Reklama

Reklama

Klapzubova jedenáctka

(seriál)
Komedie / Sportovní
Československo, 1968, 5 h 43 min (Minutáž: 23–30 min)

Epizody(13)

Obsahy(1)

Třináctidílný televizní seriál byl natočen v roce 1967 podle předlohy Eduarda Basse. Vypráví komediální příběh otce Klapzuby, který po vyřazení československého fotbalového týmu z kvalifikace na mistrovství světa sestaví mužstvo ze svých jedenácti synů, a ač z malé vesnice Dolní Bukvičky, dobývá postupně jedno vítězství za druhým, až po titul mistrů světa.
Nezvyklé zpracování i zvláštní, až absurdní smysl pro humor autorů se ovšem při premiéře nesetkaly s velkým pochopením diváků. V předlouhé řadě seriálů, které za padesát let v televizi vznikly, jsou vedle neustále reprízovaných kusů ze "zlatého archivu" i díla (právem?) zcela zapomenutá. Když Eduard Hoffmann v polovině šedesátých let připravoval seriál podle slavné knihy Eduarda Basse, očekával se úžasný výsledek, na který si však dnes nevzpomínají ani ti, kteří tu účinkovali. A že režisérova osobnost přitáhla vedle známých fotbalistů ke spolupráci třeba i Jiřího Trnku, Josefa Ladu, Jana Wericha a dokonce i Petera Ustinova. Přes tehdejší propad u diváků i kritiky je dnes pro nás Klapzubova jedenáctka zajímavým dobovým dokumentem, nad kterým můžeme třeba s Vítem Holubcem zavzpomínat, jak se kdysi dělaly sportovní přenosy, nebo s "oscarovým" architektem Karlem Černým na to, jak se v Praze točila Amerika. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (24)

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tenhle seriál nepracuje s často používaným oživením divácké paměti v úvodu každého pokračování ve stylu „v předešlých dílech jste viděli“. Tedy až na jednu výjimku: prvních 12 minut 6. dílu je do detailu (!) zopakovaných posledních 12 minut 5. dílu. Realizační bezradnost typická pro celý seriál tady vyhřezla ve vrcholném zoufalství - asi nebylo natočeno nic, čím by se dala naplnit stopáž 6. dílu. Svěřit hraný žánr režisérovi animovaných filmů (i když ve svém oboru velmi dobrému) byl odvážný krok, který vůbec nevyšel. Možná tam byla snaha udělat z neumětelství přednost a pokusit se o nějaký vtipný filmový naivismus, ale ani tak to nefunguje. Takže jedna slabě blikající hvězdička za pár vtipných momentů typu setkání s Vinnetouem a za jediné dva herecké výkony (Ivo Gübel a neherec Vít Holubec, který byl lepší než v jiných filmech a seriálech většinou skvělý, tady ale naprosto bezvýrazný Jiří Sovák). -------- V titulcích (všech třinácti dílů) seriálu uvedeno: rok výroby 1967. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Teda takhle si ulítávat za komančů na LSD a ještě o tom natočit seriál, tomu se řiká odvaha :-) Tohle je fakt neuvěřitelná podivnost (soudim teda jenom podle prvních 2 dílů, který jsem právě viděl). Ať mi nikdo neřiká, že tohle někdo vymyslel ve střízlivym stavu. Jinak tu knížku jsem měl na ZŠ za povinnou četbu, takže jí upřímně nesnášim. ()

Reklama

Peabody odpad!

všechny recenze uživatele

podle mne strašná nastavovaná kaše se spoustou příšerných animovaných vložek a jako zápasy fotbalu, nesmyslné dialogy, dlouhé záběry jízd - třeba tramvají z Edene na Václavák, která je nejen skoro celá, ale ještě je ve dvou dílech po sobě skoro celá. Herci nemají co hrát, neherci taky ne, sice se moc nesoudruhuje, ale nijak to nepomáhá. Jistě, vychutnal jsem si dobové záběry Prahy a stadionů, ale to není žádná zásluha, že jsou tak pěkně ucelené. Vychutnal jsem si stařičkého Mac Friče s Jiřinou Bohdalovou na tribuně, je tam spousta slavných herců fanoušků, ale je to hrozně špatná práce. Skoro celý jeden díl vypráví Jiří Sovák stručnou historii fotbalu s archivními záběry, proč ne, ale raději bych na to téma dokument. Hrozně natahované, objeví se lanaři a scéna s nimi trvá 5 minut, zcela zbytečně, sice se vyčerpají skoro všechny možnosti, kde se mohou ukrývat, kamna, holubník, truhla, becky, kredence, snad jen v hajzlíku nebyl nikdo ponořen, ale proč je to tak dlouhé? Nebo ty jako současné fotbalové scény Sparta nebo Slavie proti Klapzubákům, hráči si přihrávají, minuta, střih na fanoušky, ti se dramaticky ksichtí, zase minuta okopávané uprostřed hřiště, zase fanoušci, gól, atd 10 minut aniž by se něco - to šlo zkrátit jedním titulkem, který tam nakonec stejně je, Pana Sováka mám moc rád, Josef Hlinomaz je někde také vynikající (Chalupáři), ale tady hlavně koulí očima. Takže podle mne jen pro milovníky dobových reálií. Ale to natahováááááání a nicneděníse je tak hrozné, že nemohu dát ani jednu hvězdu. Taky nejsem slávista, ale klokan, ()

Arccos 

všechny recenze uživatele

Velice zvláštní počin. Víc než adaptaci známé knihy mi seriál připomíná listování v tehdejším časopise ABC. Samotný příběh snad ani nehraje tak velkou roli jako spousta (různě navázaných) animovaných nebo hraných odboček, vtípků a epizodek. V nich se vystřídá hned několik výtvarníků a průvodců (včetně Högera nebo Wericha). Některé z nich jsou výborné, jiné nudí. Jelikož hodnotím teprve po dvou dílech, nechám se překvapit, co se z toho ještě vyvrbí. "Hergot, to je parchantů..." :)) ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Hodně dlouho jsem tohle sháněl. Nakonec mě trvalo víc jak 2 měsíce to dokoukat, byla to prostě šílenost. Neskutečný bizzard absurdností a nesmyslů, které by nikoho nenapadly. Namátkou třeba zápas s Mexikem jako přestřelka na divokém západě. Či Real Madrid jako Corida jen se Sovákem. Nevěřícně jsem kroutil hlavou s čím zase tvůrci přišli a opravdu jedna perla za druhou, třeba z koupelny v mrakodrapu vyjede na koni Vinnetou a pomáhá jim střílením míčů, aby nedostali gól. Kdo na takovou kravinu přišel nechápu. Nebo když Klapzubáci letí na MS do Brazílie raketou. Skvělá postava je hostinský Hlinomaz. Divím se že tohle vůbec mohlo jít do televize. Určitě se na to koukněte tohle je asi naprostý unikát. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (1)

  • V době premiéry nebyl seriál nebyl odvysílán do konce. Z vysílání byl stažen pro nezájem a negativní reakce. (Přemek)

Reklama

Reklama