foto

Adele

  • nar. 5.5.1988 (31 let)
    Tottenham, Londýn, Anglie, Velká Británie

Biografie

Celým jménem Adele Laurie Blue Adkins se narodila 5.5.1988 v Londýnské čtvrti Tottenham. Pochází z nemuzikální rodiny a navíc vyrůstala pouze s matkou. Její idoly mezi pěveckými hvězdami byla skupina Spice Girls. Od té doby začala malá Adele vytvářet své první koncerty u sebe v pokoji pro přátelé a svoji matku. Přihlásila se na Brit School for perfoming arts a technology. Na školu docházela například s Amy Winehouse, Leona Lewis, Jessie J.

Po dlouhém náročném období přicházejí nabídky od nahrávacích společností. První významný bod nastal v roce 2007  kdy obdržela cenu kritiků Brit Awards a to ještě zpěvačka neměla ani své první album. Debutové album vychází o rok později (2008). Zpěvačka ho nazvala jednoduše 19. Deska se stala jedničkou britské hitparády a dobyla první místo prodeje v iTunes a sklidila jednu cenu Brit Awards a dvě ceny Grammy.  Fanoušci se nemohli dočkat druhého alba a tak o tři roky později (2011) byla vydaná druhá deska s názvem 21.V Británii se prodalo více než 4,5 milionů kusů a po celém světě přes 20 milionů. Sklidila také dvě ceny Brit Awards a šest cen Grammy.

Světová turné sklízela velké úspěchy. Koncert v londýnském  Royal Albert Hall, vychází také na zpěvaččině prvním DVD. Adele moc vztahu neměla, jeden z vážnějších byl s bisexuálem od kterého pochytila inspiraci na tvorbu textů. Vztah byl ukončen o pár měsíců později, jelikož partner vyměnil ženu za muže. V roce 2012 se zpěvačka seznámila s ředitelem charitativní organizace Drop4Drop Simonem Koneckim. V polovině roku bylo oznámeno že spolu čekají potomka. 19.října porodila syna Angela Jamese. Nastala pauza s koncerty s vystupování a začala se věnovat svému dítěti. Během roku byla oslovena společně se skladatelem Paulem Epworthem složit a nazpívat titulní skladbu k nové bondovce SKYFALL, která byla vydaná 5.října. Academy Awards jí nominovala v roce 2013  za píseň Skyfall na Oscara. Nominace byly proměněny  na výhru a odnesla si sošku Oscara stějně jako Zlatý globus a Brit Awards.

David "EMMY" Piskor

Herecká filmografie

Filmy

2001 Ushi Says: Hi!

Dokumentární

2017 Glastonbury 2016 (koncert)
2013 P!nk: Staying True - a.z.
2012 Katy Perry: Skutečná tvář
2011 Adele - Live at iTunes Festival (koncert)
Adele: Živě z Royal Albert Hall (koncert)
2009 VH1 Divas Live 2009 (TV film)
1989 Unplugged (TV seriál)

Hudební videoklipy

2016 Adele - Send My Love (To Your New Lover) (hudební videoklip)
Adele - When We Were Young (hudební videoklip)
2015 Adele - Hello (hudební videoklip)
2012 Adele - Skyfall (Lyric Video) (hudební videoklip)
2011 Adele - Set Fire to the Rain (hudební videoklip)
Adele - Someone Like You (hudební videoklip)
2010 Adele - Rolling in the Deep (hudební videoklip)
2009 Adele: Hometown Glory (hudební videoklip)
2008 Adele - Make You Feel My Love (hudební videoklip)

Koncert

2015 Adele - recitál 2015 (koncert)

Host

TV pořady

2017 Grammy Awards 2017 (TV pořad)
The BRIT Awards 2017 (TV pořad)
2016 2016 Billboard Music Awards (TV pořad)
Grammy Awards 2016 (TV pořad)
The BRIT Awards 2016 (TV pořad)
2015 Adele Live in New York City (TV pořad)
2013 85. Annual Academy Awards (TV pořad)
Grammy Awards 2013 (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2013 (TV pořad)
2012 54th GRAMMY Awards (TV pořad)
Le grand show (TV pořad)
Mulheres Ricas (TV pořad)
The BRIT Awards 2012 (TV pořad)
2011 Jonathan Ross Show, The (TV pořad)
MTV Video Music Awards 2011 (TV pořad)
The BRIT Awards 2011 (TV pořad)
2010 Royal Variety Performance 2010, The (TV pořad)
2009 Grammy Awards 2009 (TV pořad)
The BRIT Awards 2009 (TV pořad)
2008 Live from the Artists Den (TV pořad)
The BRIT Awards 2008 (TV pořad)
2007 Chelsea Lately (TV pořad)
The Graham Norton Show (TV pořad)
2005 Noční Show Craiga Fergusona (TV pořad)
2004 Le grand journal de Canal+ (TV pořad)
The Xtra Factor (TV pořad)
2003 Jimmy Kimmel Live! (TV pořad)
Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
2002 Last Call with Carson Daly (TV pořad)
2001 Friday Night with Jonathan Ross (TV pořad)
1997 The View (TV pořad)
1996 Never Mind the Buzzcocks (TV pořad)
1993 Noční show Conana O'Briena (TV pořad)
Noční show Davida Lettermana (TV pořad)
Quelli che... il calcio (TV pořad)
1992 Later... With Jools Holland (TV pořad)
Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)
1980 Children in Need (TV pořad)
1975 Saturday Night Live (TV pořad)
1968 60 Minutes (TV pořad)
1964 Top of the Pops (TV pořad)

Skladatelská filmografie

Hudební videoklipy

2016 Adele - Send My Love (To Your New Lover) (hudební videoklip)
Adele - When We Were Young (hudební videoklip)
2015 Adele - Hello (hudební videoklip)
Sia - Alive (hudební videoklip)
2012 Adele - Skyfall (Lyric Video) (hudební videoklip)

Fanoušci tvůrce