foto

Růžena Lysenková

  • nar. 16.12.1918
    Diósgyőr, Maďarsko
  • zem. 6.9.2013 (94 let)
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Růžena Lysenková studovala na pražské konzervatoři (1938-1940), za války pak odešla hrát k venkovským kočovným společnostem, mj. působila u Středočeské činohry Josefa Burdy. Ještě v průběhu války pak získala angažmá v pražské Alhambře a následně Pražském lidovém divadle (1943-1944). Již na těchto scénách prokázala schopnost širokého hereckého umění, takže po válce o ni projevily zájem naše přední divadla. V letech 1945-1948 tak hrála ve Vinohradském divadle, kde vynikla ve hrách Večer tříkrálový nebo Mína z Barnhelmu. Po angažmá v Divadle státního filmu (1948-1952) pak na třicet sezón zakotvila v Městských divadlech pražských (1952-1982). Na tomto jevišti našla široké uplatnění v repertoáru různorodého charakteru, projevila schopnost konverzační lehkosti, kultivovaného humoru, dokázala ale zahrát i lyrické role, prosadila se také v muzikálu. Mezi stěžejní představení s její účastí patřily hry Liška a hrozny, Fidlovačka, Já k čertu žiju rád, Sňatková podvodnice atd.

Oproti divadlu nedostala Lysenková ve filmu a televizi tolik příležitostí, respektive početně jich nebylo málo, ale poměrně málo významných. Do světa filmu vstoupila drobnou rolí sekretářky v parodii PYTLÁKOVA SCHOVANKA (1949). V padesátých letech pak Lysenková vytvořila převážně role matek a manželek, větší hereckou příležitost jí poskytl až Václav Lohniský v hořké komedii PANENSTVÍ A KRIMINÁL (1969), kde hrála roli matky hlavní hrdinky. Mezitím v 60. letech vstoupila na pole televizní tvorby, především v 70. letech jsme ji mohli vidět v několika televizních seriálech (CHALUPÁŘI, 1975; ŽENA ZA PULTEM, 1977; INŽENÝRSKÁ ODYSEA, 1979). Na filmové plátno se vrátila po delší pauze rolí tety Kornélie ve slovenském filmu DEMOKRATI (1980). V českém filmu se mihla naposledy v menší úloze v historickém snímku VERONIKA (1985). Nyní žije Růžena Lysenková v ústraní a ke své herecké kariéře se nechce vracet ani s případnými žádostmi o rozhovor.

Růžena Lysenková byla provdaná, syn Petr Geisler (1949-2009) byl lékařem a japanologem, v herecké kariéře nadmíru úspěšně pokračují vnučky Anna Geislerová (*1976) a Ester Geislerová (*1984).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1997 Čas jeřabin (TV film)
1989 Cesty ze slepých map (TV film)
1988 Naděje má hluboké dno (TV film)
1985 Veronika
1984 Jak se rozloučit s Odettkou (TV film)
1983 Větrná setba (TV film)
1981 Proč se vraždí starší dámy (TV film)
1980 Demokrati
Starožitníkův krám (TV film)
1978 Pumpaři od Zlaté podkovy
1976 Kufr (TV film)
Skladiště (TV film)
1973 Tichý svědek (TV film)
1969 Odvážná slečna
Panenství a kriminál
1967 Kolotoč (TV film)
Malá Dorritka (TV film)
Raději potmě (TV film)
1966 Dáma na kolejích
1965 Polka jede do světa (TV film)
1961 Lék (studentský film)
1960 Lidé jako ty
1959 Probuzení
Vassa Železnovová (TV film)
1958 O lidech před pultem a za ním II.
Tři přání
Útěk ze stínu
Žižkovská romance
1957 Generál Washington a čaroděj (TV film)
Poučení (studentský film)
Štěňata
1956 Jurášek
1955 Muž v povětří
1954 Na konci města
1951 Cesta ke štěstí
Mordová rokle
1950 Vstanou noví bojovníci
1949 Pytlákova schovanka aneb Šlechetný milionář

TV seriály

1989 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Rekonstrukce (S01E07)
1987 Panoptikum Města pražského (TV seriál)
1986 Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Exoti (E12)
1979 Inženýrská odysea (TV seriál)
Loupež (E12)
Odchod (E11)
Dozvuky (E10)
další epizody (5)
1977 Žena za pultem (TV seriál)
Příběh dvou pokladních (E08)
1975 Chalupáři (TV seriál)
Svatba (E11)
Kapřín (E10)
Náhradník (E09)
další epizody (7)
1969 Hříšní lidé města pražského (TV seriál)
Hra (E11)
1967 Píseň pro Rudolfa III. (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace