foto

James Cole

  • nar. 20.2.1984 (36 let)
    Beroun, Československo

Biografie

James Cole se narodil jako Daniel Ďurech 20. února roku 1984 v Berouně. Jeho matka byla soukromá doktorka. Později se ovšem přestěhovali na pražský Žižkov. Kde našel James Cole svoje hobby a to Hip Hop. Hip-hopové uskupení s názvem K.O. Kru založili Hack (Hugo Toxxx) s Phatem (James Cole) kolem roku 1998. Debutovalo vinylovým singlem Nádech / Náš cíl, který v roce 2001 vydal P.A.trick records. Tento singl se objevil společně s Wichovým remixem na celočeské kompilaci Lyrik Derby 1. Phat v roce 2002 začal nahrávat u P.A.trick records, avšak v polovině desky odešel a nahrál jeho sólové album Frekvence P.H.A.T. Na albu hostovali například LA4, Wladimir 518 a taky Hack (Hugo Toxxx). Produkoval si ji z části sám, částečně mu s ní vypomohli pražští Wich, Enemy a Hack. Obsahovala méně samplování, více syntetických a elektronických zvuků, speciální beat a velký důraz na rap.

K.O. Kru společně po sólo pauze vytvořilo svůj další singl Kéry, který se objevil na kompilaci From Amsterdam na labelu Maddrum rec. Už jako Supercrooo (opět složení Hugo Toxxx a James Cole) se objevili s novou tvorbou a postupem na kompilaci East Side Unia Vol. 3 se skladbou 2005. Své debutové album Toxic Funk vydali v roce 2004 u Maddrum records Dalším albem Supercrooo se stal České Kuře:Neurofolk vydané u Nejbr Beats v roce 2005. Na tomto albu jsou beaty ještě tvrdší, agresivnější a temnější než na předchozím. Zvuk je mnohem propracovanější. Začátkem roku 2007 vydali u vydavetelství Bigg Boss první české rapové dvojCD Dva Nosáči Tankujou Super, na kterém shrnují svou dosavadní tvorbu z let 1996 až 2006. Obsahuje několik známých skladeb, nevydané nahrávky, několik remixů a nahrávky hostů. Pilotním singlem celého projektu je Kariéra 16 remix ft. Vec a H16, ke kterému byl natočen i videoklip pod taktovkou Rista. V červnu 2008 vydal Hugo Toxxx své sólové album Rok Psa taktéž u vydavatelství Bigg Boss. James Cole se objevil v dokumentu Česká RAPublika, který pojednává o Hip Hopu a více ho přibližuje nezasaženým divákům. Tento dokument natočil Pavel Abrahám.

Herecká filmografie

Filmy

2017 Simran

Dokumentární

2020 Svědectví - vyp.
2018 Obraz doby V - Chalan vs. muž
2011 PSH Videodrome
2009 20 let bez opony (koncert)
2008 20ers - Making Of...
Česká RAPublika

Hudební videoklipy

2017 James Cole feat. Hugo Toxxx: Arnold Leopard-Navrátil (hudební videoklip)
2016 James Cole - Orfeus (hudební videoklip)
2015 James Cole - Lobotom Music (hudební videoklip)
2014 BiggBoss Family - SLAP! (hudební videoklip)
James Cole: Baby (hudební videoklip)
PSH: Já to řikal (hudební videoklip)
2013 James Cole: Peperi (hudební videoklip)
James Cole: Zatnuto (hudební videoklip)
2012 Orion, DNA, Oman Big, James Cole, Zdenka Predná: To se mám (hudební videoklip)
2011 Nadzemí (hudební videoklip)
Řezník feat. James Cole: Žižkovský Bary (hudební videoklip)
Řezník: Ta holka v mym sklepě (hudební videoklip)
2010 PSH feat. James Cole: Vím já? (hudební videoklip)
PSH: Můj rap, můj svět (hudební videoklip)
2009 Orikoule feat. Tede, Hugo Toxxx: Rap Biz (Mike-T Remix) (hudební videoklip)
PSH: H.P.T.N. (hudební videoklip)
2008 Orikoule: Lůzr (hudební videoklip)
2007 Supercrooo: Pulzní hajzl (hudební videoklip)
2006 Kateřina Winterová, Supercrooo, Vec, Moja Reč: Dávej bacha! (hudební videoklip)
PSH feat. Čistychov: Parket (hudební videoklip)
Supercrooo: Kariéra 16 (hudební videoklip)
2005 Supercrooo: Korleone / Kde sou? (hudební videoklip)
Supercrooo: Superstar (hudební videoklip)

Host

TV pořady

2016 PeepShow (TV pořad)
2014 DVTV (TV pořad)
2012 DJ Wich - Questions (TV pořad)
Mixxxer (TV pořad)
2005 5. element (TV pořad)
2004 T-music (TV pořad)
1997 Paskvil (TV pořad)

Skladatelská filmografie

Hudební videoklipy

2014 James Cole: Baby (hudební videoklip)
2013 James Cole: Peperi (hudební videoklip)

Fanoušci tvůrce