foto

Ben Cross

  • nar. 16.12.1947 (71 let)
    Londýn, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Ben Cross se narodil 16. prosince 1947 v Londýně jako Harry Bernard Cross. S herectvím začínal velmi brzy, ve 12-ti letech ve školním představení ztvárnil roli Ježíše. V 15-ti letech odešel ze školy i z domova a prošel řadou zaměstnání, živil se jako umývač oken, číšník a tesař. Později pracoval jako divadelní tesař ve Velšské národní opeře a v Alexandra Theatre v Birminghamu. Toužil však po tom, stát se hercem. V r. 1970 ve věku 22 let byl přijat na Královskou akademii dramatických umění v Londýně. Po ukončení studií získal angažmá v Haymarket Theater v Leicesteru. Jeho prvním filmovým počinem byla malá role ve válečném dramatu Richarda Attenborrougha PŘÍLIŠ VZDÁLENÝ MOST (1977), kde se objevil po boku hereckých hvězd jako jsou Michael Caine, Sean Connery, Gene Hackman nebo Laurence Olivier.

V r. 1977 se stal členem Královské shakespearovské společnosti a ztvárnil několik pozoruhodných rolí. Cestu k mezinárodní slávě mu však otevřela až postava právníka Billyho Flynna v muzikálu Chicago, jejíž ztvárnění mu vyneslo roli Harolda Abrahamse v historickém dramatu režiséra Hugha Hudsona OHNIVÉ VOZY (1978). Film byl natočen podle skutečné události, která se odehrála v r. 1924 na olympiádě v Paříži, a získal čtyři Oscary včetně Oscara za nejlepší film, čímž Crossovi otevřel cestu do skutečného filmového světa.

Při výběru rolí se věnoval zpočátku spíše kvalitě než kvantitě, na svém kontě má proto opravdu zajímavé tituly. V seriálu BBC THE CITADEL (1983), inspirovaného románem A. J. Cronina, ztvárnil roli Dr. Andrewa Mansona, další hlavní rolí byl poručík britské armády Ash, prožívající zakázanou lásku k indické princezně (Amy Irwing) v romantickém třídílném seriálu natočeném podle románu M.M. Kay VZDÁLENÉ VRCHOLKY HOR (1984). Zahrál si také ve filmu KLENOTNÍKŮV OBCHOD (1989), natočeném podle bestselleru papeže Jana Pavla II. V r. 1991 přijal roli upíra Barnabase Collinse v horrorovém seriálu TEMNÉ STÍNY. Tato tematika se mu zřejmě zalíbila, neboť se objevil i v dalších filmech na podobné téma: VYMÍTAČ ĎÁBLA: ZROZENÍ (2004), ZOMBIES (2006), MUTANT: PROBUZENÍ (2007), BEOWULF A GRENDEL (2007), HELLHOUNDS (2009).

Z dalších rolí jmenujme postavu Rudolfa Hesse v historickém dokumentárním seriálu BBC NUREMBERG: NAZIS ON TRIAL (2006) nebo vídeňského doktora Josefa Breuera v dramatu WHEN NIETZSCHE WEPT (2007). Objevil se také v novém zpracování legendárního sci-fi STAR TREK (2009) režiséra J.J. Abramse a v dvoudílném televizním historickém dramatu BEN HUR (2010).

Ben Cross není jen herec, ale i režisér, scénárista a hudebník. Kromě Londýna žil i v New Yorku, Los Angeles, v jižním Španělsku, ve Vídni a v Bulharsku. Mimo svého rodného jazyka hovoří španělsky, francouzsky, italsky a německy. Je dvakrát rozvedený, s první manželkou Penny má syna Theodora (1980) a dceru Lauren (1978).

Dáša "lola3121" :-)....

Herecká filmografie

Filmy

2019 Sins of the Father
2018 V oku hurikánu
2015 Cesta Vikingů (TV film)
2013 Jack – Zabiják obrů
2012 A Common Man
Černý les (TV film)
2011 Ledová apokalypsa (TV film)
Super Tanker (TV film)
William a Kate (TV film)
2010 Ben Hur (TV film)
2009 Chrám zatracených (TV film)
Star Trek
2008 Hledá se hrdina
Válka a. s.
Ztracené město (TV film)
2007 Beowulf a Grendel (TV film)
Když Nietzsche plakal
Mutant: Probuzení
Rin Tin Tin
2006 Neporazitelný II: Poslední zůstává
Supervoják SS (TV film)
Za nepřátelskou linií 2 - Osa zla
Zombies
2005 Ikona (TV film)
Inkvizitor
2004 Spartakus (TV film)
Vymítač ďábla: Zrození
2003 AT13 zasahuje: Šachmat (TV film)
Trial & Retribution VII (TV film)
2002 AT13 zasahuje: Útok v Kapském městě (TV film)
Meine Schwester, Das Biest
2001 Odvážné kordy
Poslání
1999 The Venice Project
1998 Věž prvorozeného (TV film)
1997 20 000 mil pod mořem (TV film)
Biblické příběhy: Šalamoun (TV film)
Corporate Ladder, The
Invader, The
Turbulence
1996 Último viaje de Robert Rylands, El
1995 Hellfire (TV film)
House That Mary Bought, The (TV film)
První rytíř
Temptress
1994 Caro dolce amore
Výstup
1993 Audacieux, Les (TV film)
Embrasse-moi vite! (TV film)
Pomsta klanu
Smrtelný pot
1992 Exploze
Ve hře je diamant (TV film)
1991 Eye of the Widow
She Stood Alone (TV film)
1989 Nightlife (TV film)
Pursuit (TV film)
1988 Klenotníkův obchod
Paperhouse
Steal the Sky (TV film)
Zatracená duše
1986 Strong Medicine (TV film)
1985 Assisi Underground, The
1984 L'attenzione
Vzdálené vrcholky hor
1982 Coming Out of the Ice (TV film)
1981 Ohnivé vozy
1977 Příliš vzdálený most
1974 Nadějné vyhlídky (TV film)

TV seriály

2018 12 opic (TV seriál)
Démoni (S04E08)
Konec (S04E01)
2014 Banshee (TV seriál)
Kulky a slzy (S02E10)
Návrat domů (S02E09)
Pravda o jednorožcích (S02E05)
další epizody (6)
2013 Banshee (TV seriál)
Šílená posedlost (S01E10)
Mizerný šachista (S01E09)
Budeme žít věčně (S01E08)
další epizody (8)
Banshee Origins (TV seriál)
2000 Bramborárna (TV seriál)
1992 Příběhy ze záhrobí (TV seriál)
Seance (S04E04)
1991 Temné stíny (TV seriál)
Epizoda 12 (E12)
Epizoda 11 (E11)
Epizoda 10 (E10)
další epizody (12)
1984 Vzdálené vrcholky hor (TV seriál)
1983 The Citadel (TV seriál)
1981 Flame Trees of Thika, The (TV seriál)
1980 Profesionálové (TV seriál)
Ztráta paměti (S04E07)
1973 Wessex Tales (TV seriál)

Dokumentární

2006 Hannibal: Nepřítel Říma (TV film)
Norimberk: Nacisté před tribunálem (TV seriál)

TV pořady

1987 Grand Knockout Tournament, The (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace