foto

The Edge

  • nar. 8.8.1961 (57 let)
    Barking, Essex, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Kytarista irské rockové skupiny U2 se narodil 8. 8. 1961 v Barkingu jako David Howell Evans. Přezdívka The Edge symbolizuje ostré rysy jeho tváře i nekompromisní způsob jeho myšlení.

V říjnu 1976 se společně se svým bratrem Dickem úspěšně zúčastnil konkurzu na kytaristu nově vzniklé skupiny u Larryho Mullena Jr. Dick však tuto formaci opustil ještě dříve, než pod názvem U2 začala chrlit jednu úspěšnou desku za druhou. Svými specifickými kytarovými rify vytváří snadno rozpoznatelný zvuk kapely. Paradoxem je, že ho k vysokým tónům nechtěně přiměl baskytarista Adam Clayton, který při své hře ignoruje hluboké tóny, vyžívá se ve středním spektru a The Edge musí hrát dostatečně vysoko, čímž vytváří kontrast k base. Kromě oblíbené kytary si The Edge během úspěšné kariéry občas odskočí ke klávesám, svým zpěvem vytváří Bonův hlasový stín a ve vyjímečných případech se stává sólovým zpěvákem - poprvé to bylo při skladbě Seconds z alba War z roku 1983.

Povahově se jedná o tichého, klidného a samotářského muže, který svého času dlouze zvažoval, zda se rockovou muzikou neprotiví Boží vůli. Je perfekcionostou, který se pečlivě připravuje na každý hudební výkon, často střídá kytary (na koncertě jich má obvykle připraveno nejméně 30 kusů) a svůj život zasvětil hledání nových originálních zvuků.

petaspur

Herecká filmografie

Filmy

2006 U2: 18 Videos (video kompilace)
2002 U2: The Best of 1980-1990 (video kompilace)
1999 Entropy
The Simpsons: Greatest Hits (video kompilace)
1990 Night & Day (TV film)

TV seriály

2002 Simpsonovi (TV seriál) - a.z.
Na pranýři (S13E17) - a.z.
1998 Simpsonovi (TV seriál)
Kam s odpadem? (S09E22)

Dokumentární

2018 Satan & Adam
2017 Eagles of Death Metal: Nos Amis (Our Friends)
U2 at the BBC (koncert)
2015 U2 iNNOCENCE + eXPERIENCE Tour 2015… Návrat do Paříže (koncert)
2014 Glen Campbell: I'll Be Me
Who the F**K Is Arthur Fogel
2011 From the Sky Down
2010 Hope For Haiti Now (koncert)
2009 25 let Rokenrolové síně slávy (koncert)
Barack Obama: Koncert 2009 (koncert)
Keep on Running: 50 Years of Island Records (TV film)
U2 360° - Živě z Rose Bowl (koncert)
2008 Bude to nahlas!
U2 Rockové tažení
2007 Impact: Songs That Changed the World - The Ramones: I Wanna Be Sedated
My Generation: Jsou to pořád Who?
U2 3D (koncert)
2006 Vertigo 2005: Live from Milan (koncert)
2005 Leonard Cohen: I'm Your Man
Live 8 (koncert)
The Work of Director Anton Corbijn (video kompilace)
The Work of Director Stéphane Sednaoui (video kompilace)
Vertigo 2005: U2 Live from Chicago (koncert)
2004 Musikprogrammet - programmet om musik (TV seriál) - a.z.
2003 Hvězdy pop music proti AIDS (koncert)
2002 U2 Go Home: Live from Slane Castle (koncert)
U2: The Best of 1990-2000 (video kompilace)
2001 U2 - Elevation: Živě v Bostonu (koncert)
2000 No Maps for These Territories
1999 Classic Albums: U2 - The Joshua Tree
Tina Turner: Celebrate Live 1999 (koncert)
1997 U2: A Year in Pop (TV film)
U2: PopMart Live From Mexico City (koncert)
Zoo-TV (TV film)
1994 Elvis: The Tribute (TV film)
U2: Zoo TV Live from Sydney (koncert)
Velké vyhlídkové železnice (TV seriál)
1993 Rock and Roll Inaugural Ball (TV film)
U2: Love Is Blindness
1992 U2: Achtung Baby (koncert)
1990 Red Hot and Blue (TV film)
1989 U2: LoveTown (koncert)
1988 U2: Rattle and Hum (koncert)
U2: The Making of the Movie 'Rattle and Hum' (TV film)
1987 U2: Outside It's America
1985 Live Aid (koncert)
1984 U2: Unforgettable Fire
1983 U2: Under a Blood Red Sky (koncert)

TV pořady

2018 Grammy Awards 2018 (TV pořad)
2011 2011 Billboard Music Awards, The (TV pořad)
The 65th Annual Tony Awards (TV pořad)
2010 Postavte se rakovině (TV pořad)
2009 Grammy Awards 2009 (TV pořad)
The BRIT Awards 2009 (TV pořad)
2001 America: A Tribute to Heroes (TV pořad)
We Know Where You Live (TV pořad)
1998 CD:UK (TV pořad)
1995 E! Živě z červeného koberce (TV pořad)
1993 MTV Video Music Awards 1993 (TV pořad)
1964 Top of the Pops (TV pořad)

Hudební videoklipy

2018 U2: Get Out Of Your Own Way (hudební videoklip)
2017 U2: The Blackout (hudební videoklip)
U2: You’re The Best Thing About Me (hudební videoklip)
2014 U2: Invisible (hudební videoklip)
2005 U2: Sometimes You Can't Make It On Your Own (hudební videoklip)
2002 U2: Electrical Storm (hudební videoklip)
2000 U2: Beautiful Day (hudební videoklip)
U2: Walk On (hudební videoklip)
1993 U2: Numb (hudební videoklip)

Skladatelská filmografie

Hudební videoklipy

2014 U2: Song For Someone (hudební videoklip)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace