foto

Lesley Sharp

  • nar. 3.4.1960 (59 let)
    Manchester, Anglie, Velká Británie

Biografie

Lesley Sharp, anglická divadelní, filmová a seriálová herečka, známá pro vysokou rozmanitost rolí v britských televizích, se narodila roku 1964 v Liverpoolu, Merseyside.

Lesley byla adoptována jako druhá dcera skotského páru a vyrůstala tak ve Formby. Prázdniny trávila v Edinburghu, kde podle jejích slov "každou zatracenou chvíli pršelo". Lesley začala hrát již jako dítě, poněvadž se cítila pro ostatní "neviditelná" a "nedokázala zapadnout". Prohlásila, že inspirací pro hraní pro ní bylo sledování anglického komika Dicka Emeryho v televizi. Její otec pracoval pro Inland Revenue a nebyl zrovna nadšený Lesleyinou zalibou a preferoval by raději, aby následovala jeho šlépěje a stala se státním zaměstnancem. Její adoptivní matka zemřela na rakovinu, když bylo Lesley 15 let. Adopce nebyla v rodině nikdy tajemstvím, ale až po odchodu z domova, potkala Lesley svou biologickou matku, tvrdě pracující ženu, která se o ní nemohla starat, poněvadž otec byl již ženat.

V 18ti se Lesley přestěhovala do Londýna a po neúspěšném pokusu dostat se na divadelní školu, pracovala v muzeu Victoria & Albert. Po tom, co byla z práce "laskavě" vyhozena, začala od roku 1982 navštěvovat školu hudby a dramatu Guildhall.

Lesley Sharp debutovala ve filmu Alana Clarka RITA, SUE AND BOB TOO, kde hrála Bobovu manželku Michelle. Brzy poté se objevila v dalším Clarkově projektu, filmové verzi úspěšné divadelní hry ROAD Jima Cartwrighta, zde hrála roli Valerie. Ve filmech NAKED Mike Leigheho a PRIEST Jimmyho Governa ukázala, že je velmi talentovanou herečkou. Když hrála v THE FULL MONTY, byla již v Británii známou herečkou.

I když hrála Lesley v mnoha filmech, nejvíce je známá především jako představitelka v televizní tvorbě. Koncem 90. let jí byla nabízena řada hlavních rolích v dobře napsaných dramatických seriálech. COMMON AS MUCK bylo následováno dramatem o ženském fotbalovém týmu PLAYING THE FIELD, kterého bylo odvysíláno 5 sezón. Lesley Sharp hrála nezanedbatelné role v GREAT EXPECTATIONS jako paní Joeová a v NATURE BOY jako Martha Tylerová, než zakotvila v hlavní roli seriálu CLOCKING-OFF, oceněného cenami BAFTA, ve kterém hrála Trudy Grahamovou. Následně hrála v BOB AND ROSE, což vyústilo v její nominaci právě na cenu BAFTA. Další filmové zářezy byly role ve filmech jako FROM HELL nebo CHEEKY.

V roce 2004 se opakovala spolupráce s Mikem Leighem, tentokrát na filmu VERA DRAKE, následované jednorázovými rolemi v PLANESPOTTING, BORN WTH TWO MOTHERS či OUR HIDDEN LIFES to vše v roce 2005. V tom samém roce přišla jedna z jejích největších rolí a to role média Alison Mundy v seriálu s tématikou nadpřirozena AFTERLIFE. I když byl seriál dost kontroverzní, byl kritikou i diváky přijat velmi pozitivně a vysloužil si i několik nominací.

Po desetileté přestávce hraní v divadle, v řijnu 2005 se Lesley k této práci vrátila a to v roli Emmy v divadelní hře Sama Sheparda The God of Hell. Na několik dalších let se Lesley soustředila výhradně na práci v divadle až do roku 2008, kdy hrála v tří dílném dramatu THE CHILDREN. Později si zahrála Sky Silvestry v jedné epizodě DR. WHO. V roce 2009 hrála Lesley v THE DIARY OF ANNE FRANK a posledně hrála ve filmu NINETENN EIGHTY. Od roku 1994 je Lesley Sharp vdaná za Boltonského herce Nocholase Gleavese a mají dva syny, kteří žijí v Londýně.

"Někteří lidé jsou tak zatraceně namyšlení ohledně telky a považují ji za zábavu pro chudé, ale já ji miluju. Je úžasná, plná myšlenek a chytrosti."

Lukáš "Vizmír" Jarolím

Herecká filmografie

Filmy

2018 Spoon Fed
2016 Dusty and Me
2011 Shirley (TV film)
2010 Whistle and I'll Come to You (TV film)
2008 Inkoustové srdce
2006 True Voice of Murder, The (TV film)
True Voice of Prostitution, The (TV film)
2005 Born with Two Mothers (TV film)
Our Hidden Lives (TV film)
Planespotting (TV film)
2004 Carrie's War (TV film)
Vera Drake - Žena dvou tváří
2003 Carla (TV film)
Nestoudník
The Second Coming (TV film)
2002 Spyhole
2001 Z pekla
1999 Great Expectations (TV film)
1997 Do naha!
Moonstone, The (TV film)
1995 Hlavní podezřelý: Unesené dítě (TV film)
1994 Priest
1993 Nahý
Syrup
1991 Came Out, It Rained, Went Back in Again (TV film)
Top Girls (TV film)
Zavři mi oči
1990 Night Voice (TV film)
Wedded (TV film)
1989 Spis o Ráchel
1988 Love Child, The
1987 Road (TV film)
1986 Rita, Sue and Bob Too

TV seriály

2017 Living The Dream (TV seriál)
Three Girls (TV seriál)
2016 Paranoid (TV seriál)
Episode 8 (E08)
Episode 7 (E07)
Episode 6 (E06)
další epizody (8)
Scott and Bailey (TV seriál)
Change (S05E03)
Nobody’s Fool (S05E02)
Home Fires (S05E01)
2015 Capital (TV seriál)
Episode 3 (E03)
Episode 2 (E02)
Episode 1 (E01)
2014 Scott and Bailey (TV seriál)
Lost Loyalty (S04E08)
Fatal Error (S04E07)
Professional Divide (S04E06)
další epizody (8)
2013 Scott and Bailey (TV seriál)
Futures (S03E08)
Wrong Place, Wrong Time (S03E07)
Undermined (S03E06)
další epizody (8)
2012 Starlings (TV seriál)
Scott and Bailey (TV seriál)
Divided Loyalties (S02E08)
Sidelines (S02E07)
Mould (S02E06)
další epizody (7)
2011 Hranice stínu (TV seriál)
Epizoda 7 (E07)
Epizoda 6 (E06)
Epizoda 5 (E05)
další epizody (6)
Scott and Bailey (TV seriál)
Vendetta (S01E06)
Faultlines (S01E05)
Execution (S01E04)
další epizody (6)
Hercule Poirot (TV seriál)
Hodiny (S12E04)
2009 Deník Anny Frankové (TV seriál)
Jak běží život (TV seriál)
Cranford (TV seriál)
October 1844 (S02E02)
August 1844 (S02E01)
2008 Children, The (TV seriál)
Pán času (TV seriál) - herec, a.z.
Konec cesty (S04E13) - a.z.
Planeta Midnight (S04E10)
2005 Afterlife (TV seriál)
2001 Bob & Rose (TV seriál)
2000 Clocking Off (TV seriál)
Nature Boy (TV seriál)
1999 Loupež za bílého dne (TV seriál)
1998 Playing the Field (TV seriál)
1995 Peter Principle, The (TV seriál)
1994 Common As Muck (TV seriál)
Smrt pampeliškám (TV seriál)
1993 Frank Stubbs Promotes (TV seriál)
Nights (TV seriál)
1991 Josie (TV seriál)
1986 Screenplay (TV seriál)

Dokumentární

2019 Inside the Bank of England (TV seriál) - vyp.
2017 Modern British Slavery - vyp.
2012 William a Kate: Královský příběh lásky (TV film) - vyp.
2011 Leah's Dream (TV seriál)

Host

TV pořady

2004 Dragons' Den (TV pořad)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace