Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1965 vznikl podle scénáře Václava Nývlta (zároveň autor předlohy „Dva miliony svědků“) a pod režijním vedením Evy Sadkové kriminální snímek, kde vyšetřovatelé Suda (R. Lukavský) a Koval (J. Tříska) stojí tváří v tvář případu vraždy, která se udála doslova v přímém přenosu. Při premiéře původní televizní detektivky „Případ pro tři vrahy“ dramatika Petra Tarantíka (M. Macháček) je ve studiu zabit elektrickým proudem před očima miliónů diváků, celého štábu i ostatních účinkujících herec starší generace Faltys. Každý z mnoha přítomných může být pachatelem. Motiv však měli jen někteří. Například architekt Balabán (R. Hrušínský), milenec Faltysovy ženy (I. Kačírková), asistent režie Číž (V. Olmer), jenž stál o jeho chráněnku Jindřišku (J. Břežková), nebo herec Ajm (J. Holý), jehož k zavražděnému pojilo silné nepřátelství… (Česká televize)

(více)

Recenze (45)

mh.mail 

všechny recenze uživatele

40% - Poměrně neznámá detektivka, kterou natočila dlouholetá televizní režisérka a na výsledku je to znát - ačkoliv je to film pro kina, vypadá spíše jako televizní inscenace. To samo o sobě by ještě nemuselo být na závadu. Tady se však hodně mluví a málo koná. Vztah vyšetřovatelů v podání Jana Třísky a Radovana Lukavského mi byl taky záhadou - na začátku vyšetřování Tříska Lukavského nezná a považuje ho za televizního zaměstnance. To tam byli vysláni každý odjinud? Námět jako takový byl celkem zajímavý, ale vyšetřování se táhlo a odhalení pachatele mi přišlo spíše jako dílo náhody než dedukce vyšetřovatelů, ačkoliv poctivě proškrtávali seznam podezřelých. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Nesmírně miluji tento žánr. Detektivka z komunistického prostředí. Famózní Radovan, energií nabitý Tříska a úplně božský Macháček. Sadková ale režii nezvládla, je to upocené, málo srozumitelné a někdy i nudné. Hvězdy našeho filmu jako Velen, Korbelář a Ruda se snaží to zachránit. Udělali co mohli. Škoda takového dobrého krimi, které uchopí do rukou blbka. ()

Reklama

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

„Kdo se nechce dočkat příště, aby ve tmě dostal šach, musí nutně změnit hřiště, nebo vědět kdo je vrah,“ zpívá v úvodní chytlavé bigbeatové písni Pavlína Filipovská. Kdo byl oním vrahem v přímém televizním přenose mě do poslední chvíle nějak nedošlo, i když možná (s ohledem na zvolený název filmu) i mohlo. Tahle detektivka je každopádně rozehraná velmi zajímavě s několika možnými podezřelými a především s plejádou skvělých herců (i v malých rolích). Herecky zaujme především (v jedné z pro něj typických rolí podivínů) Miroslav Macháček a v menší roli opilého svědka Luděk Munzar. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Studiová konverzační detektivka bez napětí či nějaké ponuré atmosféry. Příběh o vraždě v televizním studiu během přímého přenosu detektivní hry představuje pouze poklidný průběh celého vyšetřování. Výsledek je nejasný a tak si ve finále vyšetřovatelé pomohou rekonstrukcí všeho, co se ve studiu odehrálo. Divák během sledování může tak leda hádat, kdo je tím pachatelem. I když námět není špatný, Radovan Lukavský v roli kapitána VB Sudy a Jan Tříska coby vyšetřovatel VB Koval ze slabě zpracovaného scénáře toho moc nevytáhnou. Takže se vlastně jedná o velmi jednoduchou čítankovou detektivku hodící se tak leda na dobu krátce před spaním. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Jednou z předností je výborný scénář Václava Nývlta originálního kriminálního příběhu a zajímavé prostředí počátků televize, kdy se vysílalo živě a kde do hry vstupují spousta lidí zajímavých profesí kolem umění i techniky. Snímek nabízí zdařilé herecké výkony, mezi nimiž vyčnívá zejména Radovan Lukavský jako detektiv, Miroslav Macháček jako experimentující autor detektivní hry a Luděk Munzar jako opilý svědek-umělec. Úvod a závěr rámcuje skvělá hudební skladba, bigbít v podání skupiny Mefisto zpívaný Pavlinou Filipovskou... Leč jako celek to dokonale není, působí to v celovečerním formátu roztahaně, spomaleně a hluchých míst se najde dost. Uměl bych si 5 miliónů svědků představit třeba jako špičkovou televizní inscenaci, které Eva Sadková bezpochyby uměla, jen stopáž by musela být o něco kratší a nesměl by tam být Vít Olmer a mladý Tříska v roli kriminalisty (nic proti němu...). 70% ()

Galerie (2)

Zajímavosti (1)

Související novinky

Jan Tříska (1936 - 2017)

Jan Tříska (1936 - 2017)

25.09.2017

Po nešťastném pádu z Karlova mostu zemřel ve věku osmdesáti let herec Jan Tříska, celoživotní oblíbený představitel shakespearovských rolí. Jeho touha stát se tanečníkem vzala za své, když mladého… (více)

Reklama

Reklama