foto

Susannah York

  • nar. 9.1.1939
    Chelsea, Londýn, Anglie, Velká Británie
  • zem. 15.1.2011 (72 let)
    Londýn, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodila se v Londýně v r. 1939 jako Susannah Yolande Fletcher do rodiny obchodního bankéře a dcery diplomata. Rodiče se však záhy rozvedli, matka se v r. 1943 znovu provdala za skotského obchodníka a přestěhovala se i s dcerou do Skotska. Zde Susannah strávila dětství. Už ve škole začala s divadlem, první rolí byla v devíti letech zlá sestra v Popelce. Původně chtěla studovat Školu divadelního umění v Glasgow, ale jelikož se její matka znovu rozvedla a přestěhovala se zpátky do Londýna, vystudovala Susannah Královskou akademii dramatických umění v Londýně, kterou ukončila v r. 1958 a kde také získala ocenění pro nejslibnějšího studenta.

První filmovou roli dostala ve filmu MELODIE SLÁVY (1960) po boku Aleca Guinnesse a Johna Millse, v r. 1962 se objevila spolu s Montgomery Cliftem v životopisném dramatu FREUD – TAJNÁ VÁŠEŇ. Během šedesátých let následovalo mnoho dalších filmů, z nichž pozoruhodná je role lesbičky Childie v dramatu LIKVIDACE SESTRY GEORGE (1968) režiséra Roberta Aldricha. Otevřené ztvárnění lesbického sexu mělo za následek, že film byl označen za mládeži nepřístupný a v některých zemích bylo jeho promítání zakázáno. O rok později byla Susannah obsazena do dramatu Sydneyho Pollacka, natočeného podle románu Horace McCoye KONĚ SE TAKÉ STŘÍLEJÍ (1969). Za roli Alice získala Susannah cenu Britské akademie filmového a televizního umění (BAFTA) v kategorii nejlepší herečka ve vedlejší roli, za stejný film byla nominována na Zlatý glóbus a Oskara, kde však cenu ten rok získala Goldie Hawn za Kaktusový květ. V r. 1972 obdržela na filmovém festivalu v Cannes cenu pro nejlepší herečku v hlavní roli za film Roberta Altmana IMAGES (1972). Ztvárnila zde psychicky nemocnou spisovatelku Kathryn, snažící se dokončit svou knihu pro děti. Ve filmu jsou použity úryvky z knihy In Search of Unicorns, kterou Susannah skutečně pro děti napsala a která vyšla o rok později. Susannah se objevila i ve filmu SUPERMAN (1978) a SUPERMAN 2 (1980), kde ztvárnila Laru, biologickou matku hlavního hrdiny v podání Christophera Reeva. V r. 1984 dostala roli paní Cratchitové ve filmu DUCH VÁNOC, natočeném podle románu Charlese Dickense. ( Zajímavostí je, že do rolí dětí Cratchitových byly obsazeny její skutečné děti). Následovalo mnoho dalších rolí ve filmu i v televizi, úspěchy z konce šedesátých let však již nepřekonala.

Susannah York byla vdaná za Michaela Wellse, manželství trvalo od r. 1960 do konce 80. let a narodila se z něj dcera Sasha (1972) a syn Orlando (1973), který je rovněž hercem. Susannah napsala dvě fantasy knížky pro děti, už zmíněnou In Search of Unicorns (1973) a Lark´s Castle (1976). Angažovala se rovněž ve veřejném životě, bojovala proti ničení deštných pralesů, netajila se svými levicovými názory a podporovala izraelského disidenta Mordechai Vanunu. Od roku 1991 byla nositelkou řádu Rytíř umění a literatury, na který byla velmi hrdá.

Svou poslední roli ztvárnila ve filmu CALLING (2009). Poté onemocněla rakovinou kostní dřeně a 15. ledna 2011, šest dní po svých 72. narozeninách, v londýnské Royal Marsden Hospital umírá.

Dáša "lola3121" :-)....

Herecká filmografie

Filmy

2009 Calling, The
2008 Franklyn
2007 Maude
2006 Gigolos, The
2003 Visitors - Strach na palubě
2002 Deník slečny Evy Smallwoodové
2000 Jean
St. Patrick: The Irish Legend (TV film)
1997 Loop
So This Is Romance?
1993 Higher Mortals, The
Zamilovaná princezna
1992 Iluze (TV film)
1990 Fate
Man from the Pru, The (TV film)
1989 En håndfull tid
Melancholia
Quattro piccole donne (TV film)
1988 Letní příběh
Malý detektiv
1987 Barbablú, Barbablú
Mio, můj Mio
Prettykill
Superman 4
1985 Daemon (TV film)
Star Quality (TV film)
1984 Duch Vánoc (TV film)
1983 Nelly's Version (TV film)
Žlutovous
1982 Alicja
1981 Bankovní loupež
Late Flowering Love
1980 A zase zamilovaná
Long Shot
Probuzení
Superman 2
1979 Golden Gate Murders, The (TV film)
1978 Křik
Superman
Tichý společník
1977 A Month in the Country (TV film)
1976 Eliza Fraser
Jezdci po nebesích
1975 Nevhodné chování
Šťastná ruka
1974 Maids, The
Zlato
1972 Vidiny
Zee a spol.
1971 Happy Birthday, Wanda June
1970 Jana Eyrová (TV film)
Rodinné pouto
1969 Bitva o Británii
Jaká to rozkošná válka!
Koně se také střílejí
Lock Up Your Daughters!
1968 Duffy
Likvidace sestry George
Sebastian
1966 Kaleidoscope
Člověk pro každé počasí
1965 Sands of the Kalahari
Scruggs
1964 Scene Nun, Take One
Sedmý úsvit
1963 Tom Jones
1962 Freud - Tajná vášeň
1961 First Gentleman, The (TV film)
The Greengage Summer
1960 Melodie slávy
The Richest Man in the World (TV film)
There Was a Crooked Man

TV seriály

2009 Missing (TV seriál)
2000 Doctors (TV seriál)
1999 Holby City (TV seriál)
1991 Plány a touhy (TV seriál)
Trenér (TV seriál)
1989 After the War (TV seriál)
1987 Ruth Rendell Mysteries (TV seriál)
1986 Boon (TV seriál)
Casualty (TV seriál)
1982 We'll Meet Again (TV seriál)
1981 Second Chance (TV seriál)
1979 Prince Regent (TV seriál)
1977 The Love Boat (TV seriál)
1973 Orson Welles' Great Mysteries (TV seriál)
1967 ITV Playhouse (TV seriál)
1966 Mystery and Imagination (TV seriál)
1964 Theatre 625 (TV seriál)
1958 All Aboard (TV seriál)
1956 Armchair Theatre (TV seriál)
1955 ITV Play of the Week (TV seriál)
ITV Television Playhouse (TV seriál)

Dokumentární

2006 King's Head: A Maverick in London, The
Welcome to World War One
You Will Believe: The Cinematic Saga of Superman
2004 Michelangelo Buonarroti (TV film)
1982 Běh času (TV seriál)

TV pořady

2007 The Alan Titchmarsh Show (TV pořad)
1970 A Birthday Gala Tribute Noel Coward (TV pořad)
1965 Jackanory (TV pořad)
1962 Girl Talk (TV pořad)

Spisovatelská filmografie

Filmy

1972 Vidiny - kniha

Scenáristická filmografie

Filmy

1980 A zase zamilovaná

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace