foto

Trevor Eve

  • nar. 1.7.1951 (67 let)
    Birmingham, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Trevor John Eve je britský filmový a televizní herec. V roce 1979 se proslavil rolí hlavního vyšetřovatele v detektivním seriálu SHOESTRING /1979-1980/ a do myslí diváků se také zapsal ztvárněním postavy detektiva Petera Boyda z televizního drama seriálu WAKING THE DEAD /2000-2011/.

Eve se narodil v Sutton Coldfield, poblíž Birminghamu, rodičům Elsie /roz.Hamer/ a Stewartu Frederickovi Evemu. Otec byl původem angličan a matka welšanka pocházející z Glynneathu. Trevor Eve vystudoval Bromsgrove School, kde také získal první zkušenosti s amatérským školním divadlem. Během mladých let chtěl být Eve umělcem, nicméně byl z této cesty odrazen a naopak začal studovat architekturu na Kingston Polytechnic College v Londýně. Po třech letech zanechal studia a zapsal se na slavnou Royal Academy of Dramatic Art /RADA/, kde při odchodu ze školy byl oceněn medailí The Bancroft Gold Medal. V průběhu jeho herecké kariéry hrál profi ale i amatérský tenis.

Během 70.let 20.st. až do dnešních dnů prožil Eve bohatou hereckou kariéru, jak na jevišti tak i ve filmu a televizi. Jedním z jeho raných divadelních úspěchů bylo ztvárnění Paula McCartneyho ve hře Willyho Russella "John, Paul, George, Ringo and Bert" na prknech divadla Lyric Theatre na londýnském West Endu, která získala ceny The Evening Standard Award a London Critics Award pro nejlepší muzikál.

V pořadu Laurence Olivier Presents se objevil ve hře "Hindle Wakes", režírované samotným Laurencem Olivierem. V roce 1977 pak potkal na castingu k Zeffirelově hře "Filumena" svou budoucí ženu Sharon Maughan. Jeho úspěchy na divadle pokračovaly v roce 1981, kdy získal cenu Laurence Olivier Award pro nejlepšího herce za postavu Jamese Leedse ve hře "Children of a Lesse God". Po krátkém působení na The Royal Court Theatre se vrátil zpět na West End, a pak do National Theatre, kde jako Paolino exceloval ve hře "Man, Beast And Virtue".

Svou druhou cenu Laurence Olivier Award získal za ztvárnění Dr.Astrova ve hře "Uncle Vanya", za kterou vyhrál i The British Regional Theatre Award pro nejlepšího herce ve vedlejší roli. V televizi zaznamenal svůj první velký úspěch se seriálem A SENSE OF GUILT /1990/ nebo s drama seriálem A DOLL'S HOUSE /1992/, po boku Juliette Stevenson, se kterou také pracoval na cenou BAFTA oceněném politickém dramatu THE POLITICIAN'S WIFE /1995/. V roce 1998 se zúčastnil natáčení seriálu HEAT OF THE SUN, které se natáčelo v Zimbabwe. Následně v roce 2000 získal hlavní roli v již zmíněném kultovním seriálu Waking the Dead. Jeho prvním velkým filmem a rolí byla postava Jonathana Harkera z hororu DRACULA /1979/, režírovaným Johnem Badhamem.

Odbočkou na album When Love Speaks, namluvil Shakespearovy sonety, ten samý rok hrál postavu Croppera ve filmu POSSESSION /2002/ s Gwyneth Paltrow v hlavní roli a jako Velior si zahrál v historickém velkofilmu TROY /2004/. V roce 2010 hrál postavu otce hlavní hrdinky v romantické komedii SHE'S OUT OF MY LEAGUE a jako Peter Manson účinkoval ve filmovém remaku britského seriálu ze 60.let BOUQUET OF BARBED WIRE /2010/. O rok později hrál ve třídílném drama filmu KIDNAP AND RANSOM, který se natáčel v Jižní Africe.

Eve se prosadil i jako úspěšný producent. V roce 1995 založil Projector Productions, které produkovalo TV filmy Cinderella s Kathleen Turner v hlavní roli, Alice Through The Looking Glass s Kate Beckinsale nebo Twelfth Night s Chiwetelem Ejioforem. Z nejnovější tvorby můžeme vzpomenout roli soudce Sira Selwyna Hardcastlea z drama seriálu BBC, DEATH COMES TO PEMBERLEY /2013/ nebo postavu Roache z dramatu THE INTERCEPTOR /2014/.

19.února 2014 byl Eve účasten na oslavách stého výročí založení RADA, které se odehrávalo na Buckinghamském paláci. On i jeho žena Sharon byli poctěni možností pohovořit a předvést svůj herecký um přímo před královnou Elizabeth v inaugurační hale spolu s Hugh Lauriem, Sirem Tomem Courtenayem a Dame Helen Mirren. Evovi byl přidělen přednes výňatku z Higginsova Pygmalionu.

Eve je ženatý s Sharon Maughan s kterou má tři děti. Alice Sophii, která je také herečka, Jacka, který se živí tvorbou filmů a George, který je frontmanem kapely Two Bottle Jump. Je zajímavostí, že Eve, jeho žena Maughan a dcera Alice se všichni objevili ve filmu She's Out of My League, kde hráli postavy otce, matky a jejich dcery. V populárním pořadu o automobilech TOP GEAR, zajel čas jednoho kola na okruhu za 1 minutu a 48 sekund, když v prvním zkušebním kole skončil s autem mimo dráhu v bahně a poté musel zastavit protože mu během jízdy upadlo kolo.

Eve se zajímá o golf, malování, architekturu a tenis. Je fanouškem Chelsea F.C. a patronem charitativní organizace Child Hope International.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

2017 Bees Make Honey
2014 Death of a Farmer
2013 Smrt přichází do Pemberley (TV film)
2010 Na tuhle nemám
2009 Framed (TV film)
2008 Hughie Green, Most Sincerely (TV film)
2006 The Family Man (TV film)
2004 Lawless (TV film)
Troja
2002 Posedlost
1999 David Copperfield (TV film)
Evil Streak, An (TV film)
Strážní andělé (TV film)
1998 Appetite
Kmen
Next Birthday
1996 Sama na lásku (TV film)
1994 Don't Get Me Started
Krůček k vraždě (TV film)
No Man's Land (TV film)
1993 Osudný svah v Aspenu
1992 A Doll's House (TV film)
In the Name of the Father
President's Child, The (TV film)
1990 Mirage
Sense of Guilt, A (TV film)
1989 Aféra Profumo
Stone Age, The (TV film)
1988 Beryl Markham: A Shadow on the Sun (TV film)
1987 Wreath of Roses, A (TV film)
1985 Korsičtí bratři (TV film)
Shadow Chasers (TV film)
1984 Lace (TV film)
1983 Brother's Tale, A (TV film)
Jamaica Inn (TV film)
1979 Drákula
1976 Children

TV seriály

2018 Čas čarodějnic (TV seriál)
Epizoda 8 (E08)
Epizoda 7 (E07)
Epizoda 6 (E06)
další epizody (7)
Protiúder (TV seriál)
Epizoda 10 (S06E10)
2017 Protiúder (TV seriál)
Epizoda 9 (S06E09)
Epizoda 2 (S06E02)
Epizoda 1 (S06E01)
2015 The Interceptor (TV seriál)
Unforgotten (TV seriál)
Episode 6 (S01E06)
Episode 5 (S01E05)
Episode 4 (S01E04)
další epizody (6)
2012 Playhouse uvádí (TV seriál)
The Other Woman (S01E10)
2011 Únos a výkupné (TV seriál)
Mrtvé probouzeti (TV seriál)
Waterloo, Part 2 (S09E10)
Waterloo, Part 1 (S09E09)
Conviction: Part 2 (S09E08)
další epizody (10)
2010 Bouquet of Barbed Wire (TV seriál)
2009 Mrtvé probouzeti (TV seriál)
End Game: Part 2 (S08E08)
End Game: Part 1 (S08E07)
Substitute: Part 2 (S08E06)
další epizody (8)
2008 Mrtvé probouzeti (TV seriál)
Pieta: Part 2 (S07E12)
Pieta: Part 1 (S07E11)
Wounds: Part 2 (S07E10)
další epizody (12)
2007 Mrtvé probouzeti (TV seriál)
Yahrzeit: Part 2 (S06E12)
Yahrzeit: Part 1 (S06E11)
Double Bind: Part 2 (S06E10)
další epizody (12)
2005 Mrtvé probouzeti (TV seriál)
Cold Fusion: Part 2 (S05E12)
Cold Fusion: Part 1 (S05E11)
Undertow: Part 2 (S05E10)
další epizody (12)
2004 Mrtvé probouzeti (TV seriál)
Shadowplay: Part 2 (S04E12)
Shadowplay: Part 1 (S04E11)
The Hardest Word: Part 2 (S04E10)
další epizody (12)
2003 Mrtvé probouzeti (TV seriál)
Final Cut: Part 2 (S03E08)
Final Cut: Part 1 (S03E07)
Breaking Glass: Part 2 (S03E06)
další epizody (8)
2002 Mrtvé probouzeti (TV seriál)
Thin Air: Part 2 (S02E08)
Thin Air: Part 1 (S02E07)
Special Relationship: Part 2 (S02E06)
další epizody (8)
2001 Mrtvé probouzeti (TV seriál)
Every Breath You Take: Part 2 (S01E10)
Every Breath You Take: Part 1 (S01E09)
A Simple Sacrifice: Part 2 (S01E08)
další epizody (8)
2000 Mrtvé probouzeti (TV seriál)
Pilot: Part 2 (S01E02)
Pilot: Part 1 (S01E01)
1998 Heat of the Sun (TV seriál)
1995 Politikova žena (TV seriál)
1991 Parnell & the Englishwoman (TV seriál)
1985 Shadow Chasers (TV seriál)
1979 Shoestring (TV seriál)
1977 London Belongs to Me (TV seriál)

TV pořady

2000 GPTV (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace