foto

Ray Charles

  • nar. 23.9.1930
    Albany, Georgia, USA
  • zem. 10.6.2004 (73 let)
    Beverly Hills, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

"Narodil jsem se s hudbou v sobě. Jako mám žebra, játra, ledviny a srdce. Jako mám krev."

Americký hudebník, klavírista, zpěvák a skladatel se narodil jako Ray Charles Robinson 23. září 1930 v Albany (Georgia), ale vyrůstal v Greenville na Floridě se svou matkou - samoživitelkou Arethou Williams a mladším bratrem Georgem. Jeho celý život silně ovlivnilo neradostné dětství, kdy musel překonat několik tragických událostí. Vyrůstal uprostřed hospodářské krize na rasistickém Jihu v těch nejskromnějších podmínkách. V pěti letech přišel o mladšího bratra George, který se tragicky utopil ve vědru na prádlo. Poté začal Ray ztrácet zrak a během dvou let úplně oslepl. Poslední osudovou ranou byla smrt milované matky, která zemřela v jednatřiceti letech a Charlesovi bylo patnáct - Ray tvrdí, že se upracovala. Matka ho předem připravovala na život slepce, další průpravu získal ve státní škole pro slepé v St. Augustine.

"Od té chvíle jsem se ocitl v úplně jiném světě. Nemohl jsem jíst, spát, byl jsem naprosto mimo. Problém byl, že jsem nemohl plakat. Nemohl jsem ten smutek dostat ze sebe ven, a tím to bylo ještě horší." (Ray popisuje svoje pocity po smrti matky)

Již v dětství propadl lásce k hudbě. Jeho učitelem byl pan Pitman, majitel místního lokálu u kterého odmala hrál na piano. Brzy se projevil jako výrazný talent a v šestnácti letech začal poprvé vystupovat. První roky hrál na Floridě s kapelou "Play boys" ve stylu country. V roce 1948 odjel do Seattlu, kde založil skupinu "Maxim Trio". O rok později začal vystupovat v showbusinessu pod zkráceným jménem Ray Charles. Začátkem padesátých let začala stinná kapitola jeho života, závislost na heroinu. V roce 1965 naštěstí úspěšně absolvoval odvykací léčbu.

Po prvních úspěšných singlech, jako "Confession", nebo "Baby Let me Hold Your Hand" přišel v roce 1955 opravdový hit "I Got a Woman" a ten odstartoval naplno velice úspěšnou, více než padesát let trvající kariéru. Mezi nejslavnější hity patří "Georgia On My Mind", "Hallelujah I Love Her So", "Night Time Is The Right Time", "Hit The Road Jack", "I Can´t Stop Loving You" a mnoho dalších. Stal se jedním z nejúspěšnějších afro-amerických umělců 20. století. Byl všestranným hudebníkem, kromě soulu hrál blues, rhythm and blues, pop, country soul a jazz. Stal se také průkopníkem nového hudebního stylu, když zkombinoval duchovní černošský gospel s "hříšnými" rytmy. Tím vyvolal vlnu odporu mezi věřícími, kteří ze začátku tento styl velmi tvrdě odsuzovali. Během své kariéry získal 12 cen Grammy. Vystupoval po celém světě, v roce 1982 se uvedl s obrovským úspěchem i v pražské Lucerně.

"Já nejsem specialista jako třeba B. B. King. Já jsem kluk pro všechno."

Ray Charles byl dvakrát ženatý. Po krátkém prvním manželství s Eileen Williams v letech 1951 - 1952 se v roce 1955 oženil s Della Beatrice Howard, se kterou měl tři syny, Raye Jr., Davida a Roberta. Ovšem jeho intimním životem prošlo mnoho žen a nakonec se stal otcem dvanácti dětí. Jeho poslední dlouholetou partnerkou byla až do je ho smrti Norma Pinella. Ray Charles zemřel 10. června 2004 v Beverly Hills (Kalifornie) ve věku 73 let na následky onemocnění jater. Patří mezi umělce co mají svou hvězdu na Chodníku slávy (Hollywood Walk Of Fame). V roce 2004 byl o něm natočen film RAY, kde ho ztvárnil herec Jamie Foxx. Ray Charles se aktivně podílel na natáčení filmu, ale zemřel před jeho uvedením do kin.

Petr "contrastic" Kubíček

Herecká filmografie

Filmy

2004 Ray
2001 Billy Joel: The Essential Video Collection
2000 Blue's Big Musical Movie
Vyjímečná dobrodružství Super Dava
1996 Agent WC 40
1994 Milostná aféra
Ray Alexander: Chuť na spravedlnost (TV film)
1989 Šibeniční lhůta
1981 Celebration (TV film)
Koncert Ray Charlese v Praze (koncert)
1980 Bratři Bluesovi
John Schneider: Back Home (TV film)
1977 Barry Manilow Special, The (TV film)
Second Barry Manilow Special, The (TV film)
1973 Duke Ellington... We Love You Madly (TV film)
1964 Ballad in Blue
1961 Swingin' Along

TV seriály

1998 Chůva k pohledání (TV seriál)
The Hanukkah Story (S06E10)
The Pre-nup (S05E20)
Homie-Work (S05E17)
1997 Chůva k pohledání (TV seriál)
Fair Weather Fran (S05E08)
1993 The John Larroquette Show (TV seriál)
1990 Křídla (TV seriál)
1985 Měsíční svit (TV seriál)
1984 Who's the Boss? (TV seriál)
1982 St. Elsewhere (TV seriál)
1968 The Name of the Game (TV seriál)
1954 Disneyland (TV seriál)

Dokumentární

2017 Mr. Pori Jazz - a.z.
2016 Everybody Has an Andy Dick Story (TV film)
Nejsem žádný tvůj negr - a.z.
2009 WWE: The Rise and Fall of WCW - a.z.
2003 Tom Dowd & the Language of Music
Willie Nelson & Friends: Live and Kickin' (koncert)
2001 Příběh pop music (TV seriál)
1998 Quincy Jones... The First 50 Years (TV film)
The Heaven and Earth Show (TV seriál)
1997 Billy Joel: Greatest Hits Volume III
1996 America's Music: The Roots of Country (TV seriál)
Joe Cocker: Have a Little Faith
1995 Historie Rock 'n' Rollu 1: Exploze Rock 'n' Rollu (TV film)
Rock & Roll (TV seriál)
Sinatra: 80 Years My Way (TV film)
The History of Rock 'N' Roll, Vol. 5 (TV film)
1993 Legend of the Beverly Hillbillies, The (TV film)
Willie Nelson: The Big Six-0 (koncert)
1991 Golden Age of Rock'n'Roll (TV seriál)
Ray Charles: 50 Years in Music (koncert)
Ray Charles: Génius soulu (TV film)
1990 Listen Up: The Lives of Quincy Jones
Ray Charles (TV film)
The Muppets Celebrate Jim Henson (TV film)
1985 American Masters (TV seriál)
Statue of Liberty, The
We Are the World (koncert)
1984 Salute to Lady Liberty (TV film)
1981 Koncert Ray Charlese (koncert)
Ray Charles Live: In Concert with the Edmonton Symphony (koncert)
1980 Elvis Presley - Die frühen Jahre (TV film)
1978 NBC Salutes the 25th Anniversary of the Wonderful World of Disney (TV film)
Salute to American Imagination, A (TV film)
1966 The Big T.N.T. Show
1920 Screen Snapshots, Series 1, No. 1

TV pořady

2007 Memòries de la tele (TV pořad)
2003 The Best Hit USA (TV pořad)
2002 CMT Crossroads (TV pořad)
Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV pořad)
1999 ABC 2000: The Millennium (TV pořad)
1998 Goodwill Games Opening Celebration (TV pořad)
Tout le monde en parle (TV pořad)
1996 Saturday Live (TV pořad)
1994 Atlantic Records Story, The (TV pořad)
1993 Apollo Theatre Hall of Fame (TV pořad)
Noční show Davida Lettermana (TV pořad)
1991 Party for Richard Pryor, A (TV pořad)
1986 Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV pořad)
WrestleMania II (TV pořad)
1985 Victoires de la musique (TV pořad)
1980 Lou Rawls Parade of Stars (TV pořad)
1975 Cher (TV pořad)
Saturday Night Live (TV pořad)
1973 Barbra Streisand... and Other Musical Instruments (TV pořad)
1972 The Midnight Special (TV pořad)
1970 Flip (TV pořad)
1969 Della (TV pořad)
Hee Haw (TV pořad)
The Andy Williams Show (TV pořad)
The Engelbert Humperdinck Show (TV pořad)
Unsere kleine Show - Musik zur blauen Stunde (TV pořad)
1967 The Carol Burnett Show (TV pořad)
The Smothers Brothers Comedy Hour (TV pořad)
1964 The Hollywood Palace (TV pořad)
1962 The Andy Williams Show (TV pořad)
The Tonight Show Starring Johnny Carson (TV pořad)
1961 The Mike Douglas Show (TV pořad)
1960 Nuorten tanssihetki (TV pořad) - a.z.
1948 The Perry Como Show (TV pořad)
Toast of the Town (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace