foto

Rodrigo García

  • nar. 24.8.1959 (59 let)
    Bogota, Kolumbie

Biografie

Narodil sa v Kolumbii, no vyrastal v Mexiku. Je starším synom Gabriela Garcíu Márqueza, nositeľa Nobelovej ceny za literatúru (Sto rokov samoty) a Mercedes Barcha. Počas detstva sa pri rodinnom stole stretával s velikánmi ako Pablo Neruda, Carlos Fuentes či Luis Bunuel, čo silno ovplyvnilo jeho rozhodnutie stať sa taktiež rozprávačom príbehov.

„Konverzácie pri stole boli skvelé, ale nikdy intelektuálne. Otec nedôveroval inteligentným myšlienkam a analýzam. Mal rád rozprávanie príbehov, vynikajúcich rozprávačov a vtipné ľudské príbehy. To bol svet, v ktorom sme s bratom vyrastali.“

Po štúdiu stredovekých dejín na Harvarde odišiel do Los Angeles, kde v Americkom filmovom inštitúte študoval film. Svoju filmovú kariéru začal koncom deväťdesiatych rokov ako asistent produkcie. Spočiatku ho lákala aj kamera. Svoju prvú veľkú príležitosť dostal v roku 1998, keď sa ako hlavný kameraman podieľal na televíznom filme GIA, v hlavnej úlohe s Angelinou Jolie. Náhoda chcela, že aj pre Jolie to bol zlomový film, ktorý jej vyniesol Zlatý glóbus.

„V dobe, keď som točil Giu, som sa už pár rokov pohyboval vo filme. No bol to prvý film, ktorý som skutočne točil. Začali ma však zaujímať viac charaktery a scény, to čo režisér stváral s hercami. A vtedy som prišiel na to, že chcem byť režisér.“

Debutoval v roku 1999 filmom THINGS YOU CAN TELL JUST BY LOOKING AT HER, v ktorom zobrazil päť príbehov o ženách, ktoré majú rôzne povahy a postavenie, no všetky trápi ich nenaplnený život. Vďaka tomuto filmu ho Hollywood onálepkoval ako režiséra, ktorý má zvláštne prepojenie so ženami. V roku 2005 uzrel svetlo sveta film NINE LIVES, ktorý bol taktiež štúdiou ženského sveta. Predstavila sa v ňom veľmi mladá Dakota Fanning či začínajúca Amanda Seyfried. Zvlášť kritikmi vyzdvihovaná bola Robin Wright, ktorá očarila prakticky bezslovným výkonom ako bývalá prostitútka, ktorá v obchode narazí na svojho bývalého.

V roku 2009 nasledoval Garciov, zatiaľ najúspešnejší film MOTHER AND CHILD, v ktorom rozohral príbeh troch matiek, ktoré sa navzájom nepoznajú, no ich cesty sa zhodou okolností navzájom spoja. Vďaka tomuto filmu bol Garcia prirovnaný k Georgeovi Cukorovi, ktorému cit pre ženské charaktery a príbehy o ženách vyniesli opakovanú spoluprácu s takými hviezdami ako Katharine Hepburnovou či Joan Crawfordovou.

„Myslím si, že zložité ženy sú fascinujúce. Väčšina chlapov sa ich bojí, takže ak ich spravíte ešte zložitejšími, je to pre nich oveľa horšie. Ale ja tú ženskú nevyspytateľnosť milujem.“

Jeho zatiaľ posledným celovečerným filmom je ALBERT NOBBS (2011). V ňom sa odchýlil od svojej charakteristickej fabulácie príbehu, založenej na poviedkach o ženách a preniesol na plátno príbeh ženy, ktorá sa pre nedostatok práce začne vydávať za muža, aby získala v dublinskom hoteli prácu čašníka. Garcia do úlohy Alberta obsadil svoju hereckú femme fatale Glenn Close (predtým s ňou spolupracoval aj na debute, aj v Nine Lives), ktorá ho stvárnila aj na divadelných doskách. Jeho réžia vyniesla Glenn nomináciu na šiesteho Oscara. Nominácia za vedľajšiu ženskú úlohu sa ušla aj Janet McTeer, ktorá – rovnako ako Glenn – vo filme hrala muža.

Garcia sa momentálne sústreďuje na svoj nový projekt, ktorý rozbehol na YouTube. Na kanáli pod názvom Wigs režíruje, píše a v spolupráci s priateľom a filmárom Jonom Avnetom produkuje krátke filmy, minisérie a dokumenty, v ktorých sa – ako inak – zameriava na stvárňovanie nezvyčajných ženských charakterov. Projekt zatiaľ žne úspechy, s Garciom na ňom spolupracujú známi herci. Predstavili sa už Alfred Molina s Jennifer Garner (SERENA), Stephen Moyer a Virginia Madsen (JAN) či Julia Stiles (BLUE). Účasť v ďalších príbehoch prisľúbil aj „Dexter“ Michael C. Hall, Maura Tierney, America Ferrera, Dakota Fanning a Catherine O'Hara.

Garcia momentálne žije v Los Angeles so svojou manželkou, učiteľkou na základnej škole a dvomi dcérami.

weexie

Kameramanská filmografie

Filmy

1995 Čtyři pokoje

Režijní filmografie

Filmy

2015 40 dní v poušti
2014 Delirium (TV film)
2012 Celia
2011 Albert Nobbs
2010 Revoluce
2009 Mother and Child
2008 Cestující
2005 Mezi otci a syny (TV film)
Nine Lives
2002 Ten Tiny Love Stories
1999 Co vlastně ženy chtějí?

TV seriály

2018 The Good Cop (TV seriál)
Aféra (TV seriál)
Epizoda 4 (S04E04)
Epizoda 3 (S04E03)
Epizoda 2 (S04E02)
další epizody (4)
2016 Bull (TV seriál)
The Necklace (S01E01)
2012 Blue (TV seriál)
Christine (TV seriál)
2008 V odborné péči (TV seriál)
Paul a Gina - týden 9. (S01E43)
Paul a Gina - týden 8. (S01E40)
Paul a Gina - týden 7. (S01E35)
další epizody (21)
2007 Řekni, že mě miluješ (TV seriál)
2006 Six Degrees (TV seriál)
Velká láska (TV seriál)
Pilot (S01E01)
2005 Carnivale (TV seriál)
Lincolnova dálnice (S02E09)
Odpočívej v pokoji (TV seriál)
Podkladový nátěr (S05E01)
2004 Rodina Sopránů (TV seriál)
Šťastné rodiny (S05E04)
2003 Carnivale (TV seriál)
A toho dne... (S01E12)
Vyber si číslo (S01E06)
Tipton (S01E03)
další epizody (4)
Vzkvétající město (TV seriál)
Monster's Brawl (S01E11)
Odpočívej v pokoji (TV seriál)
Dokonalé kruhy (S03E01)
2002 Odpočívej v pokoji (TV seriál)
Ve hře (S02E01)
2001 Odpočívej v pokoji (TV seriál)
Soukromý život (S01E12)
Pokoj (S01E06)

Scenáristická filmografie

Filmy

2015 40 dní v poušti
2012 Celia
2009 Mother and Child
2005 Mezi otci a syny (TV film)
Nine Lives
2002 Ten Tiny Love Stories
1999 Co vlastně ženy chtějí?

TV seriály

2012 Blue (TV seriál)
Christine (TV seriál)
2009 V odborné péči (TV seriál)
Gina - týden 4. (S02E20)
April - týden 4. (S02E17)
2008 V odborné péči (TV seriál)
Paul a Gina - týden 1. (S01E05)
Jake a Amy - týden 1. (S01E04)
Sophie - týden 1. (S01E03)
další epizody (4)

Herecká filmografie

Filmy

2003 Making 'Carnivàle': The Show Behind the Show (TV film)

Dokumentární

2004 Miradas 2 (TV seriál)

Tvůrcovská filmografie

TV seriály

2010 V odborné péči (TV seriál)
Adele - týden 7. (S03E28)
Jesse - týden 7. (S03E27)
Sunil - týden 7. (S03E26)
další epizody (28)
2009 V odborné péči (TV seriál)
Gina - týden 7. (S02E35)
Walter - týden 7. (S02E34)
Oliver - týden 7. (S02E33)
další epizody (35)
2008 V odborné péči (TV seriál)
Paul a Gina - týden 9. (S01E43)
Jake a Amy - týden 9. (S01E42)
Sophie - týden 9. (S01E41)
další epizody (43)

Host

TV pořady

2005 Made in Hollywood (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace