foto

Fred Olen Ray

  • nar. 10.9.1954 (64 let)
    Wellston, Ohio, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Přičinlivá céčkářská perlorodka Fred Olen Ray, producent, režisér a scenárista stojící za všeříkajícími tituly HOLLYWOOD CHAINSAW HOOKERS či HVĚZDNÝ KRIMINÁL: ÚTĚK, patří mezi nechvalně známé veleplodné céčkové legendy jako Jim Wynorski či Lloyd A. Simandl. Ray je ale lepší - ve své filmografii na ČSFD disponuje hned 12 černě ohodnocenými filmy, což je ze zmíněných sračkotvůrců nejvíc (Wynorski 11, Simandl pouze 4). Stejným počtem se může pochlubit pouze Albert Pyun.

Obzvlášť s Wynorskim má hodně společného – i on se často ukrývá pod nejrůznějšími pseudonymy, např. pod svým wrestlerským (je profesionální wrestler) uměleckým jménem (Fabulous) Freddie Valentine, a také si ve svých filmech rád dopřává camea (a dopřává je i kámoši Wynorskému). Oba navíc v 90. letech praktikovali stejnou žánrovou turistiku – přes komedie a erotické thrillery k akčním filmům a zvířecím hororům. Společnou rukou pak natočili komedie SCREAM QUEEN HOT TUBE PARTY a OSTROV AMAZONEK.

Ray se narodil v Ohiu, ale vyrůstal na Floridě, kde také režíroval své první filmy než se přestěhoval do Jižní Kalifornie, aby byl blíž filmovému průmyslu. U filmu začínal na konci 70. let, kdy debutoval černobílým hororem BRAIN LEECHES (ano správně, Mozkové pijavice). V 80. letech se držel hlavně hororů o zlu přicházejícím z vesmíru (např. BIOHAZARD, kde si ústřední kosmickou nestvůru zahrál jeho pětiletý syn, nebo u nás uvedený TEMNÝ VESMÍR aj.) a akčních filmů (OZBROJENÁ ODPOVĚĎ, CYCLONE aj.).

Mnohé z jeho raných děl sloužily pro rychlou spotřebu v autokinech a tzv. grindhousech, pokoutních kinech promítajících ten nejhorší ultralaciný škvár plný sexu a násilí. Pár jeho filmů to dotáhlo i do normálních kin, zatímco dnes putují všechny rovnou na DVD (Ray je hlavou distribuční společnosti Retromedia) nebo na kabelovku. Celá 90. léta točil průměrně 5 filmů ročně, jeho rekord pak byl devět filmů v roce 1997. Často obsazuje herce Richarda Gabai a bývalou Penthouse Pet a pornoherečku Michelle Bauer.

Na přelomu 80. a 90. let se začal orientovat i na komedie (BEVERLY HILLS VAMPIRE, ŠÉF MAFIE), s úspěchem si vyzkoušel také erotický thriller (INNER SANCTUM I. a II., POSEDLOST NOCI) a dokonce i western (SHOOTER s Michaelem Dudikoffem). V druhé polovině 90. let se začal zaměřovat na akční filmy (ÚTOK NA PONORKU II: KLAMNÝ CÍL, INFERNO, AGENT aj.), rodinné komedie (NEVIDITELNÁ MAMINKA, VÁNOČNÍ PŘEKVAPENÍ) a zvířecí horory (HADÍ STISK, SKLENĚNÁ PAST).

Josef "choze" Blažek

Režijní filmografie

Filmy

2018 A Christmas in Royal Fashion (TV film)
A Wedding for Christmas (TV film)
Deadly Shores (TV film)
Fiancé Killer
Witness Unprotected (TV film)
2017 Deadly Vows (TV film)
Framed by My Fiancé (TV film)
Stage Fright (TV film)
The Twin
2016 A Christmas in Vermont (TV film)
Nebezpečná záměna (TV film)
Nepřítel v mém domě (TV film)
Sniper: Special Ops
Trial
2015 Eyewitness (TV film)
Small Town Prince (TV film)
The Christmas Gift (TV film)
2014 A Perfect Christmas List (TV film)
After Midnight
Christmas in Palm Springs
Spidora
2013 Abner, the Invisible Dog
Co si přeji k Vánocům
Vánoční výlet (TV film)
2012 Baby Dolls Behind Bars
Busty Housewives of Beverly Hills
Dirty Blondes from Beyond (TV film)
Hatfieldovi a McCoyovi: Zlá krev
Svatba o Vánocích (TV film)
Teenie Weenie Bikini Squad, The (TV film)
Zničující střet
2011 Knock Outs (TV film)
Lady Chatterly's Ghost (TV film)
Little Witches (TV film)
Rewind Time Machine (TV film)
Superžralok
2010 American Bandits: Frank and Jesse James
Bikini Frankenstein
Bikini Jones and the Temple of Eros (TV film)
Bikini Royale 2
Housewives from Another World
Let smrti (TV film)
Twilight Vamps
2009 Dire Wolf
Teror na palubě
2008 Bikini Royale (TV film)
Konec světa
Solar Flare
Super Ninja Bikini Babes (TV film)
Tarzeena: Jiggle in the Jungle
Voodoo Dollz (TV film)
2007 Bewitched Housewives (TV film)
Girl from B.I.K.I.N.I., The
Girl with the Sex-Ray Eyes (TV film)
Nukleární katastrofa (TV film)
Vánoční štěstí (TV film)
2006 Bikini Girls from the Lost Planet
Bikini Pirates
Ghost in a Teeny Bikini
2005 Bikini Chain Gang
Bikiny v řetězech
Skleněná past
2004 Bikini a Go-Go
Eskort v bikinách
Genie v bikinách
Jeskynní hrátky
Spalující touhy
Tomb of the Werewolf
2003 Bikini Airways
Final Examination
2002 Thirteen Erotic Ghosts
Trosečníci vesmíru
2001 ACW Wrestling's Wildest Matches!
Emanuela 2000: Emanuelina smyslnost
Emmanuelle 2000
Hadí stisk
Operace Boeing 747
Past
2000 Inviati speciali
Kritický bod
Sideshow
Teroristické komando
V zajetí hlubin
1999 Invisible Mom II
Kid with X-ray Eyes, The
Na útěku
Protiúder
Scandal: On the Other Side
Věštec
1998 Billy Frankenstein
Illicit Dreams 2
Invisible Dad
Vánoční překvapení
Útok na ponorku II: Klamný cíl
1997 Bikini Hoe-Down
Hybrid
Inferno
Malá čarodějka
Masseuse 2
Maximum Revenge
Noční stíny
Pistolník
Rapid Assault
1996 Friend of the Family II
Fugitive Rage
Hvězdný lovec
Masérka
Neviditelná maminka
1995 Attack of the 60 Foot Centerfold
Bikini Drive-In
Odposlech
Zóna robotů
1994 Inner Sanctum II
Mind Twister
Ostrov amazonek
Posedlost noci
1993 Dinosaur Girls
Čarodějnická akademie
1992 Zlý večerníček
1991 Inner Sanctum
Lovec strachu
Scream Queen Hot Tub Party
Wizards of the Demon Sword
1990 Alienator
Bad Girls from Mars
Demon Cop
Spirits
Šéf mafie
1989 Terminal Force
Vampír z Beverly Hills
1988 Hollywoodské rajdy s motorovými pilami
Hvězdný kriminál: Útěk
The Phantom Empire
Warlords
1987 Commando Squad
Cyklón
Evil Spawn
Temný vesmír
1986 Ozbrojená odpověď
Vykradač hrobů
1984 Biohazard
1983 Scalps
1980 Alien Dead
1978 Brain Leeches, The
1971 Honey Britches

Dokumentární

2002 Southern Discomfort: Wrestling on the Indie Circuit
1985 Sleazemania Strikes Back
Sleazemania!

Producentská filmografie

Scenáristická filmografie

Filmy

2018 A Christmas in Royal Fashion (TV film)
Witness Unprotected (TV film)
2016 A Christmas in Vermont (TV film)
Nebezpečná záměna (TV film)
Sniper: Special Ops
2015 Eyewitness (TV film)
Small Town Prince (TV film)
The Christmas Gift (TV film)
2014 A Perfect Christmas List (TV film)
After Midnight
Christmas in Palm Springs
Spidora
2013 Vánoční výlet (TV film)
2012 Hatfieldovi a McCoyovi: Zlá krev
Svatba o Vánocích (TV film)
Zničující střet
2011 Knock Outs (TV film)
Lady Chatterly's Ghost (TV film)
Little Witches (TV film)
Rewind Time Machine (TV film)
Superžralok
2010 American Bandits: Frank and Jesse James
Bikini Frankenstein
Bikini Jones and the Temple of Eros (TV film)
Bikini Royale 2
Housewives from Another World
Let smrti (TV film)
Twilight Vamps
2008 Voodoo Dollz (TV film)
2007 Bewitched Housewives (TV film)
Girl from B.I.K.I.N.I., The
Girl with the Sex-Ray Eyes (TV film)
2006 Bikini Girls from the Lost Planet
Bikini Pirates
Ghost in a Teeny Bikini
2005 Bikini Chain Gang
Bikiny v řetězech
2004 Bikini a Go-Go
Eskort v bikinách
Genie v bikinách
Jeskynní hrátky
Spalující touhy
Tomb of the Werewolf
2003 Bikini Airways
2002 Thirteen Erotic Ghosts
1994 Inner Sanctum II
1992 Zlý večerníček
1991 Lovec strachu
Scream Queen Hot Tub Party
1990 Bad Girls from Mars
1988 Hollywoodské rajdy s motorovými pilami
The Phantom Empire
1987 Temný vesmír
1984 Biohazard
1983 Scalps
1980 Alien Dead
1978 Brain Leeches, The

TV seriály

2007 The Lair (TV seriál)

Dokumentární

2002 Southern Discomfort: Wrestling on the Indie Circuit

Herecká filmografie

Filmy

2018 They Want Dick Dickster
2001 ACW Wrestling's Wildest Matches!
1999 Ghost Taxi
Ride with the Devil
1997 Alien Escape
Bikini Hoe-Down
Prostě piš
1996 Babe Watch: Forbidden Parody
Fugitive Rage
Hvězdný lovec
Neviditelná maminka
Theater Dark Video Magazine (TV film)
Wasp Woman, The (TV film)
1995 Alien Escape
Bikini Drive-In
Drsná pomsta
Rebellious
Svůdkyně
Vampire Vixens from Venus
Zóna robotů
1994 Inner Sanctum II
Mind Twister
Posedlost noci
1993 Andělské oči
Double Deception (TV film)
1992 Munchie
1990 Bad Girls from Mars
Naked Obsession
1988 Hvězdný kriminál: Útěk
1987 Temný vesmír
1986 Ozbrojená odpověď
1984 Biohazard
1980 Alien Dead
1978 Brain Leeches, The

Dokumentární

2016 They Came from the Swamp: The Films of William Grefé
2014 Plastic Movies Rewound: The Story of the '80s Home Video Boom (TV seriál)
That Guy Dick Miller
2012 Slice and Dice: The Slasher Film Forever
2011 Screaming in High Heels: The Rise & Fall of the Scream Queen Era
2010 American Grindhouse
2007 Spine Tingler! The William Castle Story
2004 Cinemaker
2002 Psychette: William Castle and 'Homicidal'
Taking the Punishment Poll
2001 13 Ghosts: The Magic of Illusion-O
1998 Some Nudity Required
1996 100 Years of Horror (TV seriál)
Dinosaurs (E26)
Giants (E25)
Maniacs (E17)
další epizody (5)
100 Years of Horror: The Count and Company
100 Years of Horror: The Frankenstein Family
100 Years of Horror: The Monster Makers
100 Years of Horror: Witchcraft and Demons
1993 Night of the Living Dead: 25th Anniversary Documentary
1992 The Chiller Theatre Expo Video Vol. 1
1991 Shock Cinema Vol. 1

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace