foto

Richard Oswald

  • nar. 5.11.1880
    Vídeň, Dolní Rakousy, Rakousko-Uhersko
  • zem. 11.9.1963 (82 let)
    Düsseldorf, Nordrhein-Westfalen, Západní Německo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Rakouský filmový režisér a scénárista židovského původu Richard Oswald, vlastním jménem Richard Ornstein se narodil 5. listopadu 1880 do rodiny vídeňského zámožného podnikatele. Ve Vídni studoval na dramatické škole a působil na scénách různých divadel. Na konci první dekády 20. století po několika antisemitistických útocích opustil s rodinou Vídeň a novým domovem se stal Düsseldorf, kde působil jako divadelní herec. Přes divadlo se dostal v roce 1911 k filmu, kde se nejdříve uvedl jako herec ve dvou snímcích Reinharda Brucka, HALBWELT a ZOUZA, následně napsal scénář k snímku Rudolfa Meinerta PES BASKERVILLSKÝ z roku 1914 a krátce po vypuknutí první světové války se představil jako režisér, když dokončil svůj první film IWAN KOSCHULA. Následoval pacifistický snímek ŽELEZNÝ KŘÍŽ (Das Eiserne Kreuz), kde poprvé narazil na nelibost nadřízených institucí, když německé úřady nepovolily tento film veřejně promítat. V dalších letech točil převážně filmy podle známých literárních předloh, jako například: OBRAZ DORIANA GRAYE (Das Bildnis des Dorian Gray) podle Wilda, ŽIVÁ MRTVOLA (Der lebende Leichman) podle Tolstého, nebo PEER GYNT podle Ibsena. V roce 1919 natočil vůbec první film s tématem homosexuality s názvem JINAK NEŽ JINÍ (Anders als die Andern) na popud průkopníka sexuologie Magnuse Hirschfelda. V hlavní roli se představil herec Conrad Veidt, představitel převážně rolí bláznů a zvrácenců, takže tato volba předurčila spojení homosexuality s morbiditou. I když mělo jít o obhajobu, ve skutečnosti došlo k utvrzení negativního obrazu homosexuála.

V roce 1921 natočil snímek LADY HAMILTON, kde obsadil do hlavní role rakouskou herečku Liane Haid, pro kterou tato role znamenala průlom v její kariéře a zařadila se mezi první rakouské filmové hvězdy. Tuto spolupráci si zopakovali o rok později ve filmu LUCREZIA BORGIA. Následovaly snímky DON CARLOS A ALŽBĚTA (Carlos und Elisabeth), HADRY A HEDVÁBÍ (Lumpen und Seide), JEJICH NÁVRAT (Als ich wiederkam) a další. V roce 1929 natočil snímek PES BASKERVILLSKÝ (Der Hund von Baskerville) a první rakouský zvukový film VÍDEŇ, TY MĚSTO PÍSNÍ (Wien, du Stadt der Lieder). Na začátku třicátých let natočil dva velice úspěšné komerční filmy, VIKTORIA A JEJÍ HUSAR (Viktoria und ihr Husar) a CHUDÁ JAKO KOSTELNÍ MYŠ (Arm wie eine Kirchenmaus). Následoval mimořádně závažný film HEJTMAN Z KOPNÍKU (Der Hauptmann von Köpenick), podle stejnojmenné Zuckmayerovy hry. První potíže s nacisty se dostavily po uvedení snímku ZLODĚJSKÁ ČEST (Ganovenehre), protože příběh o tajném zločineckém syndikátu příliš jasně připomínal jejich praktiky. Problém s nacisty se vyhrotil po premiéře filmu PÍSEŇ ŠLA SVĚTEM (Ein Lied geht um die Welt), kdy byl snímek pro neárijský původ hlavního představitele, kterým byl Josef Schmidt, zakázán, Oswald byl předvolán na gestapo a následně vypovězen z Německa. Další filmy natočil v Rakousku, jako DOBRODRUŽSTVÍ NA LIDU (Wie schön ist die Welt), JEN TEN, KDO TOUHU ZNÁ (Wenn du jung bist, gehört dir die Welt) a DNES JE NEJKRÁSNĚJŠÍ DEN MÉHO ŽIVOTA (Heut' ist der schönste Tag in meinem Leben).

Koncem třicátých let odešel před fašistickou hrozbou nejdříve do Francie, kde stačil natočit dobrodružný film BÍLÉ BOŽSTVO (Tempete sur l'Asie) a následně odjel do Ameriky, kde se uvedl novou verzí Hejtmana z kopiníku pod názvem PROPUSTKA DO NEBE (I Was a Criminal). Svou bohatou filmografii uzavřel komedií ROZTOMILÝ PODVODNÍK (The Lovable Cheat). V padesátých letech se již výhradně věnoval práci pro americkou televizi, pro kterou inscenoval řadu významných evropských divadelních a literárních děl. Jeho celoživotní partnerkou a manželkou byla Katharina Wilhelmine Maria Parr se kterou se oženil v roce 1912. Měli spolu dvě děti, dceru Ruth a syna Gerda. Dceru Ruth Oswald obsadil jako malou holčičku do svého snímku HOFFMANNS ERZÄHLUNGEN, kde se sám objevil v menší a zároveň poslední herecké roli. Ruth se ale v dospělosti herectví nevěnovala. Naopak syn Gerd se po vzoru otce stal nejdříve hercem a poté režisérem, když točil filmy ve Spojených státech i Evropě. Richard Oswald zemřel 11. září 1963 v Düsseldorfu ve věku nedožitých 83 let.

Petr "contrastic" Kubíček

Režijní filmografie

Filmy

1951 The Last Half Hour: The Mayerling Story (TV film)
1949 The Lovable Cheat
1945 Propustka do nebe
1942 Isle of Missing Men
1938 Tempête sur l'Asie
1935 Heut' ist der schönste Tag in meinem Leben
1934 Bleeke Bet
My Song Goes Round the World
Wenn du jung bist, gehört dir die Welt
1933 Abenteuer am Lido
Ein Lied geht um die Welt
Ganovenehre: Ein Film aus der Berliner Unterwelt
Kvítek z Havaje
1932 Gräfin Mariza
Unheimliche Geschichten
1931 1914, die letzten Tage vor dem Weltbrand
Arm wie eine Kirchenmaus
Der Hauptmann von Köpenick
Schuberts Frühlingstraum
Viktoria und ihr Husar
1930 Alraune
Die zärtlichen Verwandten
Dreyfus
Wien, du Stadt der Lieder
1929 Cagliostro - Liebe und Leben eines großen Abenteurers
Der Hund von Baskerville
Ehe in Not
Herrin und ihr Knecht, Die
Procitnutí jara
1928 Rothausgasse, Die
Villa Falconieri
1927 Dr. Bessels Verwandlung
Feme
Funkzauber
Gehetzte Frauen
Gesetze der Liebe
Lützows wilde verwegene Jagd
Tolle Nacht, Eine
1926 Als ich wiederkam
Dürfen wir schweigen?
Im weißen Rößl
Wir sind vom K. u. K. Infanterie-Regiment
1925 Frau von vierzig Jahren, Die
Halbseide
Lumpen und Seide
Vorderhaus und Hinterhaus
1924 Carlos a Alžběta
1922 Lucrezia Borgia
1921 Die Liebschaften des Hektor Dalmore
Goldene Pest, Die
Haus in der Dragonerstrasse, Das
Lady Hamiltonová
1920 Geheimnisse von London - Die Tragödie eines Kindes, Die
Kurfürstendamm
Manolescus Memoiren
Nachtgestalten
Rej
1919 Anders als die Andern
Arche, Die
Die Prostitution, 1. Teil - Das gelbe Haus
Die Reise um die Erde in 80 Tagen
Letzten Menschen, Die
Peer Gynt
Prostitution, 2. Teil - Die sich verkaufen, Die
Unheimliche Geschichten
1918 Das Dreimäderlhaus
Das Kainzeichen
Das Perlenhalsband
Der ewige Zweifel
Der lebende Leichnam
Dida Ibsens Geschichte
Die zweite Frau
Es werde Licht! 2. Teil
Es werde Licht! 3. Teil
Es werde Licht! 4. Teil: Sündige Mütter
Henriette Jacoby
Jettchen Geberts Geschichte 1 - Jettchen Gebert
Tagebuch einer Verlorenen, Das
Weg ins Freie, Der
1917 Das Bildnis des Dorian Gray
Es werde Licht! 1. Teil
Königliche Bettler
Schloßherr von Hohenstein, Der
Seeschlacht, Die
1916 Chinesische Götze - Das unheimliche Haus, 3. Teil, Der
Das unheimliche Haus
Dämon und Mensch
Freitag, der 13. - Das unheimliche Haus, 2. Teil
Hoffmannovy povídky
Nächte des Grauens
Rache der Toten, Die
Zirkusblut
1915 Das Laster
Der Hund von Baskerville, 3. Teil - Das unheimliche Zimmer
Die verschleierte Dame
Hund von Baskerville, 4. Teil, Der
Lache Bajazzo
Schlemihl
The Uncanny Room
Und wandern sollst Du ruhelos
1914 Eiserne Kreuz, Das
Geschichte der stillen Mühle, Die
Ivan Koschula

Scenáristická filmografie

Herecká filmografie

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace