foto

Jarmila Krulišová

  • nar. 24.12.1922
    Jičín, Československo
  • zem. 27.1.2006 (83 let)
    Praha, Česko

Biografie

Jarmila Krulišová se narodila na Štědrý den 24. prosince 1922 v Jičíně. Zde rovněž absolvovala gymnázium (1942). Svoji divadelní dráhu započala v Městském divadle v Ústí nad Labem (1945) a poté hrála ve Středočeském divadle v Mladé Boleslavi (1945 – 1948). A nakonec zakotvila v činoherním souboru Národního divadla (1. srpen 1948 – 1989), kde účinkovala až do odchodu do důchodu. Byla dlouholetou manželkou herce a kolegy z Národního divadla Vítězslava Vejražky (1915 – 1973), se kterým měla syna (rovněž herce) Davida Vejražku (*1955).

V prvních letech angažmá v ND vytvářela role mladých, temperamentních dívek. Například Dorotka v Tylově „Strakonickém dudákovi“, Madlenka v dalším Tylově dramatu „Tvrdohlavá žena“, Anna v Olbrachtově „Anně proletářce“ či Komisařka ve Višňově „Optimistické tragédii“. Vynikala zejména střídmou mimikou, jednoduchými gesty a důrazem na charakteristický hlas.

Byla herečka výrazného a rozsáhlého rejstříku. Později vytvářela různé typy žen a dam v dramatech domácích a světových dramatiků (Stella ve Williamsově „Tramvaji do stanice touha“, Maryša v „Maryše“ bratří Mrštíků, Josefina ve Vančurově „Josefině“, Regan v „Králi Learovi“ Williema Shakespeara). Jejím vrcholným výkonem byla Emilia v Shakespearově „Othellovi“. Skvěle se uplatnila také v komediálním partu (např. Toinetta v Molièrově „Zdravém nemocném“).

Ve filmu Krulišová debutovala v roce 1948 jako mladá Klečková v Machově dětském snímku ZELENÁ KNÍŽKA, ve kterém mladý hrdina (Ota Krčka) odhalí překupníka a podvodníka (Eduard Linkers). V její herecké činnosti film bohužel představoval velmi okrajovou část. Ze začátku hrála malé role různých mladých dívek a manželek: Mirka v Kubáskově a Novotného filmu MILUJEME (1951), číšnice na svatbě v dramatu JAN HUS (1954) Otakara Vávry, manželka Josefa Liptáka (Mikuláš Huba) v dramatu Čeňka Duby LETIŠTĚ NEPŘIJÍMÁ (1959), paní Mazurová v Daňkově psychologickém dramatu TŘI TUNY PRACHU (1960) a Čermáková v KOUZELNÉM DNI (1960) Jana Valáška.

Na plátně se později přehrála na vyzrálé a starší ženy, jako byla matka Dvořáková v LÁSCE NEBESKÉ (1964) Petra Schulhoffa, Slávkova (Petr Čepek) matka v Matějkových NÁVRATECH (1972) a její zcela poslední (a zároveň desátá) filmová postava zatrpklé a pyšné hraběnky v „historickém“ dramatu ČAS LÁSKY A NADĚJE (1976) režiséra Stanislava Strnada. Jistě je zajímavé, že Krulišová svoji největší filmovou postavu vytvořila po boku svého muže Vítězslava Vejražky v ústředním manželském páru Doškových v dramatu z vesnického JZD HANDLÍŘI (1963) Zdeňka Sirového.

Častěji spolupracovala s rozhlasem („Fidlovačka aneb Žádný hněv a žádná rvačka“, „Jak se máte, Vondrovi?“, „Radúz a Mahulena“ a zejména antické hry) a s televizí v inscenacích (SVATÝ MICHAL, LIDÉ NA KŘIŽOVATCE, PĚTINA PRŮMĚRNÉHO ŽIVOTA, JEDEN ZE SOUBOJŮ, MUŽI JDOU VE TMĚ, JOSEFINA, PŘEDEHRA, HISTORIE ZAČÍNÁ POD KAŠTANY, POSEL DOBRÝCH ZPRÁV, TŘI CESTY K DOMOVU či SPOR DRAMATURGA STROUPEŽNICKÉHO).

Na rozdíl od české kinematografie, normalizační Československá televize byla pro Janu Krulišovou štědřejší v seriálových (stále malých) rolích (KLAPZUBOVA JEDENÁCTKA, MY Z KONCE SVĚTA, MATKA, NEMOCNICE NA KRAJI MĚSTA, INŽENÝRSKÁ ODYSEA, DNES V JEDNOM DOMĚ, DYNASTIE NOVÁKŮ a MY VŠICHNI ŠKOLOU POVINNÍ). Celuloidový pásek ji nikdy nenabídl hlavní či větší roli. Jediným místem, kde mohla ukázat a plně rozvinout svůj nesporný herecký talent, bylo divadlo.

Od konce čtyřicátých let byla také dlouholetou pedagožkou na DAMU (1949 – 1954, 1973 – 1990). Roku 1963 byla za své herectví poctěna titulem Zasloužilá členka Národního divadla a o deset let později (1973) titulem Zasloužilé umělkyně. Za svoji kreaci baronky Castelliové – Glembayové ve hře „Páni Glembayové“ získala Cenu Jaroslava Průchy (26. října 1977). Nositelka Ceny Senior Prix (1996). Jarmila Krulišová zemřela 27. ledna 2006 v Praze ve věku nedožitých osmdesáti čtyř let.

Jaroslav "krib" Lopour

Herecká filmografie

Filmy

1982 Předehra (TV film)
Tři cesty k domovu (TV film)
1981 O Vánocích už nechci slyšet ani slovo (TV film)
Zrození domova (TV film)
1980 Anna proletářka (TV film)
1979 Historie začíná pod kaštany (TV film)
1978 Muž pro domácnost (TV film)
Rudý primátor (TV film)
1976 Posel dobrých zpráv (TV film)
Pravé místo pro mne (TV film)
Výslech (TV film)
Čas lásky a naděje
1975 Muži jdou ve tmě (TV film)
Stěhovaví ptáci (TV film)
1974 Dlouhá cesta (TV film)
Doňa Perfecta (TV film)
Jak se Honza učil bát (TV film)
Kdo hledá, najde (TV film)
Záhady v Alleghe (TV film)
1973 Josefina (TV film)
Lesní panna (TV film)
Obhájce (TV film)
1972 Návraty
Pokušení mladého muže (TV film)
Svatý Michal (TV film)
1971 Jeden ze soubojů (TV film)
Naši furianti (divadelní záznam)
1967 Dům doni Bernardy (divadelní záznam)
1964 Láska nebeská
1963 Handlíři
1962 Jejich den (TV film)
1960 Kouzelný den
Tři tuny prachu
1959 Letiště nepřijímá
Smrt obchodního cestujícího (divadelní záznam)
1954 Jan Hus
1951 Milujeme
1948 Zelená knížka

TV seriály

1984 My všichni školou povinní (TV seriál)
Viníci (E11)
1982 Dynastie Nováků (TV seriál)
Tři spory (TV seriál)
Spor dramaturga Stroupežnického (E03)
1981 Okres na severu (TV seriál)
Setkání (E13)
Šachy (E06)
1980 Dnes v jednom domě (TV seriál)
Domov jménem Praha (E09)
Chybujícím neodpouštěti (E07)
Holka do deště (E06)
další epizody (6)
1979 Inženýrská odysea (TV seriál)
Setkání (E13)
Dozvuky (E10)
Převzetí moci (E06)
další epizody (6)
1977 Nemocnice na kraji města (TV seriál)
Výročí (S01E01)
1975 Matka (TV seriál)
Matka naděje (E09)
Neporažení (E08)
Rozcestí (E06)
další epizody (4)
My z konce světa (TV seriál)
Rolničky (E11)
Hledá se Bojar (E07)
Pstruzi (E05)
další epizody (5)
1970 Lidé na křižovatce (TV seriál)
1968 Klapzubova jedenáctka (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky