Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Klasické drama bratří Mrštíků v televizní adaptaci... Maryša, selská dcera (J. Obermaierová), se musí pod nátlakem hrabivých rodičů provdat za bohatého mlynáře (J. Bek), vdovce se třemi dětmi. Ona ale miluje vesnického chasníka Francka (J. Satoranský), který proti Vávrovi nemá žádnou naději. Francek odchází na vojnu a Maryša s Vávrou na katechismus k faráři. Manželství Maryši a Vávry je nešťastné. Svoji chybu poznávají i rodiče, zvláště Lízal (V. Vejražka), který dceři nabízí, aby se vrátila domů. Maryša odmítá a odmítne i návrh Francka, který se vrátil z vojny a prosí ji, aby s ním utekla do Brna. Volí tragické řešení… (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Herecky slušně obsazená nototicky známá televizní inscenace bratří Mrštíků. Výprava odpovídá době vzniku. Líbil se mi zřetelný verbální projev, protože každému slovu bylo rozumět, což už dneska není tak samozřejmé. Co se příběhu týče je vidět, že doba pokročila. O chudého Francka dneska holky moc nestojí, zato bohatí či známí staříci jsou u mladých krásných dívek velmi žádaní. To by se mnozí spisovatelé, autoři vesnických románů, třeba Mrštíkové, Božena Němcová či Karolína Světlá, podivili. ()

PatoP 

všechny recenze uživatele

Kovaný súdruh Antonín Dvořák si opäť do svojho príbehu obsadil samých kovaných súdruhov. Tí však v tomto tv filme podali excelentné herecké výkony, a dokázali že získanie straníckej knižky nemusí automaticky znamenať stratu hereckého talentu. ()

Reklama

Přemek odpad!

všechny recenze uživatele

Jestli budete něky potřebovat někomu ukázat, jak vypadala umělecká bída počátku normalizace, pusťte mu tuhle Maryšu. Takovou tvůrčí nemohoucnost aby člověk pohledal. Režisér Dvořák se naprosto nezajímá o to, jestli se herci chovají aspoň trochu logicky a normálně, hlavní představitelka má herecky tak maximálně na Rozáru, Vejražka zahazuje jednu dobrou repliku za druhou, Bek líbá Obermaierovou na šíji jako pravý buržoazní lotras - a ona na to ani nereaguje, jen čučí do blba a hrká ze sebe repliky jako naučená školačka. Hegerlíková tu působí jako černý sup, nelidská stvůra, která - opět - nijak nereaguje na repliky okolohrajících. Jediný, kdo tu za něco stojí, je Satoranský a Dostalová. Ta k tomu asi zaujala nejlepší postoj, když slovy své babičky pravila: "Ale já vás neposlóchám..." (Ano, pražský přístup k dialektu, to už je jen takový milý bonus.) ()

Galerie (4)

Zajímavosti (2)

Reklama

Reklama