foto

Oldřich Daněk

  • nar. 16.1.1927
    Ostrava, Československo
  • zem. 3.9.2000 (73 let)
    Praha, Hlavní město Praha, Česko

Biografie

Oldřich Daněk se narodil 16. ledna 1927 v Ostravě do dělnické rodiny. Zprvu odmaturoval na reálném gymnáziu v Ostravě (1945) a stal se hercem ostravského Divadla mladých (1945 – 1946). Pak na DAMU v Praze vystudoval u profesorů Ladislava Peška a Karla Högera herectví (1946 – 1950) a divadelní režii u Jindřicha Honzla (1947 – 1951).

Poté zahájil práci profesionálního divadelníka v pozicích režiséra u královehradeckého Krajského oblastního divadla (1950 – 1953) a šéfrežiséra činohry Divadla F. X. Šaldy v Liberci (1954 – 1957). Poté se z profesionálního divadelníka Oldřicha Daňka stal profesionální filmař: externí scenárista (od 1956), řádný dramaturg (od 1958) a režisér (od 1960) Filmového studia Barrandov.

Od roku 1973 již působil jen jako spisovatel a dramatik ve svobodném povolání. Ovšem literární práci se Daněk věnoval již od roku 1945. Často pracoval na látkách historických nebo se vztahy jedinců k celé společnosti. Upravil i Klicperova „Hadriána z Římsů“ a napsal několik hudebních libret. Jeho hry uváděla četná česká divadla. Z jeho divadelních režií si uveďme tituly „Daleká cesta“, „Lišák Pseudolus“, „Lakomec“, „Romeo a Julie“, „Nepřátelé“, „Sluha dvou pánů“ atd.

Z jeho pera vznikly články v periodikách „Nástup“, „Divadlo“, „Host do domu“ nebo „Literární listy“, romány „Král utíká z boje“ 1967, „Únosce“ 1969, „Král bez přilby“ 1971, „Vražda v Olomouci“ 1972, „Žhářky a požárnice“ 1980 či „Nedávno…“ 1985 a divadelní hry (ovlivněné Bertoltem Brechtem) „Večerní fronta“ 1949, „Nad Orebem Kalich“ 1953, „Steelfordův objev“ 1954, „Umění odejít“ 1955, „Pohled do očí“ 1959, „Sklenka krétského vína“ 1959, „Svatba sňatkového podvodníka“ 1961, „Máte rádi blázny?“ 1962, „Lov na mamuta“ 1963, „Sňatková podvodnice“ 1968, „Dva na koni, jeden na oslu“ 1971, „Bitva vypukne o přestávce“ 1976, „Střelec“ 1978, „Vévodkyně valdštejnských vojsk“ 1980 nebo „Vy jste Jan“ 1987.

V kinematografii nejčastěji v 60. letech psal scénáře a původní náměty, např. u Krškova dramatu ZDE JSOU LVI (1958), OŠKLIVÉ SLEČNY (1959) Miroslava Hubáčka, Machovy komedie PROSÍM, NEBUDIT! (1962) a u parodie na filmy s agentem Jamesem Bondem KONEC AGENTA W4C PROSTŘEDNICTVÍM PSA PANA FOUSTKY (1967) Václava Vorlíčka a ke všem vlastním režijním počinům (TŘI TUNY PRACHU, POHLED DO OČÍ, SPANILÁ JÍZDA, LOV NA MAMUTA a KRÁLOVSKÝ OMYL).

Po praxi ve funkci pomocného režiséra u Hubáčkova dramatu OŠKLIVÁ SLEČNA (1959) Oldřich Daněk režíroval podle svých scénářů pět snímků: psychologická dramata TŘI TUNY PRACHU (1960), POHLED DO OČÍ (1961), hudební komedii LOV NA MAMUTA (1964) a historické látky vtělil do svých nejlepších filmů, do husitské SPANILÉ JÍZDY (1963) s Petrem Kostkou a Karlem Högerem a poté do dramatického podobenství KRÁLOVSKÝ OMYL (1968) s Miroslavem Macháčkem, Luďkem Munzarem a Martinem Růžkem.

Taktéž si dvakrát před filmovou kamerou zahrál diváka na hokeji v TAKOVÉ LÁSCE (1959) Jiřího Weisse a sám sebe – dramatika v Zaoralových POUTNÍCÍCH (1988). Podle Daňkovy nejznámější divadelní hry natočil režisér Jiří Sequens stejnojmennou hudební romanci DVA NA KONI, JEDEN NA OSLU (1986) a rozhlasovou hru „Dialog s doprovodem děl“ převedl režisér Pavel Háša do stejnojmenného televizního filmu (1982).

Od 70. let odešel zcela z kinematografie a jen ojediněle pracoval jako scenárista (BŘETISLAV A JITKA, PAŘÍŽSKÝ KAT, RANĚNÝ LUČIŠNÍK, ZÁVIŠ A KUNHUTA apod.) a režisér (například MUŽ V PRALESE, AGENTURA PEPA, DRUHÁ PRVNÍ DÁMA, ŽENA Z KORINTA, ŠPANĚLÉ V PRAZE, PILÁT PONTSKÝ, ONOHO DNE, OPOUŠTĚT PETROHRAD, KADEŘ KRÁLOVNY BERENIKÉ i Z HŘÍČEK O KRÁLOVNÁCH) pro Československou televizi.

Ovšem do srdcí diváků se zapsaly dva seriály, které napsal s Janem Otčenáškem, BYL JEDNOU JEDEN DŮM (1974) a DNES V JEDNOM DOMĚ (1979) pod režijním vedením Františka Filipa. Napsal několik divadelních her („Dialog v předvečer soudu“ 1966, „Dialog s doprovodem děl“ 1967, „Dialog ve spirále“ 1968, „Přepadení Národní banky“ 1969, „Bitva na Moravské poli“ 1988, „Diplom“ 1988 a další).

Cenu za filmovou povídku (1965) v Umělecké soutěži k 20. výročí osvobození ČSSR obdržel za film SPANILÁ JÍZDA a v Soutěži o rozhlasovou hru obdržel I. cenu (1966) za hru „Dialog v předvečer soudu“ a III. cenu (1968) za „Dialog ve spirále“. Oldřich Daněk zemřel 3. září 2000 v Praze jako třiasedmdesátiletý muž.

Jaroslav "krib" Lopour

Scenáristická filmografie

Filmy

1998 Dvě washingtonská ohlédnutí (TV film)
1993 Kadeř královny Bereniké (TV film)
1991 Opouštět Petrohrad (TV film)
1988 Bankovní dům Daubner (TV film)
1987 Zdaleka ne tak ošklivá, jak se původně zdálo (TV film)
Španělé v Praze (TV film)
1986 Žena z Korinta (TV film)
1984 Záviš a Kunhuta (TV film)
1983 Cesta na Borneo (TV film)
1982 Dialog s doprovodem děl (TV film)
1979 Druhá první dáma (TV film)
1976 Agentura Pepa (TV film)
1975 Raněný lučištník (TV film)
1974 Břetislav a Jitka (TV film)
1973 Příští léto v Locarnu (TV film)
1970 Die vierzig Irrtümer des Herodes (TV film)
1969 Svadba sobášneho podvodníka (TV film) - divadelní hra
1968 Kardinál Zabarella (TV film)
Královský omyl
Pařížský kat (TV film)
1967 Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky
1966 Der Heiratsschwindler heiratet (TV film) - divadelní hra
1963 Spanilá jízda
1960 Tři tuny prachu
1959 Ošklivá slečna
1958 Prometheus (TV film)
Zde jsou lvi

TV seriály

1995 Z hříček o královnách (TV seriál)
Vzpomínka na Hamleta (útržek norský) (E07)
Záskok pro Sissi (útržek rakousko-uherský) (E06)
Císařovna na chvíli (útržek pruský) (E05)
další epizody (4)
1994 Z hříček o královnách (TV seriál)
Jeden den velkokněžny (útržek ruský) (E03)
Nevěra po císařsku (útržek římský) (E02)
Královnina smečka psů (útržek anglický) (E01)
1980 Dnes v jednom domě (TV seriál)
Domov jménem Praha (E09)
Obtíže sicilské obrany (E08)
Chybujícím neodpouštěti (E07)
další epizody (9)
1974 Byl jednou jeden dům (TV seriál)
Obvaziště Boccaccio (E05)
Ďábelské ostrovy (E04)
Bio Ilusion (E02)
další epizody (4)

Divadelní záznam

1989 Jedno jaro v Paříži aneb Krvavá Henrieta (divadelní záznam) - divadelní hra
1985 Vévodkyně valdštejnských vojsk (divadelní záznam) - divadelní hra
1978 Válka vypukne po přestávce (divadelní záznam) - divadelní hra
1977 Dva na koni, jeden na oslu (divadelní záznam) - divadelní hra

Herecká filmografie

Filmy

1988 Poutníci
1959 Taková láska

Dokumentární

1993 Setkání s Oldřichem Daňkem (TV film)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(35)