Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Léta normalizace. Pekárkovi je na přímluvu z vyšších míst přidělena Volha a nastupuje do redakce humoru a lidové zábavy. Ve víru televizních estrád, sexuálních dobrodružství a hromadění finančních bonusů jako by zapomněl nejen na rodinu, ale i na svůj faustovský úděl. Laxní spolupráce s StB mu neprochází, a tak musí přitvrdit. Opatrně začíná udávat své spolupracovníky. Ale ani on nezůstane bez škraloupu a je degradován na vrátného. Je mu jasné, že zpátky do sedla se dostane, jen když někoho obětuje. Režisérka Válová je první na řadě. Standa má vlastní omluvu: „Stejně to jsou všechno blbci, co se akorát nad nás, pracující, povyšujou.“ (Česká televize)

(více)

Recenze (65)

William_ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Takhle to má vypadat! Ve druhém díle se toho stalo tolik, že jsem si ani nevšiml že už je u konce jak rychle to uteklo, což je největší rozdíl oproti 1. dílu, kde jsem se doslova nudil. Standa Pekárek je klasickej hajzel, který využívá všechny a každé nasktynuté situace. Slovník naprosto koresponduje s dobou a místem papalášů v tehdejší ČST. ()

FOCKE_WULF 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Už jsem se nějak sžil s antihrdinou Hádkem, jeho primitivismus a vtipy o nachcané klouzačce už mne neiritují. Atmosféra socialismu perfektně vystižena - chlast, zaprané záclony a pohlavní styky v sešeřelých zasedačkách. Omlouvám se herečce Kláře Melíškové, že jsem o ní napsal, že má kuní ksicht; měl jsem pocit, že je jí teď všude plno. A v obličeji mi připomíná ondatru či surikatu. ()

Reklama

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Už pilot mi naznačil, že se budu u seriálu pravděpodobně dobře bavit a druhá epizoda mě v tomto názoru ještě utvrdila. Ze Standy "Voe" Pekárka se stal Standa "Veš v kožichu" Pekárek a mně nezbývá než opět vyzdvihnout herecký výkon Kryštofa Hádka; vůbec by mě neudivilo, kdyby za tuhle roli dostal na ulici přes hubu od diváka, který nerozlišuje mezi fikcí a skutečným životem:-) No, ale čím víc se děj točí kolem tehdejší neveselé reality se všemi těmi soudruhy, příslušníky a lidmi s krycími jmény, tím víc narůstá můj pocit, že už je to tady zase. Dneska se to sice obejde bez výslechů u tajných, ale zničených kariér a narušených životů přibývá i bez nich. Máme dobu sociálních sítí, což na jednu stranu znamená, že každý jedinec může vyslovit svůj názor, pochopitelně v rámci mantinelů nastavených provozovatelem té které sítě (čti cenzury), zároveň to ale znamená, že bude člověk hbitě zaškatulkován, a pokud je náhodou osobou veřejně činnou, může to pro něj mít horší následky než návštěva z někdejší StB. A to ani nezmiňuji všechna ta denunciační hnutí, která fungují ve stylu inkvizice nebo lynčování. Stačí osočení a člověk se stává bez důkazů, bez soudu (a tím pádem i bez možnosti obhajoby) například sexuálním predátorem, rasistou, xenofobem, ukrofašistou nebo dezolátem. Jasně, tyto aktivity dnes neřídí stát (alespoň oficiálně) ale různé zájmové skupiny, jenže víte co? Svinstvo je pořád svinstvem, i když ho zabalíte do trendových, politicko- korektních keců. Takže jo, divám se sice na retro seriál, ale pro mě jde o záležitost s přesahem. / Poučení: Těžko vysvětlíš, že tě někdo k něčemu přinutil, pokud ses neštítil čerpat výhody. ()

fafejt001 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Standa pokračuje v krasojízdě a seriál dostává grády.  Dost dobrý.  Jen se mi zdá, že vice se souloží a vice vulgarity, zejména když Standa ťukne  auto jednomu soudruhovi a jeho řidič spustí svůj slovník.  Jinak ve Slaným to žije a hledá se stálé byt  pro mladé.  Laťka je vysoko a  uvidíme co bude dál. HULIZA   jede  . ()

honajz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mno, nejsem si jistý, jestli jsou si tvůrci vědomi, že si kálejí do vlastního hnízda. Protože v ČT se dodnes nic nezměnilo, je to tam i dnes stejné, jako v tom, co předvádějí jako hrůzy komunismu (takže nejde ani tak o režim, jako prohnilý systém na samotných Kavkách fungující na principu pomluv a udávání kvůli kariérnímu postupu - ostatně reálný případ dvou holek na vrátnici, které se staly šéfkami programu, mluví za vše). Obávám se, že ani poslední díl k takové sebereflexi nepovede, že se nadále ponese na vlnu jasánkovských agitek, jak byli všichni hajzlové, jen někteří, ti správní samozřejmě, bojovali "statečně" proti totalitě. Ten seriál vypadá jak z jiného vesmíru. A mám pocit, že pan Hynie tu knížku napsal především ne jako obžalobu komunismu, ale právě těch pokřivených praktik v celé Česk(oslovensk)é televizi, kde vládly a vládnou dodnes rodinné klany, nepotismus a přátelské a příbuzenské vztahy. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (1)

  • V této epizodě, která se odehrává v letech 1971–1972, se dvakrát objeví veřejný telefonní automat MPM90. Ten však byl do provozu nasazen až po roce 1980. (JSy)

Reklama

Reklama