Reklama

Reklama

Pahorek

TV spot

Obsahy(1)

Disciplína je základ všeho, každého vzpurného ducha je třeba zlomit. A přeběhnout v plné polní pod palčivým africkým sluncem několikrát po sobě umělý písečný pahorek, to dokáže zlomit i ty nejsilnější. O tom je alespoň přesvědčen seržant Wilson, který je – díky svému slabošskému veliteli – de facto jediným pánem a vládcem anglického kárného tábora kdesi v libyjské poušti. Jeho úkolem je udělat z té vězeňské sebranky, z těch slabochů, zlodějíčků, ulejváků a dezertérů zase správné chlapy, vojáky tělem i duší. A on je z nich udělá, i kdyby je to mělo stát život. Ti, kdo tohle peklo opouštějí, vědí, že se sem už nikdy nechtějí vrátit. Ti, kdo přijíždějí, netuší, co je tu čeká. Netuší to ani pětice nejnovějších „přírůstků“ v čele s degradovaným seržantem Robertsem, na němž si Wilson a jeho pravá ruka Williams hodlají obzvláště smlsnout. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (286)

Madsbender 

všechny recenze uživatele

S Lumetom mám už od 12 Angry men veľmi dobré skúsenosti, a ani tentoraz nesklamal. Brilantná dráma o krutom režime vo vojenskej väznici kdesi v Lýbii, vyniká hlavne výraznými výkonmi (mj. Harry Andrews, keď ku koncu stráca velenie a poriadok úplne vo všetkom a spolu s tým aj nervy, záverečná 20-minútovka s ním, seržantom Williamsom, doktorom a Connerym v jeho cele je absolútne fenomenálna. Fantastický film s nečakaným záverom. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Pro mě je s armádou konec !! A o britský spravedlnosti si myslím svoje !!" Parádní "válečný" kousek inspirovaný stejnojmennou novelou Raye Rigbyho, který se podepsal i na scénáři, vznikl v režii Sidneyho Lumeta a staví na úžasném hereckém výkonu Seana Conneryho, hluboké symbolice a především parádní kameře Oswalda Morrise, která napomáhá komornosti, byť scéna, kdy vězni vyvolávají jméno mrtvého Stevensona, je v tom libyjském horku až (ne)příjemně mrazivá, i opravdovosti tohoto spalujícího filmu. Ten připomíná svým netypickým pohledem na válku se všemi těmi paradoxy a absurditami Hlavu 22, potažmo i Formanův Přelet nad kukaččím hnízdem, ačkoliv celkově na mě Pahorek zapůsobil mnohem silněji.. Přesto se neubráním dojmu, že barva, kratší stopáž a chuť přitlačit ke konci na psychologickou pilu by Pahorku slušela mnohem více !! [ Dabing 7/10 ] Z původní černobílé kopie Československé televize vysílané ještě na začátku 80.let byla vystřižena jména emigranta Milana Bora a zapovězené Věry Barešové. V 90.letech minulého století byla v našich komerčních televizích uvedena též kolorovaná kopie s přenasazeným původním dabingem. ()

Reklama

Falko 

všechny recenze uživatele

Väcsina straznych ma ako tak rozum, len jeden z nich je totalny psychopat a je nim serzant Williams. Sean Connery sa tu ukazal v ulohe jedneho z anglickych vojakov, kde mohol asi najviac predstavit svoj herecky talent, ale v ustrani neboli ani ostatni herci, ktori hrali zranitelnich vojakov. Cely film sa odohrava v tomto zariadeni v libyjske pusti, ale to vobec nevadilo, pretoze neludske podmienky boli prilis zaujimave na to, aby ma to nebavilo... Videl 29.08.2010 _______ Sean Connery - (Joe Roberts) +++ Harry Andrews - (Wilson) +++ Ian Bannen - (Harris) +++ Alfred Lynch - (George Stevens) +++ Ossie Davis - (Jacko King) +++ Roy Kinnear - (Monty Bartlett) +++ Jack Watson - (Jock McGrath) +++ Ian Hendry - (Seržant Williams) +++ Nemecka Cinema - 100% ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Takmer dve hodiny šikany a odporu a trestov zaň. Vedel by som si tento film predstaviť aj prísnejšie, prípadne s ďalšími scénkami a motívmy, aby nenudil, no aj takto je kvalitný a pripomína mi môj odpor voči rôznym veciam, lebo viem ako sa to potom nabaľuje, že čím viac človek vydrží, tým viac ľudí sa láme v myšlienkach a pridáva na novú stranu. Určite to stojí za to si to pozrieť, vidieť vojenskú uniformnosť a vytváranie poslušných robotov, či väzenskú drezúru a predsudky a iné zlé myšlienky a činy, ktoré sa vynárajú pri podobných konfliktoch nadradených s mocou proti podriadeným, no silný zážitok som z toho nemal, ale za to už podľa mňa môže scenár, či nejaká chýbajúca zaujímavá hudba, kamerovo to bolo skvelé. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Pahorek je takové jedno pěkně ukřičené drámko z válečného prostředí. V libyjské poušti si britští frajeři postavili docela pěkný útulek pro vlastní vojáky, kteří se nějakým způsobem provinil proti své vlasti. Všude panuje dokonalá vojenská šikana. Sean Connery se ovšem rozhodl tvrdým podmínkám a nelítostnému chování zejména seržanta Williamse vzdorovat. Samozřejmě mezi strážemi je jjeden dobrák, takže Connerymu pomáhá, jak jen je to možné. Celkem se mi film líbil. Několikrát mi dokonce naskočil úsměv na tváři, což jsem úplně nečekal. Dialogy jsou docela vybroušené. Vše je pěkně nasnímané. Herecká parta je moc dobrá a navzájem se neustále trumfuje v hláškování, takže z mé strany určitě spokojenost. Pahorek je takový klasický zástupce filmů, u kterých se nemusím nijak přemáhat a mohu klidně ty 4* dát, i když v tomto případě jsou to 4* trošku slabší. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (10)

  • Michael Caine odmítl roli štábního seržanta Williamse, aby mohl hrát ve filmu Alfie (1966). Do role byl nakonec obsazen Ian Hendry. (ČSFD)
  • V německy mluvících zemích, ve Francii a v Brazílii byl snímek uváděn pod názvem, který lze přeložit jako "Pahorek ztracených mužů", v Itálii a v Mexiku pak jako "Pahorek potupy". (Komiks)

Související novinky

Sidney Lumet: 1924 – 2011

Sidney Lumet: 1924 – 2011

10.04.2011

Když debutujete filmem ráže Dvanácti rozhněvaných mužů, je jasné, že vaše režisérská kariéra bude krasojízda. V případě legendárního Sidneyho Lumeta, který zemřel v sobotu 9. dubna ve věku 86 let, to… (více)

Reklama

Reklama