foto

Roman Polák

  • nar. 30.9.1957 (61 let)
    Trenčín, Slovensko, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Úspešne ukončil štúdium na VŠMU v odbore divadelná réžia. Po tom, čo skončil školu v roku 1982, pôsobil v činohre Štátneho divadla v Košiciach, o dva roky neskôr sa presunul do Divadla SNP v Martine, no napokon sa prepracoval až do Národného divadla a do divadla Astorka Korzo '90 v Bratislave. Jeho talent ho vyniesol medzi najžiadanejších divadelných režisérov na Slovensku.

Ako režisér sa prezentoval pri tvorbe divadelných predstavení, ako napríklad Proces, Cyrano z Bergeracu, Kupec benátsky, Sen noci svätojánskej, Nevesta hôľ, Ujo Váňa, Zločin a trest, Play Gorkij alebo Letní hostia, Rómeo a Júlia, Priateľky, Kráľ sa zabáva a mnoho ďalších. Veľké množstvo predstavení pod taktovkou Romana Poláka úspešne reprezentovalo slovenské divadlo na rôznych medzinárodných festivaloch po Európe.

Svoju kariéru úspešne viedol aj v Prahe či Brne. Za výnimočnú prácu získal významné ocenenie Jána Jamnického a viac ako desaťkrát prémiu Literárneho fondu. Od roku 2000 bol na pozícii umeleckého šéfa Štátneho divadla v Košiciach a v tejto funkcii bol dva roky. V rokoch 2006 – 2008 zastával post riaditeľa činohry Slovenského národného divadla.

Patrik "Patrik200s" x

Herecká filmografie

Filmy

1988 Dirigent (TV film)
1980 Citová výchova jednej Dáše

TV seriály

2018 Rédl (TV seriál)
Děs (E04)
Ivana (E03)
Komu se dá věřit? (E02)
další epizody (4)
2010 Nesmrtelní (TV seriál)
Ďábel (E05)

Dokumentární

2018 Válek
2010 Zdi jsou vysoké a tlusté (TV film)

TV pořady

2004 Lampa (TV pořad)

Režijní filmografie

Filmy

2016 Potkany (divadelní záznam)
Tolstoj a peniaze (divadelní záznam)
2015 Prorok Štúr a jeho tiene (divadelní záznam)
2011 Mizantrop (divadelní záznam)
2007 Ivanov (divadelní záznam)
2003 Návrat do pouště (divadelní záznam)
1998 Amine emlékezete (TV film)
Ujo Váňa (divadelní záznam)
1994 A bol to škovránok (TV film)
1991 ...a kamene budú kričať (TV film)
Pech pod strechou (TV film)
1990 Belisa (TV film)
1988 Ej, Ďurko, Ďurko (divadelní záznam)
Génius jednej noci (TV film)
1986 Poľovačka na otca (TV film)
Sen svätojánskej noci (divadelní záznam)
1982 Špiónka v galérii (TV film)

TV seriály

2010 Nesmrtelní (TV seriál)
Ďábel (E05)

Scenáristická filmografie

Filmy

1998 Amine emlékezete (TV film)
1991 Pech pod strechou (TV film)
1988 Génius jednej noci (TV film)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace