Reklama

Reklama

Ben Burtt

Ben Burtt

nar. 12.07.1948 (75 let)
Jamesville, New York, USA

Zajímavosti (7)

VALL-I (2008)

  • Zvukař Ben Burtt nahrál pro snímek celkem 2 500 zvuků, což byl údajně dvojnásobný počet oproti kterémukoli dílu Star Wars, na kterém měl tu čest spolupracovat. (Dlee)

VALL-I (2008)

  • „Hlas“ většině robotického osazenstva dal zvukař Ben Burtt skrze různé mechanické zvuky vlastní výroby. (3DD!3)

E.T. - Mimozemšťan (1982)

  • Pat Welshová, ktorá vo väčšine prípadov nahovorila hlas E.T., sa k tejto úlohe dostala náhodou. Ben Burtt, tvorca zvukových efektov, si vypočul jej rozprávanie v obchode s fotoaparátmi a požiadal ju, aby sa zúčastnila konkurzu na hlas. V knihe "Pat Welsh: The Voice of E.T.", ktorá vyšla v roku 2016 v tlačenej aj audioknižnej podobe, zaspomínala, že za svoju 9 a pol hodinovú prácu na filme dostala 380 dolárov. (Raccoon.city)

E.T. - Mimozemšťan (1982)

  • Hlas E.T. mimozemšťana namluvila rozhlasová herečka Pat Welshová, která kouřila dvě krabičky cigaret denně, což dodalo jejímu hlasu tu správnou barvu. Ve filmu pronáší ty nejznámější repliky (např. "E.T. volat domů"). Podle smlouvy je nesměla používat mimo natáčení. Spielberg totiž nechtěl, aby si děti spojovaly hlas E.T. mimozemšťana s konkrétní osobou. Jméno herečky proto není uvedeno ani v titulcích. Tvůrce zvukových efektů Ben Burtt pro zvukový mix hlasu nahrál také 16 dalších lidí a různých zvířat. Byli mezi nimi Spielberg, Debra Wingerová či Burttova spící manželka, která byla zrovna nachlazená. Vedle toho nahrál krkání svého univerzitního profesora a zvuky mývalů, mořských vyder a koní. (Wences)

Střihač

Herec

Zvukař

Filmy
2011

Super 8

Režisér

Scenárista

Filmy
1986

The Great Heep (TV film)

Host

Reklama

Reklama