Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dva vážení nositelé oscarových nominací za Sunset Boulevard (1950) – herec William Holden a režisér Billy Wilder – se o tři roky později znovu sešli ve strhujícím dramatu z 2. světové války Stalag 17. Výsledkem byla další nominace za nejlepší režii pro Wildera (jeho čtvrtá) a Oscar za nejlepší herecký výkon pro Holdena. Holden vytvořil postavu cynického, protřelého seržanta J. J. Seftona,vězně v nechvalně známém německém zajateckém táboře, který tráví své dny vymýšlením všelijakých kšeftíků a obchodováním s Němci výměnou za zvláštní výsady. Když jsou ale dva vězni zabiti při pokusu o útěk, ukazuje se, že mezi vězni je zrádce. Je to Sefton? Role velitele tábora je výjimečně ujal slavný producent a režisér Otto Preminger, herec Robert Strauss získal oscarovou nominaci za postavu "Zvířete". (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (124)

Pajky3 

všechny recenze uživatele

No až takhle dobrý jsem to věru nečekal. Konečně jsem se vymanil z tíživých Noirovek a hned takhle dobře. Nejen krásným závěrem mi to připomnělo vynikající Velký útěk. Prostředí vojenského zajateckého tábora se mi moc líbilo, k příjemné atmosféře pomohlo i několik povedených fórků a patřičné zidealizování. Nebudu nijak opěvovat Billyho Wildera. Za prvé je to zbytečný a za druhé přeci jen je to teprve druhý film co se mi od něj líbil (Ztracený víkend). Skvělý však byl hlavní hrdina William Holden a jen maličko mi chybělo k naprosté spokojenosti. ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

To komediální pojetí se s cynickým přístupem hlavního hrdiny moc neslučuje. Jednou se bez mrknutí oka američtí zajatci střílí, podruhé se zase místní komická dvojice může klidně producírovat mimo tábor za přihlížení stráží. To je ovšem jedinou výtkou, jelikož Wilder dokáže gradovat napětí a vést herce k suverénním výkonům. William Holden dokazuje, že postavy drsňáků se dají zahrát i civilně bez přehrávání a chlapáckých gest. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Je niekoľko filmov, pri hodnotení ktorých sa diametrálne rozchádzam s väčšinou. A nemám s tým žiaden problém. Nezvyknem sa vyjadrovať k hodnoteniam iných, iba ich beriem na vedomie, prípadne sa pokúšam zistiť prečo došlo k takým rozdielom medzi mnou a ostatnými. Videl som Kráľa krysu, videl som Veľký útek, videl som viacero filmov Billyho Wildera, ktorého mám dokonca vo svojej Top 10 režisérov. Nič z toho ma však neprinúti k tomu, aby som Stalag 17 považoval aspoň za priemerný film. Považujem ho za nepodarok, ktorý nemal byť nakrútený. Trpí všetkými neduhmi, ktoré sú prítomné vo väčšine amerických filmov z obdobia II. svetovej vojny a trpí nimi chronicky. Každý režisér má právo nakrútiť okrem vynikajúcich a nezabudnuteľných diel aj filmy, ktoré sa mu nepodarili. Billy Wilder toto právo využil a ja mu to nemám za zlé. Za zlé by som považoval iba to, ak by som sa pri prezentácii vlastného názoru na tento film zháčil a začal uvažovať, či som niečomu neporozumel, niečo prehliadol a pod. Som príliš zodpovedný na to, aby som znásilňoval svoj názor a za odmenu sa mohol cítiť bezpečne vo väčšine. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemně odlehčený vážný film o hrůzách a strastech války. Bez válečné akce, psychologicky vkusně podkreslené, výrazné herecké výkony, a zábavný ironický nadhled. Život válečného zajatce není jednoduchý a může trvat velmi dlouho. Zde je krásně vylíčen zajatecký německý tábor v Rakousku zřízený speciálně pro vojáky s hodností seržant. Všední život v nevšedním podání nás seznamuje s každou kratochvílí, kterou se zajatí vojáci rozptylují a zpříjemňují zdejší nesnadný pobyt. A samozřejmě nezapomínají na plánování útěků a popichování německých strážných. Americký zajatec J.J. Sefton (dobrý William Holden) je výraznou a velmi podnikavou postavou, který neváhá vydělávat na lidských vášních a touhách. Zpříjemňuje si život v zajateckém táboře pomocí vydělaných úplatků do té nejvyšší možné míře. Je nejjednodušším terčem při hledání zrádce. Krutou srážku osudu ale otáčí ve velké vítězství, očištění a famózní útěk. Z dalších rolí: americký poručík James Dunbar (Don Taylor), oslavovaný hrdina vytržený ze smrtících spárů Němců, velitel zajateckého tábora Oberst von Scherbach (známý režisér Otto Preminger), důmyslný ve špiclování zajatců, Stanislaus 'Zvíře' Kuzawa (dobrý Robert Strauss), emoční člověk prožívající vše velmi vášnivě, Harry Shapiro (dobrý Harvey Lembeck), vtipálek vymýšlející roztomilé rošťárny, 'Hoffy' Hoffman (Richard Erdman), velitel baráku zobrazených zajatců, německý agent Price (Peter Graves), rafinovaně nastrčený k zajatcům jako špicl, Duke (Neville Brand), nejvíce rozčilený z přítomnosti špicla, německý seržant Johann Sebastian Schulz (Sig Ruman), strážce vězňů zobrazeného baráku, Marko (William Pierson), nadšeně nosící poštu a táborové novinky, Clarence Harvey 'Cookie' Cook (Gil Stratton), vypravěč příběhu, a bláznivý Joey (Robinson Stone), jehož duše je navždy poznamenána hrůzou války. Zábavné, strhující, nevšední a přesto silné ve své výpovědi o hrůzách války a rafinované krutosti agresorů. Uvolněné a nadšenecky optimistické po pominutí všech těchto hrůz. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Koukam, ze v koncentracnich taborech to byla docela slusna party. Od filmu odehravajici se na par metrech v chatce uprostred bahniveho tabora s bandou cernobilych smudlu jsem toho moc necekal, ale Billy Wilder v osvedcene Sunset kombinaci s Williamem Holdenem nezklamali a skvele jsem se bavil. 7/10 ()

Galerie (58)

Zajímavosti (16)

  • Když William Holden obdržel Oscara za nejlepší herecký výkon, měl nejkratší děkovnou řeč v historii. Řekl pouze: "Děkuji Vám". (Kulmon)
  • Studio Paramount požadovalo, že aby film měl komerční úspěch v Západním Německu, bylo by lepší, aby stráže byli spíše Poláci než Němci. To Wilder odmítal, protože jeho matka a nevlastní otec zahynuli v koncentračním táboře. (Kulmon)
  • Titulní píseň „When Johnny Comes Marching Home“ je lidovou pochodovou protiválečnou písní z doby občanské války. Jejím obsahem je volání po návratu domů. Stejnou píseň později použil Stanley Kubrick k satirickému podbarvení několika scén ve filmu Dr. Divnoláska. (GilEstel)

Reklama

Reklama