foto

Maciej Stuhr

  • nar. 23.6.1975 (45 let)
    Kraków, Województwo małopolskie, Polsko

Biografie

Maciej Stuhr je synem známého herce a režiséra Jerzyho Stuhra. I přesto ho ale herectví příliš nezajímalo, i přesto že už za sebou pár rolí měl (debutoval rolí Piotrka v televizním filmu DEKALOG X) chtěl studovat psychologii, kterou také roku 1999 úspěšně vystudoval na Uniwersytetu Jagiellońském. Při studiu psychologie jej ale herectví přeci jen zlákalo a ihned po jeho dokončení nastoupil na PWST v Krakově, obor herectví. Rok po jejím dokončení (dokončil 2003) se stal hercem v divadle Teatr Dramatyczny v Krakově, kde působil až do roku 2008. Poté přešel do divadla Nowy Teatr ve Varšavě, kde působí dodnes.

Je znám svými parodiemi jiných herců, parodoval například Grzegorze Turnaua, Stanisława Soyku, Gustawa Holoubka i Mariusze Makse Kolonka. Může za to i jeho dokonalá polština, díky které byl oceněn titulem Mistrz Mowy Polskiej (Mistr polské mluvy) a roku 2008 se stal Honorowym Ambasadorem Polszczyzny (Čestný velvyslanec polštiny).

Kabaret Po Żarcie, jehož je spoluzakladatelem získal ještě v době jeho studií psychologie dva roky po sobě (96 a 97) první cenu na festivalu PaKA-Przegląd Kabaretów Amatorskich (Přehled amatérských kabaretů). Maciej byl také dvakrát nominován na cenu Orzel, polskou obdobu například Českého lva, za nejlepší vedlejší roli (2002-PŘEDJAŘÍ) a nejlepší hlavní mužská role (2009-33 SCENY Z ZYCIA).

V roce 2006 společně se Sophií Marceau prováděl galavečerem Evropských filmových cen ve Varšavě. Je ženatý s herečkou a modelkou Samantou Janas a v roce 2000 se jejich rodina rozrostla o dceru Matyldu.

Martin "Caelos" Skuřok

Herecká filmografie

Filmy

2020 Bad Boy
Sala samobójców. Hejter
2019 Na bank się uda
Planeta Singli 3
Polityka
Polizeiruf 110 - Tod einer Journalistin (TV film)
2018 Juliusz
Planeta singli 2
2016 Planeta single
Rudý kapitán
2015 Excentrici
Jak uratować mamę
Noc plná zázraků 2
2014 Facet (nie)potrzebny od zaraz
Občan
2013 Walesa: člověk naděje
2012 Dopraváci
Dozvuky
Konfident
Štvanice
2011 Daas
Noc plná zázraků
2010 Mistyfikacja
Śluby panieńskie
2009 Esterhazy
Operace Dunaj
2008 33 sceny z życia
Jahodové víno
2007 Průvod
Testosteron
2006 Francuski numer
Fundacja
2005 Solidarita, solidarita
2004 Svatba
2003 Počasí na zítra
2002 Wszyscy swieci (TV film)
2001 Poranek kojota
Předjaří
2000 Chlapi nepláčou
1999 Fuks
Krugerandy
O dwóch takich, co nic nie ukradli
1997 Milostné příběhy
1991 Enfants du vent, Les
V.I.P.

TV seriály

2020 Szadź (TV seriál)
Episode 7 (E07)
Episode 6 (E06)
Episode 5 (E05)
další epizody (7)
2019 Pisarze. Serial na krótko (TV seriál)
Episode 12 (E12)
Episode 11 (E11)
Episode 10 (E10)
další epizody (12)
Diagnoza (TV seriál)
Episode 10 (S04E10)
Episode 5 (S04E05)
Episode 4 (S04E04)
další epizody (6)
2018 Diagnoza (TV seriál)
Episode 13 (S03E13)
2017 Učitel (TV seriál)
Epizoda 8 (S02E08)
Epizoda 7 (S02E07)
Epizoda 6 (S02E06)
další epizody (8)
2016 Učitel (TV seriál)
Epizoda 10 (S01E10)
Epizoda 9 (S01E09)
Epizoda 8 (S01E08)
další epizody (10)
2013 Bessonnica (TV seriál)
Terapie (Polsko) (TV seriál)
Epizoda 35 (S03E35)
Epizoda 30 (S03E30)
Epizoda 25 (S03E25)
další epizody (7)
2011 Igra (TV seriál)
2008 Glina (TV seriál)
Episode 13 (S02E13)
Episode 12 (S02E12)
Episode 11 (S02E11)
další epizody (9)
2007 Glina (TV seriál)
Episode 4 (S02E04)
Episode 3 (S02E03)
Episode 2 (S02E02)
další epizody (4)
2004 Glina (TV seriál)
Episode 12 (S01E12)
Episode 11 (S01E11)
Episode 10 (S01E10)
další epizody (12)
2002 Przedwiośnie (TV seriál)
1999 Wszystkie pieniądze świata (TV seriál)
1988 Dekalog (TV seriál)
Dekalog X (E10)

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

Producentská filmografie

Host

TV pořady

2012 Evropské filmové ceny 2012 (TV pořad)
2009 Evropské filmové ceny 2009 (TV pořad)

Fanoušci tvůrce