foto

Alan Moore

  • nar. 18.11.1953 (64 let)
    Northampton, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Ak by ste sa komiksových fanúšikov spýtali, kto je podľa nich najlepší komiksový scenárista, Alan Moore by sa umiestnil na predných priečkach. Počas svojej kariéry dokázal na "podradný" komiks aplikovať moderné literárne postupy, čím ho povýšil na skutočné umenie.

Alan Moore sa narodil v anglickom Northamptone, kde žije dodnes. Počas jeho študentských rokov ho vyhodili zo strednej školy, takže skončil so základným vzdelaním. Od malička miloval komiksy, ale tvoriť ich začal až v 70. rokoch. Jeho prvé komiksové seriály SKIZZ a D.R. & QUINCH vychádzali v časopise 2000AD, kde začal so hrdinskou sériou MARVELMAN. Bolo to však skôr len také "oťukávanie" sa v brandži. Moore preto v roku 1981 započal prácu na svojej prvej knihe. Spolu s kresličom Davidom Lloydom vytvoril desivý dystopický príbeh V AKO VENDETTA, ktorý sa odohráva v Anglicku, v nepríliš vzdialenej budúcnosti, kde na poriadok dozerá fašistická diktatúra. Vytvoril tu maskovaného muža zvaného "V", ktorý sa snaží zraziť systém na kolená. Tento grafický román nadchol kritiku aj čitateľov svojím "dospelým" prístupom k veci a ukázal, že aj komiks môže byť zaradený medzi skutočné literárne skvosty.

V roku 1986 však vyšlo podľa niektorých Moorovo najsťažnejšie dielo a to WATCHMEN-STRÁŽCI, ktorý stavia toľko obľúbený superhrdinský žáner naruby a pridáva plochým postavičkám tretí rozmer. Zo superhrdinou urobil ľudí, ktorí sú síce obdarení výnimočnými schopnosťami, ale to im však ich život komplikuje viac než by sa mohlo zdať. Moore sa chytil známeho hesla "Kto stráži tých, čo strážia nás?" a vytvoril monumentálne dielo, ktoré ako jediný komiks získal prestížne ocenenie Hugo. V tejto dobe tiež vychádzal komiks SWAMP THING, ktorý Moore tiež upravil podľa svojho gusta a dodal príbehom hĺbku a často spracovával vážne témy.

V roku 1993 vyšlo jeho druhé najväčšie dielo, kde rozoberal najzáhadnejšiu sériu vrážd v histórii. Grafický román Z PEKLA sa teda zaoberá nechválne známymi vraždami Jacka Rozparovača, ktoré sa odohraly v Londýne v roku 1888. Skôr než Moore začal písať, preštudoval úctyhodné množstvo prameňov a takmer všetky knihy ktoré na túto tému vznikly a pokúsil sa ukázať jednu z najpravdepodobnejších teórii. Jeho román však nemá len detektívnu líniu, ale disponuje mnohovrstvosťou porovnateľnou napríklad s Eccovým Menom Ruže. Na kresbe spolupracoval Eddie Campbell a dodal viktoriánskemu Londýnu pôsobivý, depresívno-čiernobiely nádych.

Moorovi ďalej vyšli dve samostatné knihy a to LIGA VÝNIMOČNÝCH I a II. Tu Moore dal dohromady niekoľko postáv najznámejšej anglickej literatúry medzi ktorými nechýbali mená ako kapitán Nemo, Allan Quatermain, upírka Mina či Doktor Jekyll alias pán Hyde. Ďalšia séria s názvom TOP 10 opäť spracováva superhrdinský žáner a ukazuje nám mesto, kde žijú len ľudia obdarení superschopnosťami. Alan Moore však nezostal nič dlžný ani fantasy. Vo svojej minisérii SMAX s obrovskou dávkou humoru paroduje známe fantasy a rozprávkové motívy. V časopisoch Crew tiež vychádzajú Moorove kratšie príbehy - GREYSHIRT, TOMORROW STORIES či JACK B. QUICK. Posledným komiksom Alana Moora je LOST GIRLS na ktorom pracuje spolu s Melindou Gebbie. Hrdinkami jeho príbehu sú dievčatá zo známch románov, menovite Dorotka (Čarodej zo zeme Oz), Wendy (Peter Pan) a Alica (z krajiny zázrakov), ktoré začínajú objavovať svoju sexualitu.

Zdá sa však, že tento komiks bude posledný, pretože Moore vyhlásil, že už žiadny iný komiks nenapíše. Táto správa dosť pobúrila zástupy jeho fanúšikov. Čo sa filmového priemyslu týka, Hollywood adaptoval niektoré jeho diela. Film Z PEKLA, z roku 1999 natočili bratia Hughesovci, LIGU VÝNIMOČNÝCH Stephen Norrington a najnovšie V AKO VENDETTA od Jamesa McTenguieho podľa scenára bratov Wachowskich. Alan Moore bol však zo všetkých diel natoľko znechutený, že sa od všetkých dištancoval. Napriek tomu sa chystá adaptácia STRÁŽCOV pod dohľadom Zacka Snydera. Premiéra je plánovaná na rok 2008.

Dušan "Avathar" Šutarík

Spisovatelská filmografie

Filmy

2018 Constantine 2 - komiks
2017 Liga spravedlivých: Temno - komiks
2016 Batman: The Killing Joke - komiks
2009 Pod kápí - komiks
Strážci - Watchmen - komiks
Strážci - Watchmen: Příběhy Černé lodě - komiks
2005 V jako Vendeta - komiks
2003 Liga výjimečných - komiks
2001 Z pekla - komiks

TV seriály

2019 Watchmen (TV seriál) - komiks
Pilot (E01) - komiks
2015 Constantine (TV seriál) - komiks
Waiting for the Man (E13) - komiks
Angels and Ministers of Grace (E12) - komiks
A Whole World Out There (E11) - komiks
další epizody (5)
2014 Constantine (TV seriál) - komiks
The Saint of Last Resorts (E08) - komiks
Blessed Are the Damned (E07) - komiks
Rage of Caliban (E06) - komiks
další epizody (8)
2008 Watchmen (TV seriál) - komiks
2004 Justice League Unlimited (TV seriál) - komiks
2001 Liga spravedlivých (TV seriál) - komiks

Herecká filmografie

Filmy

2017 Edith Walks
2015 By Our Selves
2012 Jimmy's End

TV seriály

2007 Simpsonovi (TV seriál)
Manželé a podnikatelky (S19E07)

Dokumentární

2012 Swandown
The Replacement Gods - a.z.
2010 Zrod komiksových superhrdinů
2003 Mindscape of Alan Moore, The
2002 HypaSpace (TV seriál)
2001 Queen Elizabeth's Magician (TV film)
SF:UK (TV seriál)
1998 SexTV (TV seriál)
1988 Grandes maestros del arte popular (TV seriál)

Scenáristická filmografie

Filmy

2014 His Heavy Heart
2012 Act of Faith
Jimmy's End

TV seriály

2004 Justice League Unlimited (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace