foto

Otto Preminger

  • nar. 5.12.1906
    Vídeň, Dolní Rakousy, Rakousko-Uhersko
  • zem. 23.4.1986 (79 let)
    New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Úspěšný divadelní ředitel, který emigroval kvůli svému židovskému původu do USA. Tam se uplatnil jako režisér a herec ve studiu 20th Century Fox. Časem se vypracoval na jednoho z významných hollywoodských režisérů 50. a počátku 60. let. Mezi jeho nejlepší filmy lze zařadit tituly Anatomie vraždy (1959), Advise and Consent (1962) či Bonjour Tristesse (Dobrý den, smutku, 1958). Jeho nejvýznamnějším hereckým partem byl plukovník von Scherbach ve filmu Billyho Wildera Stalag 17. Přes svůj židovský původ se Preminger svým přízvukem i zjevem paradoxně vždy hodil pro postavy nacistů.

FebioFest 2006

Herecká filmografie

Filmy

1977 The Hobbit (TV film)
1953 Die Jungfrau auf dem Dach
Stalag 17
1945 Where Do We Go from Here?
1943 Margin for Error
Na titulní stránce
1942 The Pied Piper

Dokumentární

2014 Jean Sebergová (TV film) - a.z.
2012 Cinéma, de notre temps: Otto Preminger and the Dangerous Woman (TV film)
1976 Hollywood on Trial
1956 Cinépanorama (TV seriál)

TV pořady

1970 Real Tom Kennedy Show, The (TV pořad)
The Virginia Graham Show (TV pořad)
1969 The David Frost Show (TV pořad)
1962 The Merv Griffin Show (TV pořad)
1961 Password (TV pořad)
1948 Toast of the Town (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace