foto

Françoise Fabian

  • nar. 10.5.1933 (85 let)
    Touggourt, Alžírsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herečka Françoise Fabian patří již dlouhá desetiletí k významným osobnostem francouzského filmu, její kariéra je lemována mezinárodně úspěšnými filmy, festivalovými trofejemi a také státními vyznamenáními. Narodila se v Alžírsku a pochází ze smíšené rodiny, její otec byl Španěl (působil jako profesor matematiky), matka byla polského původu, Françoisino rodné jméno je Michele Cortes de Leon y Fabianera. Vyrůstala v Alžíru, jejím původním zájmem byla hudba a na konzervatoři vystudovala hru na klavír. Později pokračovala na škole stejného typu v Paříži, tady ovšem již studovala herectví, zároveň navštěvovala hereckou školu René Simona. Již tady měla štěstí na osudová setkání, protože jejími spolužáky na pařížské konzervatoři byli například Jean-Paul Belmondo nebo Jean-Pierre Marielle. V polovině padesátých let vstoupila na divadelní jeviště i do světa filmu. Za jejími prvními rolemi v divadle stál slavný režisér Jean Meyer, který ji uvedl na scénu Théâtre du Palais Royal.

Na stříbrné plátno vstoupila Françoise Fabian dvěma nevelkými rolemi počátkem roku 1956. Hraběnku hrála v kriminálce VZPOMÍNKY JEDNOHO POLICAJTA (Mémoires d'un flic, 1956), jako lékařka se pak objevila v komedii ZATRACENÁ HOLKA (Cette sacrée gamine, 1955). Následující léta jí pak přinesla další menší role v dnes již zapomenutých filmech, první větší příležitost dostala po boku dalších krásek v dobově značně populární komedii TAHLE BRUNETKA (La brune que voila, 1960). Nový charakter mohla nabrat kariéra Françoise Fabian po sňatku s režisérem Jacquesem Beckerem, který pro ni chystal velké role například v plánované adaptaci slavného románu Tři mušketýři. Becker však zemřel již v roce 1960 a z plánů sešlo. Znovu se pak Françoise provdala v roce 1963 a jejím druhým manželem se stal Marcel Bozuffi (1929-1988), s nímž žila do jeho smrti (několikrát také spolu hráli ve filmu).

Mezitím slavila Françoise Fabian úspěchy na divadelních jevištích, excelovala především ve francouzské klasice, například v Molièrových hrách Škola žen nebo Misantrop. Triumfem byla také její účast ve slavné komedii Brouk v hlavě, kterou po několik let uvádělo Théâtre Nationale Populaire v Paříži. I v šedesátých letech hrála také ve filmech známých u nás, střídala tradiční filmařinu v pojetí Gillese Grangiera (KOMISAŘ MAIGRET ZUŘÍ – Maigret voit rouge, 1963) nebo naopak spolupráci s tvůrci nové vlny (ZLODĚJ Z PAŘÍŽE – Le voleur, 1967), zmínku si zaslouží mezinárodně oceněný film Luise Bunuela KRÁSKA DNE (La belle de jour, 1967). Pro Françoise Fabian bylo pak úspěchem komorní melodrama MOJE NOC U MAUD (Ma nuit chez Maud, 1969), kde vytvořila pár s J. L. Trintignantem. Tento film byl nominován na Oscara, mezinárodním triumfem byl především pro režiséra Erica Rohmera a dnes patří do zlatého fondu světové kinematografie. Její doménou před filmovou kamerou se stávaly postavy osudových žen, vášnivých a emancipovaných, nezřídka s pestrou minulostí.

Samotná Françoise Fabian se pak prvních mezinárodních ocenění dočkala s rolí emancipované majitelky klenotnictví v komediálně laděné kriminálce ŠŤASTNÝ NOVÝ ROK (La bonne année, 1973). Tento film jí vynesl Zvláštní cenu Davida di Donatello v Itálii a jako nejlepší herečka byla oceněna na festivalu v San Sebastian. V témže roce ji diváci viděli také v neméně slavných filmech BUĎ ZDRÁV, UMĚLČE (Salut l'artiste, 1973) nebo SOUKROMÉ PROMÍTÁNÍ (Projection privée, 1973). Na prahu čtyřicítky se tak Françoise Fabian zařadila mezi přední ženské protagonistky francouzského filmu, na jejím úspěchu se podíleli také režiséři zvučných jmen, s nimiž pracovala (Claude Lelouch, Michel Deville, Yves Robert). V sedmdesátých letech točila také v Itálii, hrála například v kriminálce PROČ JE ZABIT SOUDCE (Perché si uccide un magistrato, 1974), kde byl jejím hereckým partnerem Franco Nero.

Kromě filmu a divadla hrála také v televizi, v průběhu osmdesátých let na sebe znovu výrazně upozornila ve filmech jako VINCENTŮV PŘÍTEL (L'ami de Vincent, 1983), zvláště pak v muzikálu TŘI VSTUPENKY NA 26 (Trois plaec pour le 26, 1988), který jí za roli Mylene de Lambert vynesl nominaci na Cézara v kategorii herečka ve vedlejší roli. V devadesátých letech začala Françoise Fabian svou práci před kamerou omezovat, v této době paradoxně točila častěji v Itálii než ve Francii. V posledních letech jsme herečku mohli vidět například ve filmu 5x2 (2004), nejnověji pak v Belmondově návratu do kin v podobě titulu MUŽ A JEHO PES (Un homme et son chien, 2009).

V posledních letech byla práce Françoise Fabian oceněna i ze strany Francouzské republiky. Od francouzského ministerstva kultury obdržela Řád umění a literatury, následně získala Řád za zásluhy a nakonec byla dekorována nejvyšším francouzským státním vyznamenáním, řádem Čestné legie. Svůj život popsala v knize Čas a nic jiného (Le temps et rien d'autre, 2006).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2018 Brillantissime
2013 Kluci a Guillaume, ke stolu!
Post Partum
Vraždy podle Agathy Christie: Němý svědek (TV film)
2012 Jméno
2011 Grand restaurant II, Le (TV film)
2010 Comme les 5 doigts de la main
Je n'ai rien oublié
Strom a les
2009 Unesený
2008 LOL
Made in Italy
Muž a jeho pes
2006 Mademoiselle Gigi (TV film)
2005 La femme coquelicot (TV film)
2004 5x2
2002 Chanson du maçon, La (TV film)
1999 Dopis
Pusa
1998 Secret défense
1996 Comète, La (TV film)
Un chantage en or (TV film)
1993 Donne in un giorno di festa
1992 Pour une fille en rouge (TV film)
1991 Plaisir d'amour
Riflessi in un cielo scuro
1989 Haute tension - Retour à Malaveil (TV film)
Setkání
1988 Clients, Les (TV film)
Tři vstupenky na 26.
1986 Faubourg Saint Martin
1985 Nečekaná zrada
Quo vadis (TV film)
1983 Archipel des amours
Benvenuta
Bon anniversaire Juliette (TV film)
Cercle des passions, Le
La veuve rouge (TV film)
Vincentův přítel
1982 Paříž, jednou večer (TV film)
Ve tři čtvrtě na dvě před Kristem
1980 Mandarin, Le (TV film)
1979 Muse et la Madone, La (TV film)
1977 Fougères bleues, Les
Madame Claude
1976 Al piacere di rivederla
Chi dice donna, dice donna
Natale in casa d'appuntamento
1975 Per le antiche scale
Proč je zabit soudce
1974 Out 1: Spectre
Per amare Ofelia
Uomo, una città, Un
1973 Au rendez-vous de la mort joyeuse
Buď zdráv, umělče!
Projection privée
Voraces, Les
Šťastný nový rok
1972 Po lásce
Torino nera
1971 Jsem nevěrný manžel
Out 1
Raphaël ou le débauché
1970 Die Weibchen
Un condé
1969 Américain, L'
Moje noc s Maud
Specialista
1967 Kráska dne
Marion Delorme (TV film)
Zloděj z Paříže
1965 Mladá mrtvá
Version grecque (TV film)
1964 La caméra explore le temps: Mata Hari (TV film)
1963 Komisař Maigret zuří
Magnifico avventuriero, Il
1962 Una domenica d'estate
Éducation sentimentale, L'
1960 Brune que voilà, La
1958 Chaque jour a son secret
Les Violents
1957 Aventurière des Champs-Élysées, L'
Ce sacré Amédée
Feu aux poudres, Le
Les Fanatiques
1956 Dobrodružství Tilla Ulenspiegla
Le Couturier de ces dames
Michal Strogov
Mémoires d'un flic
Zatracená holka

TV seriály

2015 Dix pour cent (TV seriál)
Line et Françoise (S01E02)
2009 Les petits meurtres d'Agatha Christie (TV seriál)
1993 Un commissario a Roma (TV seriál)
1989 Disperatamente Giulia (TV seriál)
1979 Dames de la côte, Les (TV seriál)
1973 L'éducation sentimentale (TV seriál)
1960 L'histoire dépasse la fiction (TV seriál)
1959 Gala de l'union (TV seriál)

Dokumentární

2012 Lino Ventura: Lino - Il n'était que lui-même (TV film)
2011 Belmondo, itinéraire... (TV film)
2006 Contes secrets ou les Rohmériens, Les (TV film)
1995 Univers de Jacques Demy, L'
1987 La nuit des Molières (TV seriál)
1964 Chroniques de France (TV seriál)

TV pořady

2014 Un soir à la Tour Eiffel (TV pořad)
2008 Au Field de la nuit (TV pořad)
2007 Un jour, un destin (TV pořad)
2000 Vie privée, vie publique (TV pořad)
1996 Thé ou café (TV pořad)
1985 C'est encore mieux l'après-midi (TV pořad)
1980 Stars (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)
1966 Bienvenue (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace