Reklama

Reklama

Eva Prchlíková

Eva Prchlíková

nar. 21.12.1919
Dvůr Králové nad Labem, Československo

zem. 15.03.2004 (84 let)
Southfield, Michigan, USA

Biografie

Eva Prchlíková se narodila 21. prosince 1919 ve Dvoře Králové nad Labem. Už jako pětiletá se dostala do Prahy, kde navštěvovala čtyři roky reálku v Karlíně a jen půl roku na rodinnou školu. Avšak umělecké ambice a touhu po divadle nakonec realizovala svým přijetím na dramatické oddělení pražské Státní konzervatoře, kterou absolvovala v roce 1939.

Již za studií se objevila na scéně pražského Národního divadla jako Zjev Eminy přítelkyně („Paní Bovaryová") od 1. března 1938 do 5. září 1938. Jako herečka a operetní i operní pěvkyně prošla Kladenským divadlem (1939 – 1940), Velkou operetou v Praze (1940 až 1941), Novým divadlem Oldřicha Nového i nuselským Tylovým divadlem (1941 – 1944). Českou kariéru zakončila v Českém národním divadle v Brně (1943 – 1945).

Ve filmu se Eva převážně objevovala jako studentka během studií na konzervatoři ve snímcích SEXTÁNKA (sextánka), IRČIN ROMÁNEK (chovanka penzionátu), JARČIN PROFESOR (host v baru), DĚVČATA, NEDEJTE SE! (žačka W.), SLÁVKO, NEDEJ SE! (Věra zvaná Šmudlík), PÁN A SLUHA (členka sportovního klubu), IDEÁL SEPTIMY (septimánka), CO SE ŠEPTÁ (studentka Klára), CECH PANEN KUTNOHORSKÝCH (panna), ANDULA VYHRÁLA (Gisela Kalousová), OSMNÁCTILETÁ (dělnice v tiskárně), MOŘSKÁ PANNA (přítelkyně v baru), LÍZINO ŠTĚSTÍ (sestra Eva), KDYBYCH BYL TÁTOU (modistka) a nebo DĚVČE Z PŘEDMĚSTÍ ANEBO VŠECKO PŘIJDE NA JEVO (švadlenka Rozárka) v letech 1936 – 1939.

Naposledy se Eva Prchlíková v českém filmu objevila (a také poprvé) ve čtyřicátých letech jako písařka Kavanová v projekční kanceláři v dramatu J. A. Holmana VELKÁ PŘEHRADA (1942). V dětství taktéž navštěvovala baletní školu, což využila v pozdějších dobách. V roce 1947 opustila Československo, do kterého se již po roce 1948 nevrátila.

Přijala jméno Eva Likova a jako významná operní zpěvačka např. vystupovala v Detroit Symphony Orchestra (1947 – 1949) a New York City Opera (1949 – 1959). Dále ještě ve stálém angažmá do poloviny 60. let vystupovala na hudebních scénách v Detroitu, New Yorku a nebo ve Philadelphii.

Od 50. let hostovala na různých amerických (mj. Philadelphia Civic Grand Opera Company, Central City Opera, Lewisohn Stadium, Carnegie Hall, American Opera Society, Newport Music Festival, Opera Company of Boston, San Francisco Opera, Pittsburgh Opera, New Orleans Opera, Chicago Symphony Orchestra, New York Philharmonic atd., Canadian Opera Company, Palacio de Bellas Artes v Mexico City) a evropských (Velké divadlo ve Varšavě, Vídeňská státní opera, Opéra National de Paris, Gran Teatr del Liceu v Barceloně, další scény v Německu či Itálii) operních jevištích.

Čile pořádala koncertní představení a zájezdy. V roce 1966 ukončila Eva Prchlíková – Likova aktivní pěveckou kariéru a vystupovala jen ojediněle. Ale až do odchodu na odpočinek vyučovala zpěv na University of Michigan School of Music, Theatre & Dance (1966 – 1983).

Poté učila zpěv soukromě v New Yorku a Philadelphii. Svůj soprán, jevištní výkon a velmi atraktivní zjev nejlépe uvedla v operách „Prodaná nevěsta", „Komediant", „Bohéma", „La Traviata", „Carmen", „Rigoletto", „Turandot", „Cikánský baron", „Nápoj lásky", „Hoffmannovy povídky", „Médea", „Manon", „Faust", „Don Giovanni" apod. Sklízela tak velké celosvětové úspěchy ve světovém operním repertoáru.

Během své zahraniční kariéry se Eva Prchlíková – Likova ojediněle objevila i ve filmu, např. UNE FILLE POUR ĽÉTÉ (1960), televizních filmech, hudebních programech – AND ON EARTH, PEACE (1961), a pro NBC a CBC natáčela televizní přepisy operních inscenací (př. LA TRAVIATA, CARMEN, BOHÉMA, KOMEDIANTI apod.).

Ke konci života se přestěhovala do amerického Michiganu, kde nakonec herečka a operní pěvkyně Eva Prchlíková – Likova zemřela po komplikacích Alzheimerovy choroby 15. března 2004 v michiganském Southfieldu ve věku vysokých nedožitých pětaosmdesáti let. Eva Prchlíková se stala uznávanou světovou operní zpěvačkou, jež dosáhla mezinárodního uměleckého uznání, i když ve své rodné zemi zůstala dodnes neznámou, hlavně kvůli komunistické zlovůli a závistivosti kolegyň...

Jaroslav "krib" Lopour

Herečka

Reklama

Reklama