foto

Milan Růžička

  • nar. 25.5.1937
    Prostějov, Československo
  • zem. 4.3.2011 (73 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Milan Růžička se narodil 25.5.1937  v Prostějově. Vystudoval realné gymnázium v Prostějově a v roce 1955 začal studovat pražskou Famu, obor režie. V letech 1960 až 1972 pracoval jako filmový režisér, ale i scénárista Československého studia armádního filmu. Více jak čtyřicet dokumentárních filmů, na kterých se buď podílel jako asistent režie nebo režisér, natočil v době svého působení v ČSAF. Pro své politické názory byl v roce 1973 vyhozen. Za svůj  život natočil 16 celovečerních filmů, z nichž nejznámější je komedie Trhala fialky dynamitem, ke kterému napsal i námět a scénář. Hlavní role ve filmu ztvárnila Helena Růžičková a její syn Jiří Růžička, kteří ovšem kromě příjmení, neměli s režisérem nic společného.

V roce 2005 stál u zrodu nekonečného seriálu Ulice, na kterém se podílel jako režisér. Milan Růžička točil také dokumentární filmy a spolupracoval s Českou televizí. Režíroval pro ní např. Křesťanský magazín, pořad Bílá místa a spoustu tv inscenací. Milan Růžička se Věnoval také scénáristice a psaní námětů, je podepsán pod desítkou filmů a inscenací, z nichž nejznámější jsou filmy Ten svetr si nesvlíkej  a Jak napálit advokáta. Růžička také bojoval s rakovinou, před svým skonem absolvoval operaci kýly. Zemřel v Praze 4.března 2011.

Petr "tsatsiki" mareček

Režijní filmografie

Filmy

2005 Já z toho budu mít smrt (TV film)
2004 Vražda kočky domácí (TV film)
2002 Poslání s podrazem (TV film)
1999 Samozvaný host (TV film)
1997 Lakomec (TV film)
Pražák (TV film)
Zlatá česká hlavička (TV film)
1993 Hotýlek v srdci Evropy
1992 Dáma a smrt (TV film)
Trhala fialky dynamitem
1991 O bláznech jen dobré (TV film)
Svlékání kůže (TV film)
1989 Pozvání na zámek (TV film)
Smrt v kruhu (TV film)
Tvář (TV film)
Šampáňo (TV film)
1988 Bude řeč o penězích (TV film)
1987 Hláska (TV film)
Petr a Jan (TV film)
Uloupené dětství (TV film)
1985 Přitažlivost výšky (TV film)
1983 Pod nohama nebe
1980 More v kvapke vody (TV film)
1979 Zastretý farebný svet (TV film)
1978 A zvítězila pravda dělníkova (TV film)
1976 Najvzdialenejšia hviezda na nebi (TV film)
1970 Drama na lovu
Ta slepička kropenatá (TV film)
1968 Na tý louce zelený (TV film)
Učitel a přítel zůstal veřejnosti neznám
V hodine strachu.... (TV film)
1964 Dobrá rada je nad zlato
1959 Docela všední neděle (studentský film)
1958 Rodiče (studentský film)

TV seriály

2012 Nejlepší Bakaláři (TV seriál)
2005 Ulice (TV seriál)
1994 Detektiv Martin Tomsa (TV seriál)
Zimmer frei (E01)
1984 Paragrafy na kolech (TV seriál)
1974 Strejda kapitán (TV seriál)

Dokumentární

2010 Bílá místa (TV seriál)
Útěky romantického dobrodruha... (S04E05)
Muž mnoha tváří? (S04E04)
Téměř zapomenutý zachránce Vídně... (S04E03)
další epizody (5)
2009 Bílá místa (TV seriál)
Poslední svého rodu... (S03E10)
Dobře míněné úsilí... (S03E09)
Kariéra bez zásluh? (S03E08)
další epizody (10)
2008 Kardinál Josef Beran (TV film)
2007 Hledači opálů (TV film)
Bílá místa (TV seriál)
Zradou ke kariéře? (S02E05)
Krvavý místodržitel? (S02E04)
Zrádce, nebo intrikán? (S02E03)
další epizody (5)
2006 Bílá místa (TV seriál)
Prostopášný Petr Vok? (S01E05)
Čech na polský trůn? (S01E04)
Okrádat bližního dovoleno? (S01E03)
další epizody (5)
2005 Jan Škrdlík violoncellista (TV film)
2004 Pro sjednocenou Evropu (TV film)
2003 A přece se točí (TV film)
Přátelství na život a na smrt (TV film)
Útěky a odchody (TV film)
2002 Kámen, smrt a hudba (TV film)
2000 Jáhnové, služba pro 3. tisíciletí (TV film)
1998 Naše paní Jarmila Kurandová (TV film)
Průkopníci podnikání v českých zemích (TV seriál)
1997 Šlechtické rody Čech a Moravy (TV seriál)
1996 Kdo je... (TV seriál)
1995 Já hraju srdcem (TV film)
1994 Karel Plicka (TV film)
1992 Divá Bára (TV film)
Smrt Anežky Hrůzové (TV film)
1991 Umělec a člověk Hugo Haas (TV film)
1968 Guttuso '68

TV pořady

1997 Bakaláři 1997 (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Filmy

1993 Hotýlek v srdci Evropy
1992 Trhala fialky dynamitem
1989 Šampáňo (TV film)
1979 Zastretý farebný svet (TV film)
1973 Vysoká modrá zeď

TV seriály

1984 Paragrafy na kolech (TV seriál)

Dokumentární

1998 Průkopníci podnikání v českých zemích (TV seriál)

Herecká filmografie

Filmy

1987 Petr a Jan (TV film)

Dokumentární

1996 Když režisér narukoval (TV film)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace