Reklama

Reklama

Sergio Martino

Sergio Martino

nar. 19.07.1938 (85 let)
Řím, Lazio, Itálie

Biografie

Žánrový chameleón Sergio Martino se narodil v předvečer druhé světové války do rodiny s filmařskými kořeny, jeho dědečkem byl italský režisér Gennaro Righelli. Martino během své více jak padesátileté kariéry proslul jako velmi plodný tvůrce, jehož hájemstvím byla především pokleslá zábava, kde se ovšem přesto nezapřel jeho nesporný talent. Martino měl opravdu rád změnu a v průběhu své kariéry vystřídal širokou paletu filmových žánrů a povedlo se mu nesmazatelně zapsat v italské kinematografii 70. a 80. let.

"Moje filmy jsou jako limonáda – šumivé, nekomplikované produkty pro masovou konzumaci. Limonáda samozřejmě nemá prestiž šampaňského, ale si jí dám vždy mnohem radši, než ono ředěné víno."

Martino přičichl ke světu filmu již koncem padesátých let, kdy začal pracovat jako asistent svému bratru, plodnému producentovi, scénáristovi a svátečnímu režisérovi Lucianovi. V roce 1959 se také objevil jako herec v rané komedii dalšího italského režisérského matadora Sergia Corbucciho I RAGAZZI DEI PARIOLI. Martino však své místo na „place“ přeci jen viděl spíše na režisérské stoličce. V roce 1963 se poprvé uplatnil na pozici pomocného režiséra u gotického snímku IL DEMONIO, který jeho bratr Luciano produkoval a podílel se na scénáři. Ve stejný rok už asistoval i praotci italského hororu Mariu Bavovi u jeho kousku THE WHIP AND THE BODY, který s předcházejícím snímkem spojoval opět bratr Luciano na pozici jednoho ze scénáristů a uhrančivá Daliah Lavi v hlavní roli. V roce 1964 ještě jednou sbírá Martino zkušenosti na této pozici, a sice v klasické sandálové produkci své doby ERCOLE CONTRO ROMA. Je třeba také podotknout, že Julian Barry, Martin Dolman, Serge Martin, Christian Plummer či George Raminto, jak si Martino v průběhu své kariéry také říkal, byl rovněž plodným scénáristou, když se podílel na více jako čtyřiceti realizovaných scénářích, a to nejen u filmů, které režíroval.

"Jako režisér mám rád změnu, zkusil jsem vytvořit všechny druhy filmů."

V roce 1969 se dostal ke své první režisérské práci, a sice u pseudodokumentu MILLE PECCATI... NESSUNA VIRTÚ známějšího pod pozdějším lákavějším videodistribučním názvem MONDO SEX. Film se nesl v duchu v Itálii tehdy velmi populárních tzv. „Mondo filmů“, šokujících exploatačních mnohdy rádoby vědeckých dokumentů zobrazujících především sex, násilí a různé bizarnosti. V roce 1970 spatřily světlo světa ještě další dva Martinovi příspěvky k tomuto žánru, tentokrát se věnující Americe a její zkaženosti. Ve stejném roce se také naštěstí již prosadil u klasického filmu, když se jednalo o dnes již zapomenutý spaghetti western ARIZONA SI SCATENÓ... E LI FECE FUORI TUTTI. O pouhý rok později již Sergio Martino vtrhává jako velká voda do zcela jiného žánru, který je jeden ze symbolů italské kinematografie 70. let, a sice mysteriózní hypnotické krimi thrillery vážně koketující s hororem a erotikou známé jako „giallo“. Vzhledem k včasnosti Martinova příspěvku a také jeho širokému uznání jej můžeme považovat za jednoho z průkopníků žánru, u jehož kořenů stál v polovině 60. let Mario Bava. THE STRANGE VICE OF MRS. WARDH je pojmem dodnes, Martino v něm navíc objevil svou budoucí múzu Edwige Fenech, jež byla v 70. letech provdána za jeho bratra Luciana. Během následujících dvou let stihl Martino vychrlit další čtyři giallo filmy (dva opět s Fenech), kterými se nesmazatelně zapsal do srdcí fanoušků žánru, přičemž posledním příspěvkem bylo v roce 1973 proslulé TORSO.

Byť Martino uchopoval daný žánr velmi volně a po svém, přeci jen mu byl píseček gialla brzy těsný a začal se věnovat filmařině na plné obrátky, když jen během 70. let stihl vytvořit více jak dvacet snímků. A nebránil se skutečně ničemu, od klasických sedmdesátkových komedií s větší či menší dávkou lechtivosti (opět několik dalších spoluprací s Edwige Fenech, např. i u nás uvedený CUKR, MED A FEFERONKA), přes drsné italské kriminálky známé jako poliziotteschi (THE VIOLENT PROFESSIONALS, THE GAMBLING CITY), western (MANNAJA) či různé hrátky v džungli, ať už s tehdy oblíbenými kanibaly (KANIBALOVÉ 2), běsnící zvířenou (ŘEKA VELKÉHO KROKODÝLA) či dobrodružnou fantastikou (ISLAND OF THE FISMEN).

Nastávající dekáda sice pro Martina znamená jistý ústup ze slávy, ale na jeho tvůrčím tempu se nic nemění. Ke stávajícím žánrovým filmům doplňuje své portfolio o akční kusy (např. i u nás uvedený SOUPEŘ), válečné filmy (CASABLANCA EXPRESS) a akční sci-fi z nichž nelze nezmínit terminátorskou variaci PACO - STROJ SMRTI a post-apokalyptický špektákl OHNIVÝ BLESK. Poprvé také Martino začíná pracovat pro televizi, kde si odbyl premiéru jako režisér několika dílů krimi seriálu KAPITÁN MAFFEI z roku 1985. Nástupem devadesátých let definitivně skončila zlatá éra italského brakového filmu a znamenala také více či méně natahovaný konec kariéry pro jeho tvůrce. Martino však narozdíl od mnoha jiných souputníků našel poměrně komfortní azyl v italské televizi, kde pravidelně usedal na režisérskou stoličku až do poloviny první dekády nového milénia. Na počátku devadesátých let ještě stihl vypustit i u nás uvedené erotické thrillery ÚSMĚV LIŠKY a MRCHA, načež se s netelevizní produkcí nadlouho rozloučil pozdním příspěvkem ke giallu MOZART É UN ASSASSINO z roku 1999. Zatím posledním filmem tohoto velikána pulpové kinematografie je pokračování jeho vlastní komedie z fotbalového prostředí L´ ALLENATORE NEL PALLONE 2 z roku 2008.

Josef "J.Connor" K

Související novinky

Démoni

Démoni

18.06.2006

Italové se spojí ve svém snažení a pokusí se dobýt svět. To je myšlenka, která tvůrce nového projektu určitě napadla. Společnost Instituto Luce, Dania Film a Turin Film Commission se pokusí oživit… (více)

Režisér

Filmy
2012

Il paese delle piccole piogge (TV film)

2008

L'allenatore nel pallone 2

2006

L'ultimo rigore 2 (TV film)

2004

Una donna scomoda (TV film)

2002

L'ultimo rigore (TV film)

2000

Poslední sen (TV film)

1999

A due passi dal cielo (TV film)

 

Cornetti al miele (TV film)

 

Mozart è un assassino (TV film)

Reklama

Reklama

1996

Padre papà (TV film)

1995

La regina degli uomini pesce (TV film)

1993

Mrcha

1992

Medvídek Arthur (TV film)

 

Úsměv lišky

1991

Sulle tracce del condor

1990

Pod Kilimanjárem přes řeku krve

1989

Americký Tiger

 

Casablanca Express

1988

Soupeř

1987

La Famiglia Brandacci (TV film)

 

Provare per credere (TV film)

 

Un'australiana a Roma (TV film)

1986

Doppio misto (TV film)

 

Ferragosto O.K. (TV film)

 

Paco - stroj smrti

1985

Mezzo destro mezzo sinistro - 2 calciatori senza pallone

1984

L' Allenatore nel pallone

1983

Acapulco, prima spiaggia... a sinistra

 

Ohnivý blesk

 

Oko, uhrančivý pohled, petržel a fenykl

 

Se tutto va bene siamo rovinati

1982

Assassinio al cimitero etrusco

 

Ricchi, ricchissimi ... praticamente in mutande

1981

Cornetti alla crema

 

Spaghetti a mezzanotte

1980

Cukr, med a feferonka

 

La Moglie in vacanza... l'amante in città

1979

Ostrov rybích mužů

 

Sabato, domenica e venerdì

 

Řeka velkého krokodýla

1978

Kanibalové 2

1977

Mannaja

1976

Sex s úsměvem

 

Spogliamoci così senza pudor

1975

La Città gioca d'azzardo

 

La polizia accusa: il servizio segreto uccide

 

Podezřelá smrt nezletilé

1974

Cugini carnali

 

La bellissima estate

1973

Giovannona coscialunga, disonorata con onore

 

Milano trema - la polizia vuole giustizia

 

Torzo

1972

Il tuo vizio è una stanza chiusa e solo io ne ho la chiave

 

Tutti i colori del buio

1971

La coda dello scorpione

 

Lo strano vizio della Signora Wardh

1970

Arizona si scatenò... e li fece fuori tutti

Seriály
2002

Carabinieri

1999

L'ispettore Giusti

1997

Mamma per caso

1993

Soukromé zločiny

1988

Rally

1985

Caccia al ladro d'autore

Dokumentární
1970

America così nuda, così violenta

 

America un giorno

1969

Mille peccati... nessuna virtù

Scenárista

Filmy
2012

Il paese delle piccole piogge (TV film)

2008

L'allenatore nel pallone 2

2006

L'ultimo rigore 2 (TV film)

1999

Mozart è un assassino (TV film)

1993

Mrcha

1986

Paco - stroj smrti

1973

Torzo

Seriály
1988

Rally

Herec

Kameraman

Související novinky

Démoni

Démoni

18.06.2006

Italové se spojí ve svém snažení a pokusí se dobýt svět. To je myšlenka, která tvůrce nového projektu určitě napadla. Společnost Instituto Luce, Dania Film a Turin Film Commission se pokusí oživit… (více)

Reklama

Reklama