Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdiny ztřeštěné podívané je početná rodina Karafiátových, která se v nastupujících tržních podmínkách rozhodne zanechat dosavadního způsobu obživy (kradení smutečních věnců a jejich přetváření v umně vázané kytice) a začít podnikat. Světlo světa tak spatří svérázná cestovní kancelář Český ráj, postavená na geniálním nápadu nevozit chudé české turisty do zahraničí, ale naopak, bohaté cizince do Čech. Díky svérázné reklamní kampani se skutečně podaří v Paříži obsadit autobus pestrou směsicí Francouzů a vyrazit. Tím však podnikatelské starosti Karafiátových teprve začínají. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (374)

Vančura odpad!

všechny recenze uživatele

Viděl jsem to kdysi v telce, ale v podstatě jsem to kompletně zapomněl. Když jsem po letech pocítil bizarní touhu ten film vidět znovu - snad abych si potvrdil, zda je skutečně tak špatný, jak se o něm říká - ověřil jsem si, že je to skutečně strašná sračka - nevtipná scenáristická ubohost (už jenom ten dementní název!), s děsivě špatnými hereckými výkony a stupidním dějem, kde v podstatě nic nedává smysl, prostě neblahé dítě své doby. Navíc to je film, u jehož sledování má člověk skoro nutkání se stydět za to, že je Čech, protože to, jak jsme zde vykresleni, je prostě něco příšerného. Na druhou stranu, časy se změnily, a pohledem dnešní doby už ani nemám potřebu se do toho filmu nějak extrémně navážet nebo se mu, respektive té jeho amatérské upachtěnosti, nějak vysmívat, spíš mi bylo těch lidí co v tom hráli líto, většina z nich už je stejně buď po smrti, nebo v pokročilém věku, takže proč se vlamovat do otevřených dveří a plýtvat energií na tak zbytečné bitvy. Myslím, že to nejlepší, co by si ten filmový devadesátkový hřích zasloužil, by bylo milosrdné zapomnění - o to víc mě překvapilo, že film má ve své nabídce Voyo, a že jsem zde narazil na názory několika lidí, kteří ten film mají rádi, takže se Fialky budou v diváckém povědomí zřejmě ještě držet dlouho. Hranice filmového nevkusu některých lidí jsou podle všeho skutečně bezbřehé. ()

dainio 

všechny recenze uživatele

Chytlavá ústřední melodie a některé gagy od Skameneho, jsou asi tím jediným, co se dá v tomto porevolučním braku vypíchnout jako nějaké pozitivum. Jinak se totiž jedná o naprostou magorii s velice trapnými výkony, scénářem, který byl sepsán zřejmě na "míse" a velkým dostatkem pořádných nelogičností. Už tak chabý pokus těžit z chabé Troškovy tvorby. ()

Reklama

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Pro mě měl tenhle film vždycky své kouzlo. Na véháesce jsem ho dal poměrně hodněkrát. Taková roadmovie se u nás moc nevidí. Navíc s hereckým obsazením, jaké nějaký hollywood nemůže nikdy nabídnout. Místo tuctově vypadajíccíh blondýn a nagelovaných fešáků tu je skrček Roman Skamene, skvěle hláškující Helenka, Ivo Pešák nebo svým způsobem sexy Hana Čížková. ()

topi80 

všechny recenze uživatele

Pokračování filmu Slunce, seno, erotika, kde nám rovněž mluví cizinci parádně česky, jen se nám ty poslední zbytky vtipu nějak vytratily. Vezměme kameru, tři auta, pár herců a vyražme točit, však ono nás po cestě něco napadne. Ještě to nemá stopáž na film? Tak tam hodíme nějakou řeč, Heleno, zahraj něco. Kradením smutečních věnců vtip začíná, ale zároveň i končí. Připomíná to křeč devadesátkových pokusů o český sitcom v televizích (bez rozdílu veřejnoprávních či soukromých). ()

Rattlehead 

všechny recenze uživatele

Průměrná veselohra, která ovšem neurazí. Pokud ji porovnáme s trilogií "Slunce, seno", tak teprve vynikne dobrá kvalita Troškových filmů. Protože on kdysi docela dobrý režisér skutečně byl. Ve "Fialkách" bohužel není mnoho zlidovělých hlášek a prostě zde chybí nějaký styl, ale zase ve srovnání s "Kameňáky" a "Babovřeskami" je to celkem v pohodě, takže ty tři hvězdičky dám. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (12)

  • Filmování probíhalo v Paříži, Rakovníku, Praze, Brně a na hradě Špilberk. Natáčelo se také ve vinných sklepech v Petrově a na zámku Koloděje. (M.B)
  • Mezi Pařížany, kteří pozorují pomalovaný starý autobus a prezentaci Karafiátovic cestovní kanceláře, je i naivní malíř a cestovatel Libor Vojkůvka, autor malůvek na autobuse. (Ganglion)
  • Vekslák (Roman Skamene) jezdí ve voze Audi 90 Coupé cabrio, vyráběném v Německu v letech 1991 až 1996. (JARDAHONDA)

Reklama

Reklama