Reklama

Reklama

Amy Lyonová byla dívka z nejnižších vrstev, jejímž půvabům neodolal britský velvyslanec v Neapoli Sir William Hamilton. Učinil z ní svoji milenku a v roce 1791 se s ní oženil. Z páru se stal trojúhleník, když se do lady Hamiltonové zamiloval admirál Horatio Nelson, nejproslulejší hrdina v celé historii Britského královského námořnictva. (NFA)

(více)

Recenze (2)

Brejlil 

všechny recenze uživatele

Němý německý velkofilm o chudé dívce, která se "pílí" propracuje k nejvyšším metám, trpí rozvleklou nudností v první půli (a snad i déle), a zrychleným dějem ke konci. Co snad bylo na lady Hamiltonové zajímavé, totiž skutečnost, že byla milenkou admirála Nelsona, se ve filmu stává jen jakýmsi přívažkem na konci nepříliš zajímavé story. Hlavní příběh lady Hamiltonové je prokládán zvláštními vsuvkami se zřejmě komickým nebo ironickým účelem, což se nejvíce projevuje ve scénách ze dvora neapolského krále Ferdinanda. Celek je tedy nevyvážený a velmi zdlouhavý. Z hereckých výkonů je ucházející snad jen Conrad Veidt, jehož Nelson působí statně a mužně a nenechá se úplně zlomit ani devastujícím zraněním. Werner Krauss v roli lorda Hamiltona je úmyslně stylizován jako úlisně chlípný skřet, což snad má zvýšit divákovy sympatie k lady a chápání jejího vztahu k Nelsonovi. Sama Liane Heidová v roli lady Hamiltonové nemá na rozvíjení psychologie své postavy žádný prostor. Technické prostředky jsou poplatné době, nejčastějším záběrem je celek a kamera je neustále statická. Jen v některých kompozicích a svícení se snad projevuje nastupující expresionismus, ale možná to bylo jen moje zbožné přání. Kostýmy a výprava jsou kombinace divadelní stylizace a reálných exteriérů. Dnes je film vhodný už jen pro skalní filmové příznivce. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Druhá filmová adaptace životopisného příběhu lady Hamilton, jejíž osud nepřehlédl ani Alexandre Dumas starší, který ji použil ve dvou svých románech: Hrdina nilský a Paměti milostnice. První film natočili britští filmaři pod názvem „The Romance of Lady Hamilton“ (1919) a podruhé filmaři Německé říše, kteří použili dva romány Heinricha Vollratha Schumachera: Liebe und Leben der Lady Hamilton a Lord Nelsons letzte Liebe. Druhý román o lordu Nelsonovi však již byl využit jen okrajově, jako nevyhnutelná součást Lady Hamilton, což způsobilo, že jejich vztah nebyl dostatečně rozvinut. Co se týče samotné Hamilton, byly využity všechny základní prvky jejího osudu a jako historický kostýmní film je i po dějové stránce poměrně působivě natočen. Zvláštní pozornost byla věnována dramatizaci, takže i coby němý film na diváky zapůsobí. Herečka Liane Haid dokázala v lady Hamilton, jinak s dívčím jménem Emma Lyon, probudit jistou plachost a naivitu, stejně jako vznešenost, kolem níž se pánové jen točili. Jeví se snaha navodit atmosféru romantiky, ale dramatizace ji do značné míry přebíjí. Každopádně když pomineme kvalitu filmové kopie, samotné dílo, které je dnes již více než 100 let staré, nijak závratně neulpívá na svém stáří a v rámci klasického filmu z němé éry dokáže filmového fanouška oslovit i dnes. ()

Reklama

Reklama