dánska je jaksi zvlášť morálně ušlechtilejší, ale přeci jen o fous solidnější. Je tu jedna věc, které stojí také za povšimnutí. Na první dojem člověk ani nepřehlédne, že Kodaňané milují jízdní kola. Dosvědčuje to třeba i předsedkyně Birgitte Nyborg, jak do práce jezdí na obyčejném kole, aniž by jim to ubíralo na půvabu. Vlastně i úřednici a státní zaměstnanci. Nebývá časté, aby politická dramata měla tolik silných okamžiků. Zbývá mi jen dodat, že tohle pěkné setkání s Dánskem určitě nebude poslední. ()

BarryLyndon 

všechny recenze uživatele

OK, už dlouho jsem nic nebingnul takhle rychle a ne že bych byl na ty 3 řady za 2 a půl dne pyšnej. A je to velká srdcovka. Pilou Asbaek je bůh i když třeba oproti GoT a 1864 daleko civilnější. Bál jsem toho, protože to prý dělá z konzervativních politiků Hitlery a ono je to v konečném důsledku spíše naopak. Bohužel ty věci, co tam byly před 10 lety šokující jsou dneska v reálu slabým čajem a normou. Co bylo strašně svěží je o sobě pochybující a chybující premiérka, která mění názory. Což bych upřímně chtěl vidět i v reálu a u lidí smyšlených i skutečných nechápu tu posedlost názorových a nechybujících supermanů. Strašná pecka byl Lars Mikkelsen ve 3. řadě, ten tam měl být od začátku. A jestli má někdo slabost pro blondýnky, tak je to uplně v prdeli. Byl jsem nadšenej. 10/10 ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Niekto povie, že to je dánsky House of Cards, ale ja hovorím, že oveľa lepšie. Ten dánsky pohľad je taký ľudskejší, reálnejší. Je to krajina s malým počtom obyvateľov, je našincovi určite bližšia a v niečom má oproti nám podobnejšie problémy než tie americké. Borgen je skvelý pohľad do vnútra politiky, ako sa riešia voľby, skladá vláda, čelí problémom, to celé politikárčenie je tu ukázané viac než dobre. No a potom sú tu novinári, opäť skvelo ukázané, že je tu menšina, ktorá sa fakt o niečo snaží a potom tu sú bulvárne krysy a tých je viac než dosť. No a nezanedbáva sa ani osobná stránka, ako takáto práca zasahuje do súkromia a ničí niekedy aj rodiny. Ja teda nemám rád politické drámy, ale tomuto seriálu dám s pokojným svedomím plný počet, hoci samozrejme, že nie všetky témy sú mi po chuti - genderové kvóty na posty, pchanie sa do amerického zadku, ukazovanie dobrých prisťahovalcov a zlých národniarov atď. Avšak nie je to protežované nejak vehementne a vystupujú tu super herci, z ktorých niektorí sa potom ocitli aj v Game of Thrones. ()

Galerie (497)

Zajímavosti (12)

  • "Borgen" znamená "hrad", přezdívka pro Christiansborg Palace, což je dům dánských tří institucí, a to parlamentu, předsedy vlády a nejvyššího soudu. (morgos)
  • Tretia séria vyvolala kontroverziu v reálnej politike v Dánsku. Poslankyňu Mai Henriksenovú z Konzervatívnej strany obvinili iní politici a médiá, že sa sériou inšpirovala po tom, čo začala obhajovať práva prostitútok. (Arsenal83)
  • Fiktívne médiá zobrazené v seriáli sú založené na skutočných médiách. Verejnoprávna televízia TV1 vychádza z DR1, bulvárny denník Ekspres je inšpirovaný Ekstrou Bladet a reklamný 2'eren je podobný TV 2. (Arsenal83)

Související novinky

Reklama

Reklama