Reklama

Reklama

VOD (1)

Z nalezencovy kolébky k hrdinským činům. Podle obecně panujícího názoru se narodil pro šibenici. A Tom nalezenec, jehož šlechetný pan Allworthy vychoval jako vlastního syna, Tom rošťák a sukničkář se skutečně moc nesnaží o nápravu své pověsti. Ba právě naopak. Je přesvědčen, že jakákoliv ženská je lepší než žádná a podle toho se, k pobouření všech puritánů, chová. Láska je však mocná čarodějka a Amorův šíp zraní dříve či později srdce každého. Nevyhnul se mu ani Tom. Jenomže může mít mladík bez dobrého původu naději, že získá ruku dědičky největšího panství v kraji? Zvlášť když se proti němu spikne kdekdo, synovcem jeho dobrodince počínaje a jeho vlastními vychovateli konče? Filmová adaptace stejnojmenného románu H. Fieldinga vypráví vtipnou a zábavnou formou příběh mladého nalezence, který se odehrál v polovině osmnáctého století. Film, označovaný někdy za anglického Fanfána Tulipána, získal z celkových devíti nominací čtyři Oscary (nejlepší film, režie, scénář a hudba) plus mnoho dalších mezinárodních cen. Z Alberta Finneyho, který za svůj výkon v titulní roli získal mimo jiné Zlatý glóbus a Volpiho pohár na MFF v Benátkách pak rázem udělal mezinárodní filmovou hvězdu. (Česká televize)

(více)

Recenze (60)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Na to, že jde o oscarový film oceněný přímo jako nejlepší film daného roku, je Tom Jones u nás až překvapivě neznámým filmem, nicméně těžko říct, jestli neprávem. Za ty dvě hodiny předvede docela slušné množství zábavy v epickém příběhu plném dobrodružných příhod, vztahových propletenců, zvratů, nedorozumění i pár akčních scén (včetně úžasné myslivecké honičky na koních se smečkou psů). Na svou dobu překvapí i neotřelými nápady v podobě mezititulků, vstupů vypravěče či opakovaného prolomení čtvrté stěny s nečekaným mluvením postav / herců do kamery. Často jsem se pobavil, ale abych sáhl i po 4. hvězdičce, musel bych se bavit po celou dobu ještě víc a neměl bych mít z filmu občas dojem místy lehce pokulhávající a roztahané záležitosti, jejíž účinek co do zábavy na mě působil trochu nevyrovnaně. Možná, že ty zcizovací (byť rozhodně poutavé) prvky nakonec bránily plnému pohlcení do děje nebo celý film s tímto stylem neoplýval z dnešního pohledu až takovou dávkou humoru, jak mohl... a možná, že mi k silnějšímu zážitku chyběl i větší tah na branku. Hlavní dvojice sice působí sympaticky, zvláště Susannah York pak roztomile, ale herecky mě až tolik neoslovila, a Albert Finney pro mě určitě mnohem víc vynikl ve svých pozdějších charakterních rolích. [70%] ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Nedávno jsem přelouskal Fieldingovu předlohu a když jsem se dnes rozhodoval, co udělám s volným časem, filmová verze pro mě byla jasná volba. Jasně, člověk nesmí čekat, že to bude úplně podle knihy, ale když děláte adaptace poctivě, lidé to ocení. Občas jsem se i zasmál, ani ta svižnost tomu až na pár momentů neškodila, ale tak nějak jsem si k tomu nedokázal najít cestu. Zážitek mi navíc kazil příšerný laciný dabing MGM. Proboha, toho žoviálního mečátora Terše už nikdy nezaměstnávejte, jeho hlas dokáže spolehlivě zkazit každý film. (1 166.) ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Další oscarový snímek, u kterého to ocenění příliš nechápu. Podobnost Toma Jonese a třeba Začněte revoluci bez nás je zarážející, ale v mnoha právě Tom Jones druhý zmíněný film předhání. Vypravěč působí dobře, humor tu není špatný, Albert Finney rozhodně hraje, jak může, ale celé je to příliš okatě zaškatulkované. Film působí příjemně, ale nic víc. Nezapomenutelné momenty nebo vizuální dokonalost? Nic takového, prostě obyčejný film, který pobaví. Taková taškařice z prostředí staré Anglie se všemi jejími zvyky a zákony. Styl vyprávění je jeden z mých oblíbených, ale zde mě tolik nezaujal i přes několik příjemných vtípků... Avšak Oscarové nejen za film, ale i režii? Na zamyšlení... ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Akademizmus najhrubšieho zrna. Z hrajkania Toma Jonesa vyžaruje taký stupeň liberalizácie a energického náboja, až máte pocit, že všetko živé aj neživé sa blázni medzi sebou. Už len z minimalistických filtrov, suchého dialógového humoru a z použitých historických kostýmov viete, že nik iní v tom nemôže mať prsty, než Briti. A že im k tomu netreba nič viac, než len konceptuálne krajne vykreslená príbehová povrchnosť? Stačí, bavíme sa o nevyčerpateľnom subžánri, o akého nebude nikdy núdza a z prípadného odpozerania sa obmení akurát len prostredie a hlavná pointa. I kamera má problémy s prehľadným snímaním. Drží sa mimo vytýčeného cieľa a občas bezdôvodne vybočuje a narúša pri celoplošných shotoch. Na nudné odľahčenie OK, ale ocenenia ehm... Len z toho roku by som spamäti vytiahol 10 kvalitnejších filmov. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Veselá anglická pohádka, přičemž slovo ,,anglická" bych minimálně ještě jednou rád zdůraznil. Všude jsou angličtí herci, anglický humor, dokonce se i smilní po anglicky. Vlastně se nesmilní, respektive se smilní, ale režisér byl k nám bigotním jedincům natolik schovívavý, že veškeré scénky, které by mohly člověka pobuřovat včas přerušil a průvodce filmem na to nezapomněl upozornit, abychom to ve výsledném hodnocení přičetli filmu k dobru. Jedná se o pohádku o jednom hrozně hodném a dobrosrdečném chlapci, který ošukal, pardon osouložil, naprosto všechno, co spatřil a co mělo vaginu. Chvíli nás režisér nechal myslet si, že i vlastní matku, tedy myslím tu jeho, Tomovu, nikoli režisérovu. On se ovšem choval jinak, než vysoce postavená smetánka kolem něj, tudíž byl hrdinou. Ten oscar mi zde totálně nesedí. Nechci říct, že byl film tak špatný. To vůbec ne. Ale když tak člověk viděl všechny oscarové snímky novější i ty starší, tak nemohl nezaregistrovat uhlazenost těch ostatních. Tento mi připadal, že byl splácán hrozně narychlo lehkou režisérskou rukou alá natočme tu scénku, než Hugh Griffith vystřízliví. Znám pár přátel, kteří řídí lépe opilí než střízliví, ale že to platí i o herectví, to jsem netušil. Nemohl bych klidně spát, kdybych neopozornil na scénku, která měla působit tak, že se splašil kůň. Nevím, jestli nebyl čas a nebo prostě nikoho nenapadlo nic chytřejšího než stát na místě a třepat kamerou. To vypadalo tedy super přirozeně. Naopak maximálně autentická byla scánka, když se totálně ožralý Hugh Griffith pokusil nasednout na koně, přičemž spadli oba. Průvodce filmem dodal něco ve smyslu: ,,Ani výborný jezdec nemůže řídit po flaštičce". On se o veškerý humor stará právě průvodce, když po fádní scénce pronese nějaký kec. Veškerá tahle nefilmovost je pro film přínosem a já ho musím zařadit do škatulky těch povedenějších, tedy co se akademicky oceněných filmů týče. Lepší 3*. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (9)

  • Scéna, v níž Tom Jones (Albert Finney) a paní Watersová (Joyce Redman) spořádají několik chodů večeře, byla výsledkem improvizace. Oba herci snědli během tří hodin tolik jídla, že cítili následky ještě za několik dní. (MrCreosote)
  • Hugh Griffith byl po většinu natáčení opilý. Scéna, při které na něj spadne kůň, nebyla naplánovaná a členové štábu potácejícímu se herci museli ihned přispěchat na pomoc. (MrCreosote)
  • Slavný velšký zpěvák Tom Jones, narozen jako Thomas John Woodward, si své umělecké jméno vybral právě podle protagonisty tohoto filmu. (MrCreosote)

Související novinky

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Reklama

Reklama