foto

Anthony Rapp

  • nar. 26.10.1971 (46 let)
    Joliet, Illinois, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Celým jménem Anthony Dean Rapp se narodil 26. října 1971 ve státě Illinois; jeho rodiče se rozvedli, když mu byly pouhé tři roky. Byl vychován matkou spolu se starším bratrem Adamem Rappem (dnes dramatik, novelista a filmař) a sestřenicí Rachel. První zkušenost s herectvím okusil v devíti letech, kdy účinkoval na Broadwayi ve hře The Little Prince and the Aviator (Malý princ a pilot), která však byla po šestnácti představeních zrušena. První šanci ve filmu dostal v roce 1987 ve snímku NOČNÍ DOBRODRUŽSVÍ režiséra Chrise Columba. Přibližně ve stejné době dostudoval Joliet West High School a New York University v oboru film. Poté se v následujících letech objevil ve větších či menších rolích v řadě dalších filmů a rozvíjel svou kariéru divadelního herce na Broadwayi.

Roku 1996 představil Jonathan Larson svůj muzikál Rent a Anthony Rapp byl obsazen do své nejznámnější role jako filmař Mark Cohen. Rent byl roku 2005 převeden na filmová plátna a Rapp se tak znovu ocitl pod režisérskou taktovkou Chrise Columba, když v BOHÉMECH zopakoval svůj divadelní výkon. Éra RENTu odstartovala změny i v Anthonyho osobním životě - v roce 1997 mu zemřela matka. Své pocity z uplynulých let vyjádřil v knize Without You: A Memoir of Love, Loss, and the Musical Rent (Bez tebe: Vzpomínka na lásku, ztrátu a muzikál Rent), která vyšla v říjnu 2006. Kromě herecké a spisovatelské dráhy zabrodil ještě do vod sólové hudby se svým albem Look Around (Rozhlédni se kolem).

Rapp sám sebe a svou sexuální orientaci charakterizuje jako "queer" a zabývá se právy gay, lesbických, bisexuálních a transgender menšin. V roce 2009 se chystá spolu s Adamem Pascalem, svým divadelním a filmovým kolegou, na turné s posledními představeními Rentu a zároveň pracuje na "one-man show" podle své knihy.

veronika "Wendy" hasalová

Herecká filmografie

Filmy

2016 bwoy
Modern Love
Opening Night
2012 Junction
2009 Láska a jiné kratochvíle
Scaring the Fish
2007 Blackbird
Let Them Chirp Awhile
2006 Danny Roane: First Time Director
Starz on the Set: Rent (TV film)
2005 Bohémové
Návrat
2004 Open House
2002 Paradisco
2001 Čistá duše
2000 Beach Boys (TV film)
Road Trip
1999 Man of the Century
1997 David Searching
1996 Twister
1994 Assault at West Point: The Court-Martial of Johnson Whittaker (TV film)
1993 Omámení a zmatení
Šest stupňů odloučení
1992 Školní vázanky
1990 Sky High (TV film)
1989 Hlas se záhrobí
Městečko hrůzy
1987 Noční dobrodružství

TV seriály

2018 Star Trek: Discovery (TV seriál)
Epizoda 15 (E15)
Epizoda 14 (E14)
Epizoda 13 (E13)
další epizody (6)
2017 Dobrý boj (TV seriál)
First Week (S01E02)
Inauguration (S01E01)
Star Trek: Discovery (TV seriál)
Into the Forest I Go (E09)
Si Vis Pacem, Para Bellum (E08)
Magic to Make the Sanest Man Go Mad (E07)
další epizody (7)
2013 It Could Be Worse (TV seriál)
Stop the Bleeding! (TV seriál)
2006 Unesený (TV seriál)
1999 Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
1997 Akta X (TV seriál)
Zajížďka (S05E04)
1996 Lazarus Man, The (TV seriál)

Dokumentární

2018 Broadway: The Next Generation
2014 21 Years: Richard Linklater
2009 Hollywood tančí a zpívá: 1980, 1990, 2000 - a.z.
2006 No Day But Today: The Story of 'Rent'
1992 In the Life (TV seriál)

TV pořady

2014 The 68th Annual Tony Awards (TV pořad)
2013 Ok! TV (TV pořad)
1952 Today (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace