foto

Jiří Vala

  • nar. 27.11.1926
    Poprad, Slovensko, Československo
  • zem. 15.11.2003 (76 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jiří Vala se narodil 27. listopadu 1926 ve slovenském Popradu důstojníkovi z povolání. Rodina se často stěhovala a už za studií tíhl k divadlu (statoval v pražské Uranii). Opustil však v kvintě gymnázium a přešel jako herec stavěč kulis do Divadla pražských předměstí (1942 – 1943). V roce 1943 se dostal na pražskou Konzervatoř, kterou absolvoval roku 1947. Poté vystřídal řadu rozličných angažmá.

Hrál v: Realistickém divadle Zdeňka Nejedlého (1947 – 1948), Národním divadle moravskoslezském v Ostravě (1948 – 1949), za vojny v Armádním uměleckém souboru (1950 – 1951), ještě za vojny a po vojně ve Vinohradském divadle (1951 – 1966), Divadle E. F. Buriana (1967 – 1971) a v souboru činohry Národního divadla (1. srpen 1972 – 31. červenec 1999). V devadesátých letech musel vůli vážné nemoci svoji uměleckou činnost v ND omezit. Naposledy se na prknech ND objevil ke konci devadesátých let.

Do šedesátých let vytvářel na prknech různé postavy současných mladých hrdinů, mužných, energických a také důvěřivých. Vytvářel role Petra („Deník Anny Frankové“), Evžen Grant („K domovu se dívej, anděle…“). Později vyzrál k charakterním rolím nejlepších světových a českých dramatiků. Tyto postavy byly hluboce promyšlené a kladly důraz na projev (Jan Hus v Tylově „Janu Husovi“, Hakon Hakonssön v Ibsenově „Nápadnících trůnu“, Platonov v Čechově „Ach, ten Platonov“).

Skvěle se také zhostil komediálních rolí – například jako Petruccio v Shakespearově „Zkrocení zlé ženy“. V ND byly jeho nejvýznamnější postavy Antonína Havla (v Jiráskově „Vojnarce“), Pierra Bezuchova (v Tolstojově „Vojně a míru“) a Filipa Dubského (v „Našich furiantech“ Ladislava Stroupežnického). Řadu let působil jako pedagog na Konzervatoři Praha (1972 – 1986). V dobách své aktivní činnosti působil rovněž v kulturních brigádách a pomáhal zakládat soubory lidové tvořivosti.

Ve filmu se poprvé objevil v roli Mirka v agitce ZÍTRA SE BUDE TANČIT VŠUDE (1952). V padesátých a šedesátých letech vytvářel role mladých hrdinů: Miloše v Tomanově TANKOVÉ BRIGÁDĚ (1955), Mirka Helebrandta v ŽIŽKOVSKÉ ROMANCI (1958), Jana v TOUZE (1958) Vojtěcha Jasného, Zdeňka Lenharta v DOMĚ NA OŘECHOVCE (1959) Vladimíra Delonga, Františka Krále alias Franze Königa ve SMYKU (1960) – u tohoto filmu byl také spoluautor námětu a scénáře, Frantu ve Vávrově POLICEJNÍ HODINĚ (1960), kapitána Exnera v Novákově kriminálce POKLAD BYZANTSKÉHO KUPCE (1967). Jeho nejslavnější a nejvýznamnější rolí tohoto období, která se stala i jeho životní rolí, byla postava neohroženého pohraničníka strážmistra Karla Zemana v Kachyňově dramatu KRÁL ŠUMAVY (1959).

V pokročilém věku se Vala objevoval na stříbrném plátně již jen sporadicky v rolích různých tatíků a starších pánů: trenér v METRÁČKOVI (1971), emigrant Hrdlička v BOUŘLIVÉM VÍNĚ (1976), Barbachán v Soukupově filmu VÍTR V KAPSE (1982) a naposledy jako Dr. Brousek ve Šteindlerově černé komedii VRAŤ SE DO HROBU! (1989). V devadesátých letech se již na našem stříbrném plátně neobjevil.

Svůj hlas skvěle uplatni v rozhlase. Více hereckých příležitostí mu neposkytl film, ale televize – v TV inscenacích WATERLOO (1967), DLOUHÉ DOPOLEDNE (1969), KLÍCKA (1971) aj. a zejména v seriálech (F. L. VĚK, 30 PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA, LÉTO S KATKOU, DNES V JEDNOM DOMĚ, MY VŠICHNI ŠKOLOU POVINNÍ, ROZPAKY KUCHAŘE SVATOPLUKA, PANOPTIKUM MĚSTA PRAŽSKÉHO atd.), kde vytvořil své dvě veliké role: tvrdého Martina Nedobyla ve SŇATCÍCH Z ROZUMU (1968) Františka Filipa podle Vladimíra Neffa a také v jeho pokračování s názvem ZLÁ KREV (1986) a svérázného avantgardního malíře Dlaska v dalším Filipově seriálu BYL JEDNOU JEDEN DŮM (1974).

Jiří Vala získal Vyznamenání Za vynikající práci (1967), v roce 1969 Čestné uznání za herecký výkon v seriálu SŇATKY Z ROZUMU (1968) a Cenu Československé televize (1983). Byl poctěn také titulem Zasloužilého umělce (1986) a Cenou Senior Prix (1997). Jiří Vala zemřel na rakovinu 15. listopadu 2003 v Praze. Pouhých dvanáct dnů před svými sedmdesátými sedmými narozeninami.

Jaroslav "krib" Lopour

Herecká filmografie

Filmy

1994 Návštěvní doba (divadelní záznam)
1989 Otravný víkend (TV film)
Vrať se do hrobu!
1988 Marie Stuartovna (TV film)
Píseň z jižních Čech (TV film)
1987 Dům na Sahaře (TV film)
1986 Kámen a růže (TV film)
Sardinky aneb Život jedné rodinky (TV film)
1985 Čarodějky z Greenham Common (TV film)
Marné cesty holubů (TV film)
1983 Kudláčkova metoda (TV film)
Naši furianti (divadelní záznam)
Nota bene, Jan (TV film)
Parcela 60, katastr Lukovice (TV film)
1982 Muži z Bombaje (TV film)
Pouť králů (TV film)
Tři spory: Spor dramaturga Stroupežnického (TV film)
Vítr v kapse
1981 Až já budu velká (TV film)
Frantík (TV film)
Logik (TV film)
Soví hnízdo (TV film)
1980 Anna proletářka (TV film)
1. máj 1890
1979 Cukrárna (TV film)
Na dvoře vévodském (TV film)
Nositelé zeměkoule (TV film)
Osamělý jezdec (TV film)
Poprask na silnici E 4
Svatební skandály slečny Juliány (TV film)
Zastretý farebný svet (TV film)
1978 Julie pod balkonem (TV film)
Rána jistoty (TV film)
1977 Most (TV film)
Podivný výlet
Šestapadesát neomluvených hodin
1976 Bouřlivé víno
Cukrárna (TV film)
O stříbrném kamínku (TV film)
1975 Ať hodí kamenem (TV film)
Mlynářka z Granady (TV film)
Pan Tau a rosnička (TV film)
Raněný lučištník (TV film)
1974 Konec semestru (TV film)
Krádež (TV film)
Královské řádění (TV film)
Pozdní léto (TV film)
Svědkové obžaloby (TV film)
1973 Hvězda první velikosti (TV film)
Okno ještě svítí (TV film)
Projížďka v kočáře (TV film)
Údolí krásných žab
Volání o pomoc (TV film)
Zlá noc
1972 Aféry mé ženy
Chlap pravdu unese (TV film)
Jako padlý sníh (TV film)
Opory společnosti (TV film)
Pohár za první poločas (TV film)
1971 Dlouhý den v krátkém životě (TV film)
Dlouhý podzimní den (TV film)
Jak se dělá televizní soutěž (TV film)
Kaviár nebo čočka (TV film)
Klícka (TV film)
Konfrontace (TV film)
Metráček
Zajatec šílenství (TV film)
Zázrak v Oužlebičkách (TV film)
1970 Honba za filmovým námětem (TV film)
Kapitán Korda
1969 Dlouhé dopoledne (TV film)
1968 Jegor Bulyčov (TV film)
1967 Větrný robot (TV film)
Waterloo (TV film)
1966 Křišťálová noc (TV film)
Poklad byzantského kupce
V páse zlomená (TV film)
1965 Ztracená tvář
1963 Rváč (TV film)
Spanilá jízda
1962 Letos v září
Sicilská komedie (TV film)
Tam za lesem
1961 Jarní povětří
Kolik slov stačí lásce?
Noční host
Smrt na Cukrovém ostrově
1960 Policejní hodina
Smyk
1959 Dům na Ořechovce
Král Šumavy
1958 Tenkrát o Vánocích
Touha
Žižkovská romance
1957 Intermezzo (TV film)
Zářijové noci
1956 Synové hor
1955 Tanková brigáda
1952 Zítra se bude tančit všude

TV seriály

1990 Přísahám a slibuji (TV seriál)
Epizoda 4 (E04)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
1989 Dlouhá míle (TV seriál)
Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Střela (S01E05)
1988 Malé dějiny jedné rodiny (TV seriál)
1987 Panoptikum Města pražského (TV seriál)
Laková krabička na čaj (E10)
1986 Gottwald (TV seriál)
Zlá krev (TV seriál)
Epizoda 5 (E05)
Epizoda 4 (E04)
Epizoda 3 (E03)
další epizody (5)
1984 Moje srdcová sedma (TV seriál)
Návraty (E04)
Rozchody (E03)
Cesty (E02)
další epizody (4)
My všichni školou povinní (TV seriál)
Třídní učitel (E07)
Rozchod (E06)
Rozpaky kuchaře Svatopluka (TV seriál)
Kočka (E08)
Přepadovka (E07)
Pivař (E06)
další epizody (4)
Slané pohádky (TV seriál)
1982 Dobrá Voda (TV seriál)
1981 Okres na severu (TV seriál)
Setkání (E13)
Nebezpečí (E11)
Rozchod (E10)
další epizody (7)
1980 Čas zakladatelů (TV seriál)
Hořký ústup (E02)
1979 Dnes v jednom domě (TV seriál)
Inženýrská odysea (TV seriál)
1978 Zákony pohybu (TV seriál)
Zasloužený úspěch (E13)
Starosti se ženami (E12)
Štafeta (E11)
další epizody (13)
1976 30 případů majora Zemana (TV seriál)
Křížová cesta (S02E01)
1975 Leto s Katkou (TV seriál)
Matka (TV seriál)
Čin (E07)
Zklamaná naděje (E05)
Plody poznání (E02)
Nejmladší z rodu Hamrů (TV seriál)
1974 Byl jednou jeden dům (TV seriál)
Obvaziště Boccaccio (E05)
Ďábelské ostrovy (E04)
Jízda do tunelu (E03)
další epizody (5)
1973 Boříkovy lapálie (TV seriál)
Tygr (E03)
1971 Hostinec „U koťátek“ (TV seriál)
F. L. Věk (TV seriál)
Epizoda 13 (E13)
Epizoda 12 (E12)
Epizoda 11 (E11)
další epizody (5)
1970 Země úsměvů a snů (TV seriál)
1969 Pan Tau (TV seriál)
1968 Sňatky z rozumu (TV seriál)
Epizoda 5 (E05)
Epizoda 4 (E04)
Epizoda 3 (E03)
další epizody (5)

Dokumentární

2013 Příběhy slavných - Frajer a fanfarón (TV seriál)
1961 Lidé za kamerou

TV pořady

1997 Úsměvy (TV pořad)
1980 Než se zvedne opona (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Filmy

1960 Smyk

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(27)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace