Reklama

Reklama

Česká soda

(seriál)
Česko, (1993–1996), 4 h 38 min (Minutáž: 10–29 min)

Hudba:

Josef Spal

Hrají:

Petr Čtvrtníček, Milan Šteindler, David Vávra, Veronika Žilková, Vlastimil Zavřel, Jaromír Dulava, Pavel Bobek, Karel Dobrý, Petr Vacek, Luděk Sobota (více)
(další profese)

Epizody(16)

Obsahy(1)

Satirický pořad Česká soda, který se uváděl v programu České televize od června 1993 do konce roku 1997 jako občasník, se stal kultovním dílem, které se později objevilo jako střihový film i na plátnech kin. Pořad dosud zůstává v tomto žánru výjimečným (i když jeho koncepci a model začaly napodobovat i jiné pořady tohoto typu), svým humorem nezařaditelným a nerespektováním žádného tabu pro širší veřejnost i nepřijatelným. Jako první přišel s parodiemi televizních zpráv, politiků, reklam, schémat televizních pořadů, klipů, atd. Vyvolal spory, protesty, bouřlivé divácké ohlasy, kritiku laiků i odborníků, ale i nebývalou oblibu. Mnohé texty z České sody zlidověly. Jak nasvědčuje založení několika "fanklubů České sody", výroba stejnojmenné sodové vody, obrovský zájem o videokazety s pořadem, jeho neustále reprízování v České televizi i návštěvnost filmové kopie v kinech po České republice, pořad pro část diváků zcela zlidověl... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (366)

sud 

všechny recenze uživatele

"Česká soda" se z počátku rozjíždela velmi pomalu. Humor byl ještě takový neohrabaný (zvláště první díl) a tvůrci pořádně nevěděli co si mají dovolit a co ne. Postupem času se humor vybrušoval, zmizly jakékoli zábrany a na svět přicházela jedna kultovní scéna za druhou. "Českou sodu" mám rád a čas od času si ji pouštím. Ovšem ani ona se neubrání nevyrovnanosti. 80%. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Česká soda je fenoménem své doby, kdy z naděje a čistého nadšení po příchodu kapitalistické demokracie byla vytvořena jedinečná společenská nálada a na svět přišlo mnoho zajímavých filmových a televizních projektů. Jméno Fero Fenič, nejdůležitější postavy v pozadí, je zárukou kvalitního a nevšedního zážitku. Nejvýraznější osoby, utvářející celkový rámec a duch zábavy, jsou Petr Čtvrtníček a Milan Šteindler. Humor se odráží v specifických šlépějích jimi prosazovaného druhu vtipu a vynalézavosti. Černý humor a provokativní společenská a politická satira nejsou vybíravé ve svém cíli a poslání a neušetří žádnou orientaci, pohlaví, či vyznání. Vedle důmyslných a úchvatných vstupů je přítomno i několik pokleslostí, které snižující celkovou úroveň. Postupem času se tato hluchá místa vytrácela, ale nikdy nezmizela úplně. Petr Čtvrtníček bude vždy synonymem neurvalého televizního reportéra a moderátora zpráv a aktualit, dvojice Milan Šteindler a David Vávra zase svéráznou metodou vyučují německý jazyk v nejpraktičtějších situacích. Bez zábran a bez slitování. Z dalších osob: původní moderátor zpráv Vlastimil Zavřel, původní asistentka moderátora Viktorie Kafková, moderátor jednoho dílu Petr Vacek, výrazný reportér Vlado Štancel, loutkovodič Bohumil Klepl a mnoho a mnoho dalších, kteří svým malým kouskem přispěli do pestrobarevné mozaiky nemilosrdné společensko-politické satiry. Občas je zapotřebí znát dobové reálie, ale i bez těchto vědomostí jde o ztřeštěnou zábavu a na svou porci pobavení si přijdou i závistiví škarohlídi. Uráží, popichuje a vládne světu, kde každá situace i čin mají svoji reflexi nadhledu a odlehčení i znevážení. Ta specifická doba se již nevrátí a osobitý pořad Česká soda s nostalgií připomene čas naděje a radostného nadšení ze života. ()

Reklama

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Geniální série, která se nebojí překračovat tabu a servírovat humor velice nekorektním způsobem. Nikdy nezapomenu na to, kdy jsem Čtvrtníčka, Šteindlera a Vávru viděl poprvé. Byl to zrovna díl s Alles Gute "Ficken Sie Deutsch?". "Das ist so langweilig... Was werden wir machen?" Úroveň projektu byla stoupající, od počátečních nemastných-neslaných dílů s Vlastimilem Zavřelem až po geniální finále pod hlavičkou Čtvrtníčka, Šteindlera a Vávry. Spousta hlasů říká, že něco takového by dnes už nikdo nenatočil, ale ono to bylo o hubu už tehdy. (269.) ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Prožil jsem všechny díly "v přímém přenose" a parodované reklamy i politiky si dobře pamatuju. Vždycky jsem obdivoval odvahu tvůrců, kteří každým dílem posouvali hranice, když si zkoušeli, jestli jim i tohle projde. Dramaturgie se pokoušela pořad zničit jeho zařazením do doby, kdy už televizi nikdo nesleduje, ale pár nadšenců přesto dokázalo dostat pořad do povědomí dalších lidí. Nikdy bych nevěřil, že z něj bude v době neaktuálnosti většiny gagů, tak oslavovaná záležitost. Nejraději mám zpívánky s poslancem Bendou http://www.youtube.com/watch?v=jz9w0wv9EBw. ()

Nihlathak 

všechny recenze uživatele

Nápady a hlody zde realizované nemají v našich končinách a možná ani ve střední Evropě obdoby. Něco tak vtipného a světoborného už tady nikdy nikdo nenatočí, to si můžeme být jisti. Česká soda byla plná geniálních videomontáží, skvělých parodií, úžasné satiry a nezměrného potenciálu VŠECH skečů a parodovaných pořadů. Lidé za ČS stojící si nebrali servítky, nic je nezajímalo a všechno si dovolili. Tleskám. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (13)

  • Ve scénách z nemocnice hraje píseň „Černí andělé“ od skupiny Lucie. (SONY_)
  • Když bývalý ministr kultury Pavel Dostál viděl svůj výstup v sestříhaných záběrech pořadu „V pravé poledne“, tak napsal Čtvrtníčkovi dopis, ve kterém stálo: „Vážený pane Čtvrtníčku, konečně jsem se dozvěděl, proč se mi doma smějí, když mi pustili kazetu, jak tam sedím s Grebeníčkem a vy nás tam zpovídáte nádherným způsobem. S úctou Váš Pavel Dostál, ministr kultury České republiky.“ [Zdroj: rozhlas.cz] (NiaWolf)
  • Terčem žertů se několikrát stal i moderátor Počasí Jan Zákopčaník, který se autorům pomstil tak, že při jedné předpovědi počasí řekl v komentáři k záběru prasat: „Toto jsou pánové Čtvrtníček, Šteindler a Vávra.“ Vedení České televize to považovalo za „hrubé zneužití veřejnoprávní relace“ a kromě pokuty ho potrestalo několikadenním zákazem vystupování. (JoranProvenzano)

Reklama

Reklama