foto

Marlène Jobert

  • nar. 4.11.1940 (78 let)
    Alžír, Alžírsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodila se jako nejmladší ze tří dětí v Alžíru, kde žila až do svých 11 let, kdy se rodina přestěhovala do Francie. Vystudovala čtyřleté studium výtvarného umění a chtěla se stát profesorkou kreslení nebo návrhářkou. Na popud svého bratra, který pro ní vymyslel komické skeče, kterými měla doprovázet jeho hudební vystoupení, objevila zálibu v herectví a začala se věnovat amatérskému divadlu.

V 18 letech odešla do Paříže, kde pokračovala v hereckém vzdělávání na Statní konzervatoři dramatického umění. Přivydělávala si kreslením reklam. V roce 1963 debutovala na jevišti po boku Yvese Montanda a Pierra Mondyho ve hře Tisíc klaunů. Jednu sezónu strávila v divadle v Dijonu.

Pro film jí objevil režisár Jean-Louis Godard, který jí svěřil jednu z hlavních rolí ve filmu o mládeži - Mužský rod, ženský rod. Ještě výrazněji na sebe upozornila v komedii Nepřemožitelná Leontýna. Její pihovatá tvář lemovaná rudými vlasy a přirozený projev dobře souzněly hlavně s civilními postavami, které ztvárnila v nejrůznějších filmech - krimi dramatu po boku Charlese Bronsona, v historické komedii Milenci z roku II po boku Jean-Paula Belmonda, v tragikomedii P. De Broky Vzali nohy na ramena. Velmi často se uplatňovala v gangsterkách a krimi filmech.

Po třicítce začala být obsazována do melodramatických rolí, z nichž vyniká hlavně psychologické drama Nahá láska. V roce 1980 se jí narodila dvojčata, z nichž Eva (pod jménem Greenová) se dala také na hereckou dráhu, a na čas přerušila hereckou kariéru. Při návratu před kameru ve filmu Jezdci z bouře nejen hrála, ale naspívala dokonce úvodní píseň a napsala sama text. Následně vydala album Věčná je potřeba lásky, kde je autorkou všech textů. Kromě toho napsala i několik knih pro děti.

lebowski

Herecká filmografie

Filmy

1998 Maintenant et pour toujours (TV film)
1992 Femme à l'ombre, La (TV film)
1989 Čápi mají svojí hlavu
1985 A viso coperto (TV film)
1984 Cavaliers de l'orage, Les
Souvenirs souvenirs
1983 Effraction
1981 Nahá láska
Špinavá záležitost
1979 Giocattolo, Il
Grandison
Válka policajtů
1978 Jdi za mámou, táta pracuje
1977 Jako klíště
L'imprécateur
1976 Dobrák a zlí lidé
1975 Bláznivá na zabití
1974 Juliette a Juliette
Ne tak zlý
Segreto, Il
1972 Nous ne vieillirons pas ensemble
1971 Catch Me a Spy
Deset strašných dní
Manželé z roku II
Vzali nohy na ramena
1970 Cestující v dešti
Poslední adresa
1969 L'astragale
1968 Nepřemožitelná Leontýna
1967 Alexandre le bienheureux
Par quatre chemins (TV film)
Zloděj z Paříže
1966 Martin Soldat
Mužský rod, ženský rod
Tour Eiffel qui tue, La (TV film)

TV seriály

1998 Marmottes, Les (TV seriál)
1994 Avocat d'office (TV seriál)
1991 C'est quoi ce petit boulot? (TV seriál)
1987 Qui c'est ce garçon? (TV seriál)
1969 Laure (TV seriál)
1968 Záznamy agentury O (TV seriál)
1967 Chevaliers du ciel, Les (TV seriál)
Rue barrée (TV seriál)
1959 Gala de l'union (TV seriál)

Dokumentární

2007 Cannes, 60 ans d'histoires (TV film)
2002 Michel Audiard et le mystère du triangle des Bermudes
1999 Marlene Jobert, interview (TV film)
1964 Chroniques de France (TV seriál)

TV pořady

2009 La traversée du miroir (TV pořad)
2007 Un jour, un destin (TV pořad)
2003 La méthode Cauet (TV pořad)
2002 Le fabuleux destin de... (TV pořad)
2000 On ne peut pas plaire à tout le monde (TV pořad)
Vie privée, vie publique (TV pořad)
1998 Vivement dimanche prochain (TV pořad)
1996 Thé ou café (TV pořad)
1987 Le monde est à vous (TV pořad)
1986 La nuit des 7 d'or (TV pořad)
Élection de Miss France (TV pořad)
1983 Cadence 3 (TV pořad)
1980 Jeudi cinéma (TV pořad)
1979 Palmarès (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)
1967 Monsieur Cinéma (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace